Χάος και μπάχαλο με το e-justice – Η Κυβέρνηση γνώριζε για τα προβλήματα

Χάος χωρίς προηγούμενο και οπισθοχώρηση πολλών ετών, έχει προκαλέσει η «παράλυση» του ηλεκτρονικού συστήματος e-justice. Η κυπριακή Δικαιοσύνη επέστρεψε σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Στα χειρόγραφα, στις κόλλες Α4 και στη φυσική καταχώρηση εγγράφων, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να στοιβάζονται.  

Το Σίγμα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ήξερε για όλα τα προβλήματα που υπήρχαν στο σύστημα, αλλά ασκούνταν πιέσεις τόσο από το Προεδρικό όσο και από το Ανώτατο Δικαστήριο για να δοθεί σε δημόσια χρήση.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής,

ενώ ήδη η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει βάλει στο μικροσκόπιο της το θέμα και ετοιμάζει ειδική έκθεση για τους όρους των συμβολαίων.  Οι δικηγόροι είναι αγανακτισμένοι και βγαίνουν στους δρόμους αύριο ως πρώτο βήμα για να διαμαρτυρηθούν.

Από την ψηφιοποίηση στις κόλλες Α4 

Εκεί που όλος ο νομικός κόσμος και οι πολίτες περίμεναν να εφαρμοστεί το e-justice ώστε να προσφέρονται ηλεκτρονικά όλες οι υπηρεσίες των Δικαστηρίων, χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν στα δικαστήρια, ήρθε η απόλυτη απογοήτευση και η επιστροφή στο παρελθόν.
   
Ένα σύστημα που κανονικά επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων σε όλα τα στάδια της δικαστικής διαδικασίας, με σκοπό να διευκολύνει το έργο δικαστών, πρωτοκολλητών και δικηγόρων.  Με αυτό το μπάχαλο, κατ’ επέκταση τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των ίδιων των πολιτών που αποτείνονται στη Δικαιοσύνη.    Από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου που τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα, έχουν σχεδόν παραλύσει τα πάντα σε δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία.
Δεν μπορούν πλέον ούτε να καταχωρίσουν υποθέσεις, αιτήσεις, ή άλλα έγγραφα, ούτε να πληρώσουν ηλεκτρονικά για παράδειγμα εντάλματα ή τέλη.

Το σύστημα δεν έχει πέσει, στην πραγματικότητα, όπως εξήγησαν στο Σίγμα χρήστες του συστήματος, είναι καθαρά θέμα τύχης αν θα γίνει η δουλειά τους. Υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες ένας δικηγόρος καταχωρεί στο σύστημα σειρά εγγράφων για μια ολόκληρη ώρα, και όταν φτάνει στο τελευταίο στάδιο, για παράδειγμα της πληρωμής, το σύστημα τον πετά έξω.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, λειτουργούσε το i-justice, το οποίο ήταν στην ουσία μια ενδιάμεση λύση ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, με περιορισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποφόρτιζαν μερικώς το σύστημα και το οποίο λειτουργούσε.

Στην πραγματικότητα τώρα βρισκόμαστε στην εποχή πριν καν εφαρμοστεί η ενδιάμεση λύση. Πέραν του κόστους του ίδιου του συστήματος, 6 εκ περίπου έχει και τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο σε διαδίκους, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, είτε για φυσικά πρόσωπα που καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σίγμα η Κυβέρνηση ήξερε για τα προβλήματα στο σύστημα, πριν καν το δώσουν προς χρήση στους πολίτες και σε όλους τους δικηγόρους.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, περίπου 40 μέρες πριν, το σύστημα είχε δοθεί για πιλοτική χρήση σε δικηγόρους. Εκεί, εντοπίσθηκαν δύο προβλήματα, τεχνικής φύσεως, λειτουργικά προβλήματα.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο και το υφυπουργείο Καινοτομίας για τα προβλήματα.
  
Παράλληλα στις 18 Δεκεμβρίου έγινε σύσκεψη στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ανωτάτου, του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, και του τότε υφυπουργού Καινοτομίας, Φίλιππου Χατζηζαχαρία. Όπου αναφέρθηκαν τα προβλήματα και με την εταιρεία να λέει ότι το μεν πρώτο πρόβλημα, θα μπορούσε να λυθεί μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, το δε δεύτερο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή 5 μέρες πριν δοθεί το σύστημα προς χρήση δημόσια.

Εκεί υπήρξε εισήγηση από τον τέως υφυπουργό να δοθεί παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο, ώστε να τεσταριστεί επαρκώς ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Αυτό όμως δεν ήταν εύκολα δυνατό, καθώς αρχές του χρόνου ολοκληρωνόταν το συμβόλαιο με την εταιρεία που είχε το προηγούμενο σύστημα, το I justice.

  Η Κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Τοποθετούνται για οτιδήποτε άλλο, αλλά για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, τσιμουδιά. Δεν έχουν απαντήσει επίσημα σε σειρά καυτών ερωτημάτων. Δηλαδή: Τί ακριβώς συνέβη και γιατί. Πότε αναμένεται να διορθωθεί.Τι έλεγχοι έγιναν πριν. Ακόμη και το γιατί κόστισε τόσο πολύ το ejustice, και τι ρήτρες υπάρχουν. Είναι αυτά που μαζί με τη μη λειτουργία του συστήματος οδηγούν τους δικηγόρους στους δρόμους. 

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι ζητούν ξεκάθαρες κουβέντες, ξεκάθαρες οδηγίες προς τα αρμόδια πορωτοκολλητεία. Αύριο στις δέκα και για μια ώρα θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, δηλαδή την ώρα που θα συζητείται το θέμα στην επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία μίας ώρας στις 10.30 έξω από τις κεντρικές εισόδους των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

Η όλη κατάσταση έχει κινητοποιήσει και την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία έχει βάλει υπό το μικροσκόπιο της όλα τα συμβόλαια, τις προσφορές και τις ρήτρες που υπάρχουν.   Όπως πληροφορείται το Σίγμα, είναι θέμα ωρών, ίσως και αύριο να αποσταλεί η πρώτη επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τις πρώτες παρατηρήσεις, στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.

Η Ελεγκτική εξετάζει θέματα κόστους, διάρκειας, αλλαγών, καθυστερήσεων, μη επιβολής ρητρών που να κατοχυρώνουν το κράτος και άλλα. Μιας και το e- justice κόστισε 40 φορές περισσότερο από το προηγούμενο που βρισκόταν σε ισχύ.

Την πρώτη επιστολή θα ακολουθήσει και ειδική έκθεση για το θέμα η οποία ήδη ετοιμάζεται, με όλες τις πληροφορίες και απαντήσεις για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΠΔΣ έξω απ'τη Βουλή για κατάρρευση του ejustice

Keywords
Τυχαία Θέματα