Ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους ΔΗΣΥ, την Πέμπτη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου, άρχισαν να διαφαίνονται και δημόσια τα σύννεφα στον ΔΗΣΥ, σε σχέση με την πρόταση νόμου για τις αρμοδιότητες καθορισμού των επετείων για τις οποίες θα γίνονται αναφορές στις σχολικές αίθουσες.

Πολλά έχουν λεχθεί τις δυο αυτές μέρες που μεσολάβησαν, σε σχέση με το κατά πόσο τα σύννεφα αυτά είναι πραγματικά ή αν εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Τα δεδομένα

Τα δεδομένα, ωστόσο, είναι πολύ

συγκεκριμένα. Τη Δευτέρα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι γίνονταν δεύτερες σκέψεις εντός ΔΗΣΥ, σε σχέση με το κατά πόσο θα πρέπει να προωθηθεί την Παρασκευή προς ψήφιση η πρόταση νόμου. Το επίσημο ΔΗΣΥ ενημέρωνε ότι η πρόταση θα βρίσκεται στην ατζέντα της ολομέλειας, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα τεθεί σε ψηφοφορία ή όχι. Αυτό άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο για απόσυρση(απομακρυσμένο σενάριο τότε) ή και αναβολή. Το πρωί της Τρίτης η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, αναρτήθηκε στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ το μεσημέρι ο κ. Τορναρίτης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της πρότασης νόμου, για να έρθει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίσει, το βράδυ της Τρίτης, ότι δεν τίθεται καν θέμα στήριξης οποιασδήποτε πρότασης για αναβολή της ψήφισης. Στο μεσοδιάστημα μεσημεριού και νύχτας, κάπου κοντά στις 18.00 το απόγευμα, ανακοινώθηκε από τον κ. Έιντε, ότι στις 11 Απριλίου θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε ξεκάθαρη τοποθέτησή του σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ανέφερε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα αναβολής ή απόσυρσης της πρότασης και κάλεσε όσους έχουν να πουν κάτι εντός ΔΗΣΥ να το λένε επώνυμα. Τόνισε ότι τις θέσεις του κόμματος εκφράζουν ο Πρόεδρος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ο οποίος όταν τοποθετηθεί είναι σε συνεννόηση με τον ίδιο.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο Sigmalive, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά ενόχληση για τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας των συγκεκριμένων βουλευτών, καθώς ο ΔΗΣΥ ήταν πάντα το κόμμα που προωθούσε την ελεύθερη έκφραση των απόψεων των στελεχών του. Τόνισε επίσης ότι την Παρασκευή δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις σε σχέση με τη ψηφοφορία της πρότασης νόμου, καθώς από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η πρόταση, η στάση του ΔΗΣΥ ήταν και παραμένει σταθερή στο ζήτημα αυτό.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεδριάζει την Πέμπτη, στις 13.30 το μεσημέρι για να καθορίσει το πως θα κινηθεί το κόμμα σε σχέση με την πρόταση νόμου. Μια συνεδρίαση στην οποία θα τοποθετηθούν οι βουλευτές για τις θέσεις τους επί της πρότασης νόμου.

Εκεί αναμένεται να διαφανεί επίσης και η στάση που προτίθενται να κρατήσουν οι βουλευτές που φέρονται να διαφωνούν με την υπερψήφιση της πρότασης νόμου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τρεις οι διαφωνούντες

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό τρεις βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι Ανδρέας Κυπριανού, Ζαχαρίας Ζαχαρίου και η Ελένη Σταύρου, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τους σε σχέση με την υπερψήφιση της πρότασης.

Οι Ανδρέας Κυπριανού και Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης της πρότασης νόμου και η διαφωνία τους έχει να κάνει με την χρονική συγκυρία κατά την οποία θα προωθηθεί προς ψήφιση η συγκεκριμένη πρόταση.

Η Ελένη Σταύρου, έχει δημοσιοποιήσει τη διαφωνία της σε μεταγενέστερο στάδιο σε σχέση με τους δυο άλλους βουλευτές. Πηγές κοντά στο περιβάλλον της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, αναφέρουν ότι η διαφωνία δεν έχει να κάνει μόνο με τη χρονική συγκυρία αλλά έχει πιο βαθιές ρίζες.

Δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ κατά την ψηφοφορία, καθώς σε επικοινωνία που είχε μαζί τους το Sigmalive, παρέπεμψαν στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για νεότερα. Δεν αποκλείεται ωστόσο να επιμείνουν στη διαφωνία τους μέχρι τέλους, αν όχι όλοι τότε κάποιοι εξ' αυτών.

Στην ουσία του συγκεκριμένου ζητήματος, που δεν είναι άλλο από το κατά πόσο θα υπερψηφιστεί ή όχι στο τέλος η πρόταση νόμου από την ολομέλεια της Βουλής, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο αριθμός των τριών βουλευτών, δεν είναι αρκετός για να οδηγήσει σε καταψήφιση της πρότασης.

Την Πέμπτη στα χέρια του Προέδρου της Βουλής η γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα

Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με τη συνταγματικότητα της πρότασης, θα σταλεί την Πέμπτη στα χέρια του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Η γνωμάτευση έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, ωστόσο, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς θα είναι πολύ κακή η εικόνα της Βουλής αν υπερψηφιστεί πρόταση για την οποία υπάρχει γνωμάτευση για υποψία αντισυνταγματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα