«Χριστούγεννα στη μοναξιά» για ηλικιωμένους στα γηροκομεία - Τι εύχονται (vid)

Χριστούγεννα στη μοναξιά θα περάσουν πολλοί ηλικιωμένοι που βρίσκονται στα γηροκομεία.

Οι προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κορυφώνονται, οι εμπορικοί δρόμοι είναι γεμάτοι με κόσμο που τρέχει να κάνει τα τελευταία ψώνια και η ζωή συνεχίζεται στους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ωστόσο, για τους ηλικιωμένους τα πράγματα είναι διαφορετικά, πολύ διαφορετικά. Τα λαμπιόνια, τα στολίδια, οι χριστιανικές εικόνες και ο πλούσιος διάκοσμος φέρνουν στη μνήμη τους τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν με την οικογένεια

και τους φίλους, τότε που όλα ήταν αλλιώτικα.

Η κάμερα του Σίγμα μπήκε σε γηροκομείο στη Λευκωσία, όπου συνάντησε ηλικιωμένους που παρά τη μοναξιά τους τραγουδούσαν και χόρευαν σε χριστουγεννιάτικη διάθεση.

«Έχουμε κάποια προγράμματα με μουσική, καραόκε που προσπαθούν κάποιοι ηλικιωμένοι να τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια τζαι αυτό τους αρέσει πολύ. Εντάξει έχουμε κάνει το στολισμό μας για να καταλάβουν οι ηλικιωμένοι που είναι μέσα στις δομές το πνεύμα των Χριστουγέννων», είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας, Λοϊζος Γρηγοριάδης.

Κάποιοι θα περάσουν μόνοι τους τα Χριστούγεννα

Κάποιοι θα  έχουν την ευκαιρία να βρεθούν τα Χριστούγεννα για μερικές ώρες στο τραπέζι με την οικογένεια τους και κάποιοι άλλοι θα τα περάσουν στο γηροκομείο με μόνη τους συντροφιά την μοναξιά.

Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως «πολλά από τα παιδιά προγραμματίζουν να πάρουν μερικά άτομα στα σπίτια τους για την ημέρα των Χριστουγέννων για μερικές ώρες να φαν' στα σπίτια τους. Εντάξει, έχουμε πάντα το ρίσκο του κορωνοϊού αλλά προσπαθούμε να λέμε στα παιδιά να κάνουν ένα self test πριν για να μειώνουμε το ρίσκο μας»

«Τα παιδιά μου είναι στον Στρόβολο και θα έρθουν μπορεί να με πάρουν για κάποιες ώρες. Θα περάσουμε πάρα πολύ ωραία όπως περνούμε κάθε μέρα, θα περάσουμε και τα Χριστούγεννα», δήλωσε μια ηλικιωμένη.

Την ίδια ώρα,  μια δεύτερη ηλικιωμένη, μας ανέφερε πως δεν θα έρθουν γιατί έχουν άλλο τραπέζι και θα την πάρουν μια άλλη μέρα.

Οι ηλικιωμένοι σμίγουν τις μοναξιές τους

Οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία σμίγουν τις μοναξιές τους και γίνονται μια αγκαλιά.

«Υπέροχα, υπερόχα, εν έσσιει κανένας παράπονο, είμαστεν ευκαριστημένοι, περνούμε ωραία σαν στο σπίτι μας. Όλα ωραία τζαι το φαί μας χορτάτο τζαι ησυχία, τζαι να μιλήσουμε τζαι ερωτήσεις να μας κάνουν να απαντήσουμε», είπε μεταξύ άλλων μια ηλικιωμένη στην κάμερα του Σίγμα.

Ταυτόχρονα, μια άλλη ηλικιωμένη δήλωσε πως «περνάμε πάρα πολύ ωραία, σαν αδέρφια όλοι».

Μεγάλο το κόστος της πανδημίας για τους ηλικιωμένους

Το κόστος της πανδημίας αποδείχθηκε μεγάλο τους για τους ηλικιωμένους. Υπάρχει και μία μερίδα που ακόμα φοβάται να πάει στα σπίτια της υπό τον φόβο να προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

«Έχει άτομα που προβληματίζονται να πάνε στα σπίτια τους για αυτόν τον λόγο, μερικοί λένε δεν θέλω να πάω μήπως και τύχει οτιδήποτε, αλλά οι πλείστοι το έχουν ξεπεράσει, είναι πλέον, έχει μπει στη ζωή μας, είναι καλύτερα τα πράγματα, είναι σχεδόν όλοι εμβολιασμένοι. Είναι μεγάλο το φορτίο που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια δύο χρόνια και εμείς και το προσωπικό μας αλλά και ηλικιωμένοι που είναι μέσα», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας.

Οι ηλικιωμένοι μας έστειλαν τις δικές τους ευχές. Ευχές πλημμυρισμένες από την αγάπη και τη θαλπωρή της γιαγιάς και του παππού.

Οι ευχές των ηλικιωμένων:

 «Καλά να περάσουν τα Χριστούγεννα με τους δικούς τους, αν θέλουν να πάνε ένα τόπο να περάσουν ευχάριστα να πάνε και να περάσουν πιο ευκαριστημένα από κάθε άλλο».

«Να περάσουν όλοι όμορφα με τους δικούς τους».

«Να περάσει ο κόσμος ήρεμα με υγεία».

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τους ηλικιωμένους μας… Αυτούς που μας μεγάλωσαν, αυτούς που μας στήριξαν, αυτούς που μας έμαθαν εξ αρχής τι σημαίνει Χριστούγεννα και γιορτές. Το μόνο που χρειάζονται από εμάς τέτοιες μέρες είναι την αγάπη μας, την προσοχή μας και λίγο ουσιαστικό χρόνο μαζί τους. Εξάλλου, η μαγεία των Χριστουγέννων κρύβεται σε αυτές τις μικρές αλλά τόσο σημαντικές στιγμές.

Διαβάστε επίσης: Καλύφθηκαν οι επείγουσες ανάγκες για αίμα- Οι ευχαριστίες του Κέντρου Αίματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστούγεννα, #45,christougenna, #45