«Χρυσάφι» τα κατασκευαστικά υλικά - Ατέλειωτα σπίτια και επεκτάσεις δανείων

Όνειρο απατηλό αποτελεί πλέον για τη νέα γενιά η ανέγερση ή η αγορά κατοικίας στην Κύπρο, αφού οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών έφτασαν στα ύψη, ενώ οι αυξήσεις προκαλούν πονοκέφαλο και για τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον μήνα Μάρτιο 2022 ανήλθε στις 125,65 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 2,22% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε

σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 19,08%. Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (31,60%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (20,87%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (14,79%), στα ορυκτά (7,38%) και στα προϊόντα ορυκτών (6,68%).

Από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε κανένα διάλειμμα στην ανοδική πορεία του κόστους των κατασκευαστικών υλικών, με τον κίνδυνο οικοδομές που βρίσκονται υπό ανέγερση να παραμείνουν ημιτελείς, να είναι πλέον ορατός.

Το αρχικό κόστος που προκύπτει λόγω της αδιάκοπης αύξησης των κατασκευαστικών υλικών, επιβαρύνει σε πολλές περιπτώσεις τον αγοραστή, ο οποίος καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχε συμφωνήσει αρχικά με τον developer, ενώ ακόμη και πολίτες οι οποίοι αποφάσισαν να χτίσουν μόνοι τους βλέπουν ότι το αρχικό ποσό δανεισμού δεν φθάνει και ζητούν νέα πίστωση από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται.

Οι αυξήσεις όμως δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα λεφτά που εξασφαλίστηκαν από τις τράπεζες μέσω δανείων δεν αρκούν, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς νοικοκυριών, με αποτέλεσμα δανειολήπτες να αναγκάζονται να ξαναχτυπούν την πόρτα της τράπεζας για να ζητήσουν αύξηση του αρχικού ποσού δανεισμού. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που συμβόλαια που υπεγράφησαν υποχρεώνουν τον επιχειρηματία να υποστεί ο ίδιος το κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσάφι, #45 Ατέλειωτα,chrysafi, #45 ateleiota