Χωρίς κοινή δήλωση η έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών σε έκτακτη συνεδρίαση εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, αλλά δεν κατάφερε να επιτύχει την απαιτούμενη ομοφωνία για μια κοινή δήλωση, σύμφωνα με το AL Jazeera

Τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί από τότε που η Χαμάς, , εξαπέλυσε επίθεση σε ισραηλινές πόλεις το Σάββατο και πήρε ομήρους εκατοντάδες ανθρώπους.

Το Ισραήλ αντέδρασε κηρύσσοντας κατάσταση πολέμου και σφυροκοπώντας την πυκνοκατοικημένη Γάζα,

σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τα 15 μέλη του συμβουλίου να καταδικάσουν σθεναρά τη Χαμάς.

«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών που καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς. Προφανώς δεν είναι όλοι», είπε ο ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

«Μάλλον θα μπορούσατε να καταλάβετε έναν από αυτούς χωρίς να πω τίποτα», είπε ο Γουντ, αναφερόμενος στη Ρωσία, της οποίας οι σχέσεις με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί απότομα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το συμβούλιο συνεδρίασε για περίπου 90 λεπτά και άκουσε μια ενημέρωση από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Διπλωμάτες είπαν ότι τα μέλη με επικεφαλής τη Ρωσία ήλπιζαν σε μια ευρύτερη εστίαση από την καταδίκη της Χαμάς.

Μια δήλωση πρέπει να συμφωνηθεί με συναίνεση.

«Το μήνυμά μου ήταν να σταματήσουν οι μάχες αμέσως και να προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός και σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, όπως έλεγε για δεκαετίες» το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια, πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ προσθέτοντας «Αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα ανεπίλυτων ζητημάτων», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα