Χωρίς Περιστροφές: Η σύγκρουση συμφέροντος και τα πάρτι με πρώην αξιωματούχους

Η εικόνα της Κύπρου και οι  προκλήσεις του 2024 τέθηκαν ενώπιον των τεσσάρων καλεσμένων στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές το βράδυ της Πέμπτης.

Καλεσμένοι ο οικονομολόγος Μάικ Σπανός, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και πρώην υπουργός Σταύρος Μαλάς, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και οι πανεπιστημιακοί Χαρίδημος Τσούκας και Σταύρος Ζένιος.

Μεταξύ άλλων οι τέσσερις καλεσμένοι κλήθηκαν να μιλήσουν για τα προβλήματα

που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Όπως είπε ο κ. Κληρίδης, «το σοβαρότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει αυτή η χώρα είναι η σύγκρουση συμφέροντος. Η σύγκρουση συμφέροντος είναι ένα τεράστιο θέμα, προσπαθούμε συνεχώς να βάλουμε δικλίδες να δημιουργήσουμε περιορισμούς νομοθετικούς, συνταγματικούς, κανονιστικούς για να αποφύγουμε τη δημιουργία καταστάσεων σύγκρουσης συμφέροντος. Εγώ ήμουν δικαστής για 25 χρόνια, ήθελα κανονισμό για να αρνηθώ ή να εξαιρεθώ από το να δικάσω για παράδειγμα τον αδερφό μου ή κάποιον με τον οποίον είμαστε φίλοι;»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Τσούκας λέγοντας τα εξής, «όταν ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας πηγαίνει με έξοδα πλούσιου φίλου του στις Σεϋχέλλες ή όταν το όνομα του αναφέρεται στα ‘panama papers’ τότε έχουμε μια παραβίαση αυτονόητων αξιών που συνιστά ακεραιότητα στον δημόσιο βίο. Όταν λοιπόν ένας Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σταματά ποινική δίωξη ενός ανθρώπου ο οποίος είχε διατελέσει πελάτης του εδώ υπάρχει μια σύγκρουση συμφέροντος, δεν χρειάζεται να ανοίξουμε το βιβλίο του νόμου για να δούμε τι μας επιτάσσει να κάνουμε».

Επισήμανε ότι είναι μείζων θέμα να αυξήσουμε τη δύναμη των αυτονόητων με τον κ. Σπανό να απαντά ότι τα αυτονόητα στην Κύπρο έχουν γίνει αδιανόητα.
Μετέπειτα ο κ. Μαλλάς ανέφερε ότι είναι σημαντικό να δούμε που θέτουμε τον πήχη του αυτονόητου.

«Αν ήταν για παράδειγμα ο κ. Κληρίδης Γενικός Εισαγγελέας και πιθανότατα είχε μπροστά του ένα πόρισμα για κάποιον απερχόμενο αξιωματούχο, θα πήγαινε μαζί του να συνευρεθεί σε ένα πάρτι; Ενδεχομένως σε ένα μήνα να είχε μπροστά του ένα έγγραφο με το οποίο να τον ελέγχει. Πολλές φορές αυτές οι εικόνες δείχνουν το πόσο οι θεσμοί και ο τρόπος που ασκούμε την εξουσία μέσα από τη δύναμη των θεσμών μεταφέρεται στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Μαλλάς.

Δείτε ΕΔΩ όλη την εκπομπή 

Keywords
Τυχαία Θέματα