Χέρτζογκ: Σύγκρουση αξιών και πολιτισμών ο πόλεμος

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Γιτζάκ Χέρτζογκ, χαρακτηρίζει ως σύγκρουση αξιών και πολιτισμών τον εξελισσόμενο πόλεμο με την Χαμάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt.

Για τις επικρίσεις που δέχεται το Ισραήλ σχετικά με τις επιθέσεις στη Γάζα, επισημαίνει ότι διεξάγονται με γνώμονα το ανθρωπιστικό δίκαιο και ότι η χώρα του πρέπει να αμυνθεί, επιτιθέμενη σε αυτούς που εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της, τονίζοντας ότι προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια αμάχων, τους ζητήθηκε εβδομάδες

πριν να μετακινηθούν, φροντίζοντας παράλληλα για την δημιουργία ανθρωπιστικής ζώνης και τον εφοδιασμό της περιοχής με νερό και τρόφιμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χέρτζογκ, η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει τους άμαχους και 5.000 κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν την Γάζα.

Ως προς την σφοδρότητα των επιθέσεων και την απώλεια αμάχων, τονίζει ότι η χώρα του δεν είναι φιλοπόλεμη, ότι μέχρι πρότινος ζούσε ειρηνικά και διερωτάται εάν θεωρείται ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να παρακολουθεί άπραγο και να περιμένει την επόμενη σφαγή, αποφεύγοντας να προσδιορίσει την διάρκεια της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα. Τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού, Εχούντ Μπάρακ, ότι στόχος μετά τη λήξη του πολέμου θα πρέπει να είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους τις χαρακτηρίζει πρόωρες, καθώς προηγουμένως θα πρέπει να υπάρξει βεβαιότητα ως προς την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο δικαίωμά του να αμύνεται. 

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος με τα φαινόμενα αντισημιτισμού που καταγράφονται παγκοσμίως, επισημαίνοντας ότι κατά την άποψή του πρόκειται για κατευθυνόμενες επιθέσεις, τις οποίες υποδαυλίζει το Ιράν.

Ερωτηθείς για έκτροπα και διαδηλώσεις κατά των Εβραίων που σημειώθηκαν στην Γερμανία, εμφανίζεται βέβαιος ότι η γερμανική κυβέρνηση και ο γερμανικός λαός δεν τάσσονται υπέρ τέτοιων φαινομένων, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην φιλία και υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ δεν συμφωνεί με τον παραλληλισμό του Ολοκαυτώματος με τα όσα διαδραματίστηκαν την 8η Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Εκφράζει δε τον αποτροπιασμό του για τον τρόπο που έχασε την ζωή της η Γερμανίδα όμηρος της Χαμάς, Σάνι Λουκ, προσθέτοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Χαμάς στους απαχθέντες αντικατοπτρίζει τον ‘πολιτισμό’ της, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα είναι η επόμενη, καθώς Χαμάς και Isis στοχεύουν στο να ‘χτενίσουν’ πρώτα την Ευρώπη και μετά τις ΗΠΑ.

Κάνει δε αναφορά στην υποστήριξη και φιλικότητα τόσο του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, όσο και του Προέδρου, Φρανκ Βάλτερ-Σταινμάγιερ, με τους οποίους επί καθημερινής βάσης υπάρχει –όπως δηλώνει- ανταλλαγή πληροφοριών για τους ομήρους, η διάσωση των οποίων αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ο Χέρτζογκ εμφανίζεται θετικός στην πρόταση του Προέδρου της Γαλλίας, Μακρόν, να υπάρξει διεθνής συνασπισμός εναντίον της Χαμάς και επισημαίνει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο Ιράν, το οποίο ο ίδιος θεωρεί αφετηρία για όλα όσα συμβαίνουν παγκοσμίως, εκφράζοντας ωστόσο  την πεποίθηση ότι στο τέλος θα επιτευχθεί και στη Μέση Ανατολή η δημιουργία μιας παρόμοιας δομής με αυτή του ΝΑΤΟ.

Αναφέρει επίσης ότι δεν μπορεί να θεωρήσει την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα υπεύθυνη για το κύμα αντισημιτισμού, σχολιάζοντας ωστόσο ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες αποτελούν στην παρούσα φάση τους βασικούς εκφραστές του, καλώντας τους Εβραίους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα