Χιλιάδες χακαρισμένες εταιρείες στην Κυπριακή αγορά – «Καμία λογοδοσία» (VID)

Χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο τελούν πλέον υπό ωμό εκβιασμό επιτήδειων χάκερ για να πληρώσουν λύτρα πολλών χιλιάδων ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση θα δουν τα δεδομένα τους να διαρρέουν χωρίς να μπορούν να το σταματήσουν. Χιλιάδες εταιρείες αποτείνονται σε ειδικούς για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν προσπαθώντας τη ίδια ώρα να κρατήσουν μυστικό το πρόβλημα για να μην πληγεί το όνομά τους.

Σε δηλώσεις του στο Σίγμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πληροφοριών και Ιδιωτικότητας Κύπρου

Χριστόδουλος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «εμείς τα βλέπουμε γιατί καλούμαστε καθημερινά να επιλύσουμε τέτοια προβλήματα. Και αυτό θα γίνει πολύ χειρότερο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Έχει γίνει ευρέως γνωστό ότι οι κυπριακές υποδομές υστερούν, αυτό είναι σοβαρό μειονέκτημα για εμάς.  Τέλος του περασμένου έτους η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας είχε αναφέρει ρητώς ότι ότι τουλάχιστον τα μισά νοικοκυριά και οι μισές επιχειρήσεις είχαν υποστεί κατά τον τελευταίο χρόνο κυβερνοεπίθεση.Αντιλαμβάνεστε τώρα σε τι βαθμό βρισκόμαστε».   

Επιπλέον σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ο Κύπριος, εκτός του ότι έχουμε αυτό που λέμε της τελευταίας στιγμής, του αρέσει να μαθαίνει με τον δύσκολο τρόπο. Το να πρέπει να υποστώ επίθεση, να έχω χάσει δεδομένα, το να έχω χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και την αξιοπιστία της εταιρείας μου, τώρα μιλώ για ιδιωτικό οργανισμό, για να αντιληφθώ την σημαντικότητα της κυβερνοασφάλειας, ή για να αποφασίσω να επενδύσω στην κυβερνοασφάλεια, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης».  

Αλλά και η Δημόσια Υπηρεσία, δηλαδή το Κράτος, κάθε άλλο παρά έχει μάθει από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Κτηματολόγιο ή το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Παρασκευή απόγευμα μέχρι Δευτέρα πρωί που είναι κλειστή για το κοινό, αποτελεί κυριολεκτικά  ξέφραγο αμπέλι για τους χάκερ.

«Εάν έχουμε περιστατικό, που έτυχε, πού να τηλεφωνήσουμε εμείς και να του πούμε, κοίταξε η τάδε υπηρεσία σου, δημόσιος τομέας και ημικρατικοί οργανισμοί έχουν κάποιο πρόβλημα;  Και πρέπει να ξέρουμε ότι οι επιθέσεις που γίνονται, γίνονται πάντα Παρασκευή απόγευμα ή όταν υπάρχει αργία. Δηλαδή Χριστούγεννα, Πάσχα, και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός.

Διότι η ώρα αντίδρασης σου είναι πολύ μεγαλύτερη και ενδεχομένως να μην υπάρχει σε ώρες που δεν υπάρχει προσωπικό στην Υπηρεσία» εξήγησε ο Επίτροπος Επικοινωνιών.

«Μια λύση θα ήταν έστω και προσωρινή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί έστω και προσωρινά ο ιδιωτικός τομέας για το δημόσιο αν δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή άμεση, ούτως  ώστε να δοθεί κάποιος χρόνος για να επέλθουν οι αλλαγές. Όμως πρέπει να γίνουν όλα χθες. Δεν έχουμε περιθώριο για να χάσουμε επιπρόσθετο χρόνο, έχουν ήδη γίνει τεράστιες ζημιές οικονομικές» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πληροφοριών και ιδιωτικότητας Κύπρου .

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα όλων στη Δημόσια Υπηρεσία αυτή τη στιγμή, είναι η απουσία λογοδοσίας. Ο ίδιος ο τρόπος λειτουργείας της Δημόσιας Υπηρεσίας εμποδίζει την κυβερνοασφάλεια.

«Εφόσον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λογοδοσία για θέματα ασφαλείας και να σας πω και σας προκαλώ. Κάντε οποιαδήποτε έρευνα για το περιστατικό που έγινε ας πούμε στο Κτηματολόγιο, να δούμε ποιος είναι ο υπαίτιος που έγινε ότι έγινε. Εγώ σας λέω δεν θα καταλήξει αυτή η έρευνα πουθενά. Δεν υπάρχει λογοδοσία. Δεν υπάρχει αυτό το ένα άτομο που είναι υπεύθυνος για ένα πράγμα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτό, δεν θεωρώ ότι θα έχουμε ποτέ κυβερνοασφάλεια που να είναι όπως πρέπει να είναι» επισήμανε ο Επίτροπος Επικοινωνιών.

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών τονίζει ότι ούτε η επιβολή προστίμων είναι λύση για το γεγονός ότι πολλοί οργανισμοί δεν έχουν ακολουθήσει τις υποδείξεις της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, ώστε να βρουν θεραπείες στις ευπάθειες των συστημάτων τους.  «Αρκετοί οργανισμοί δεν τα έχουν κάνει. Θα μπορούσαμε να πάμε στις υπηρεσίες και να τους βάλουμε πρόστιμο. Τί σημαίνει πρόστιμο; Θα βγάλει το κράτος από τη μια τσέπη και θα βάλει στην άλλη. Δεν είναι ιδιωτικός οργανισμός. Δηλαδή δεν υπάρχει τρόπος να πειστεί οποιοσδήποτε μέσω προστίμου να κάνει κάτι». 

Σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο, υπάρχει ο κίνδυνος οι κρατικές υπηρεσίες που έχουν ήδη χακαριστεί να μην επανέλθουν στην προτέρα ψηφιακή κατάσταση δεδομένων. «Όπως έχουμε παρατηρήσει και τώρα να γίνεται στους διάφορους οργανισμούς, σε ορισμένους αν όχι σε όλους δεν έχουν λυθεί ακόμη τα προβλήματα, και ο λόγος είναι γιατί δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα και τα αυτονόητα σε πολλές περιπτώσεις, και οι δικές μου πληροφορίες είναι ότι δεν πρόκειται να επανακάμψουν στο βαθμό που ήταν προηγουμένως. Έχουν σοβαρή απώλεια δεδομένων».  

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών, δήλωσε στο Σίγμα ότι σύντομα οι εταιρείες στην Κύπρο θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιητικό ψηφιακής ασφάλειας, διαφορετικά το ίδιο το Κράτος δεν θα πρέπει να συναλλάσεται μαζί τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα