Χαρτσιώτης: Στο πλαίσιο της νομιμότητας η διαχείριση του μεταναστευτικού (VID)

Για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις τρέχουσες εξελίξεις μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα  Μεσημέρι και Κάτι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης.

Αρχικά ρωτήθηκε για τα ζητήματα του μεταναστευτικού και την Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αναφορές σε ΜΚΟ που κάνουν λόγο για επαναπροωθήσεις μεταναστών είπε «Δεν έχω τίποτε υπόψιν μου. Όλα τα μέτρα

που λαμβάνονται είναι  στο πλαίσιο της νομιμότητας και το δίκαιο της θαλάσσης και των διεθνών συνθηκών», ενώ ξεκαθάρισε πως ουδέποτε δόθηκαν εντολές για push-backs.  Όσον αφορά πληροφορίες περί πυροβολισμών στον αέρα της Λιμενικής, είπε ότι πρόκειται να ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες .

Διαβάστε επίσης: Δεν σχολιάζει τα περί φίμωσης Λοϊζίδη ο Χαρτσιώτης- «Καθαρά εσωτερική υπόθεση»

Για φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται περί ελλιπούς πληροφόρησης στα θέματα μεταναστευτικού και άφιξης βαρκών είπε, «Εγώ δεν έχω δει ποτέ παράλειψη της αστυνομίας  να ενημερώσει για αριθμό των μεταναστών που είναι επιβιβασμένοι και φτάνουν Κύπρο».

 Σχετικά με την κατάσταση στις φυλακές είπε πως όντως υπάρχουν αρκετά προβλήματα και από εκεί πηγάζει μέρος του οργανωμένου εγκλήματος και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ένα από τα πιο γνωστά θέματα είναι ο υπερπληθυσμός που δημιουργεί αυτονόητα ομαδοποιήσεις καταδίκων μέσα στα κελιά. Στο πλαίσιο αυτό άρχισε να λειτουργεί το σχέδιο απάμβλυνσης  του αριθμού των καταδίκων στο κεντρικό κτήριο των φυλακών.

Για τα κινητά στις φυλακές έκανε λόγο για άστοχα μέτρα από την προηγούμενη Κυβέρνηση που κόστισαν και δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.  Στόχος, όπως είπε, είναι η εισαγωγή και εφαρμογή ενός νέου συστήματος απενεργοποίησης των κινητών. «Σε ένα το πολύ με ενάμιση χρόνο θα έχουμε το καινούργιο σύστημα το οποίο εύχομαι να είναι αποτελεσματικό», είπε. 

 Σχετικά με την διακίνηση ναρκωτικών σε σχέση με τα κινητά είπε πως έγιναν πυκνότεροι οι έφοδοι  με τρόπο που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. «Δεν θα εξαφανιστούν τα ναρκωτικά από τις φυλακές [...] Μακάρι να καταφέρουμε να τα εξαφανίσουμε»

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπάρχει έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, είπε πως υπήρξε ένα μπαράζ εγκληματικών ενεργειών εκείνους  τους πρώτους μήνες που ανέλαβε το υπουργείο. Στην συνέχει λήφθηκαν μέτρα τα οποία όπως είπε θα πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να αναλυθούν σε μια διμηνία τα στοιχεία και να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

«Θέλω να πιστεύω ότι τα μέτρα θα αποδώσουν», σημείωσε.

Ο κ. Χαρτσιώτης είπε πως ο ίδιος αισθάνεται γενικά ασφαλής να κυκλοφορεί και χωρίς φρουρά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν περεταίρω μέτρα και να ενισχυθεί η ασφάλεια», είπε.  

Για την σύγκρουση θεσμών μεταξύ Εκλεκτικής και Νομικής Υπηρεσίας είπε «Σαν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Εξουσίας δεν μου επιτρέπεται καθηκόντων να εμπλακώ σε σχέση με  2 ανεξάρτητους θεσμούς.  Αν τελικά το θέμα πάει στην δικαιοσύνη, η ΚΔ έχει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που θα δώσει την λύση σε αυτή την διαφορά».

Για το ζήτημα της βίας στα γήπεδα είπε πως νομοσχέδιο είχε σταλεί με την μορφή του κατεπείγοντος δια διαβούλευση 2 φορές και απάντησαν μόνο η ΚΟΠ και ο ΠΑΣΠ. Θα καλέσει όπως είπε εκ νέου ένα όλους τους αρμόδιους φορείς για ν τοποθετηθούν.

Όσον αφορά την κάρτα φιλάθλου είπε πως δεν ξεκίνησε λάθος το μέτρο αλλά πάσχει  η εφαρμογή του σύνολο των προνοιών του νόμου από συγκεκριμένους φορείς με αποτέλεσμα να πλήττεται η αποτελεσματικότητα του εργαλείου αυτού στον αθλητισμού.

Τέλος ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε ότι οι δημοσιογράφοι εστιάζουν στα αρνητικά χωρίς να αναδεικνύουν τα θετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαρτσιώτης, VID,chartsiotis, VID