Χ.Νικολάου: «Δεν υπάρχει υπηρεσία από το κράτος για μετακίνηση φιδιού»

Την αυξημένη εμφάνιση φιδιών σχολίασε στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» ο λειτουργός του τμήματος δασών Χάρης Νικολάου.

Προειδοποίηση Υπ.Γεωργίας: Αυξημένη δραστηριότητα φιδιών (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Αρχικά ο κύριος Νικολάου ανέφερε ότι τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο τα φίδια είναι πιο δραστήρια καθώς θέλουν να αναπληρώσουν το βάρος τους ψάχνοντας τροφή, ενώ ψάχνουν και ταίρι για ζευγάρωμα. Πρόσθεσε ότι το φίδι κινείται για να βρει τρωκτικά

άλλα και για να προστατευτεί.


Τόνισε ότι τα φίδια προσελκύονται από χώρους με χόρτα και ξύλα, ενώ αν αντιληφθεί τα βήματα μας το φίδι θα φύγει πρώτο, καθώς φοβάται περισσότερο τους ανθρώπους πάρα οι άνθρωποι τα φίδια.


Επισήμανε ότι στην προσπάθεια τους για να βρουν τροφή μπορεί να κατευθυνθούν σε σπίτια αν δεν είναι καθαρή η αυλή. Διευκρίνισε ότι τα φίδια κινούνται περισσότερο το πρωί και το απόγευμα, καθώς συμπεριφέρονται όπως τον άνθρωπο θέλουν σκιά. Κυκλοφορούν την νύχτα γιατί είναι δροσιά, συμπλήρωσε.


Ο κύριος Νικολάου ανέφερε ότι υπάρχουν οκτώ είδη φιδιών στην Κύπρο, όπου εξ αυτών μόνο τα τρία έχουν δηλητήριο, ενώ μόνο το ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. «Η οχεία ή φίνα έχει τοξικό δηλητήριο και μπορεί να προκαλέσει το θάνατο καθώς καταστρέφει το αίμα. Σε κάθε άνθρωπο το δηλητήριο λειτουργεί διαφορετικά, ενώ το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, πρέπει πάμε νοσοκομείο», πρόσθεσε.


Συμπλήρωσε ότι «μπορούμε να δέσουμε το σημείο του δαγκώματος τέσσερα δάκτυλα πιο πάνω αλλά σταδιακά πρέπει να το χαλαρώνουμε, ενώ τόνισε ότι είναι προτιμότερο να σε πάρει κάποιος στο νοσοκομείο. Αν είσαι κυνήγι παίρνεις τηλέφωνο να έρθουν να σε πιάσουν με ελικόπτερο», κατέληξε.


Ξεκαθάρισε ότι ούτε το σκόρδο ούτε το θειάφι μπορεί να αποτρέψει τα φίδια, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητα τα χημικά γιατί δεν βοηθούν, ενώ κάνουν κακό και στη φύση.


Επισήμανε ότι δεν υπάρχει υπηρεσία από το κράτος που να αναλαμβάνει την  ευθύνη να μετακινήσει ένα φίδι, άρα δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο τηλέφωνο. Τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης καθώς ούτε οι ιδιώτες αλλά ούτε και οι εθελοντές μπορούν να κατέχουν φίδια καθώς είναι παράνομο, αφού δεν υπάρχει αδειοδότηση.

Τέλος αναφέρθηκε στο ρολό που διαδραματίζουν τα φίδια στην πανίδα της Κύπρου. «Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που καταδεικνύουν ότι όπου μειώνονται τα φίδια αυξάνονται τα τρωκτικά. Πρέπει να διατηρείται μια ισορροπία», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Σε Καταγγελία για κακοποίηση φιδιού προέβη ο Ερπετολογικός Σύνδεσμος (VIDEO)
 

Keywords
Τυχαία Θέματα