«Δεύτερη απόπειρα εξευτελισμού»

Στα άκρα οι σχέσεις Προέδρου της Δημοκρατίας και Γενικού Εισαγγελέα
Δεν οφείλονται σε συναισθηματική φόρτιση τα όσα απέδωσε προς τον ΠτΔ, για συνδρομή και υπόθαλψή του στη μετατροπή Ρίκκου Ερωτοκρίτου από κατηγορούμενο σε κατήγορο, ξεκαθάρισε ο Κώστας Κληρίδης

«Στα μαχαίρια» φαίνεται να βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, δύο ανώτατοι θεσμοί του κράτους. Τις κάκιστες σχέσεις τους επιβεβαίωσαν εκ νέου χθες με ένα πρωτοφανές πάρε-δώσε επιστολών σε σχέση με το πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο σοκάρει από προχθές τον κυπριακό λαό και δεν είναι

άλλο από το πόρισμα-φωτιά εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου περί διάπραξης διαφθοράς και δωροδοκίας, όπως και οι σοβαρές καταγγελίες του κ. Ερωτοκρίτου κατά του κ. Κληρίδη και άλλων δημόσιων προσώπων.

Με κίνηση που ερμηνεύτηκε από πολιτικά κόμματα ως αναδίπλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε προχθές βράδυ επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα αναφέροντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα προχωρήσει τελικά σε διορισμό ανεξάρτητου ανακριτή, όπως ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης είχε ανακοινώσει με γραπτή δήλωσή του. H αλλαγή πλεύσης του Προέδρου της Δημοκρατίας οφείλεται, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», μεταξύ άλλων, και στις απόψεις έγκριτων νομικών που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Αναστασιάδη, ότι ενδεχόμενος διορισμός ποινικών ανακριτών από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, θα συνιστούσε ακραία θεσμική εκτροπή.

Διόρισε εσύ ανακριτή
Στην επιστολή, εμμέσως πλην σαφώς, υποδεικνυόταν στον κ. Κληρίδη να αναλάβει ο ίδιος τον διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει τις καταγγελίες Ρίκκου Ερωτοκρίτου εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και άλλων προσώπων, με σκοπό να μην αιωρούνται κατηγορίες πάνω από θεσμικά όργανα του κράτους. Επίσης, ο Πρόεδρος απέδωσε την προχθεσινή οργίλη ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα που έλεγε, μεταξύ άλλων, ότι «με την υπόθαλψη του Προέδρου της Δημοκρατίας μετατρέπονται κατηγορούμενοι σε κατήγορου, Ντροπή!», σε «συναισθηματική φόρτιση» του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, σημείωνε στην επιστολή του: «Θέλω να πιστεύω πως η ευαισθησία που τόσο ο Β. Γενικός Εισαγγελέας αλλά και εσείς ορθώς επιδείξατε με τον διορισμό Ποινικού Ανακριτή για τα όσα λέχθησαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής εναντίον του Β. Γενικού Εισαγγελέα, έστω και αν διεψεύσθησαν από την κ. Γιωρκάτζη θα σας οδηγούσαν σε ανάλογες αποφάσεις, διορίζοντας ο ίδιος ή ζητώντας τον διορισμό ποινικού ανακριτή από το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Δεύτερη απόπειρα εξευτελισμού»
Με δική του επιστολή ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε σε σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι η πρόκληση που του απευθύνει ο Πρόεδρος να διορίσει ή να ζητήσει τον διορισμό ποινικών ανακριτών για τα θέματα που έθιξε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, «δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο από μια δεύτερη απόπειρα φθοράς και/ή εξευτελισμού θεσμών». Από το περιεχόμενο της επιστολής διαφαίνεται πως πρόθεση του Γενικού Εισαγγελέα είναι να μην διορίσει νέο ανακριτή, αλλά να καταχωρίσει κατηγορητήριο εναντίον του κ. Ερωτοκρίτου, βάσει του πορίσματος Παναγιώτη Καλλή.

Ο Κώστας Κληρίδης αναφέρει πως ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου μπορεί να εγείρει όσα καταγγέλλει ενώπιον του δικαστηρίου. Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει πως η προχθεσινή δήλωσή του «ουδόλως οφείλετο σε συναισθηματική φόρτιση, όπως θέλετε να πιστεύετε, αλλ΄ αντίθετα ήταν μια συνειδητή επιλογή κατόπιν περίσκεψης, από την οποία δεν έχω τίποτε να αφαιρέσω. Αντίθετα, η δήλωσή μου αποσκοπούσε στην τήρηση της συνταγματικής τάξης και την προάσπιση και προστασία των εμπλεκομένων θεσμών, περιλαμβανομένου και του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόεδρος: Απαξιώ
Της επιστολής Κώστα Κληρίδη ακολούθησε δεύτερη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία εκφράζει «απαξίωση» για τις τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα προς τον ίδιο. «Ως ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θεματοφύλακας του Συντάγματος θεωρώ πως η απαξίωση της υβριστικού περιεχομένου επιστολής σας είναι η μόνη αρμόζουσα». Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει προς τον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν θα παραλείψει εντούτοις να τον καλέσει όπως αξιοποιήσει τη βοήθεια που η Πολιτεία τού παραχώρησε «προκειμένου το ταχύτερο να προσαχθούν, επιτέλους, ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή του κράτους».

Εισαγγελέας: Δεν ύβρισα
Η νέα επιστολή Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε και νέα παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα αργά χθες βράδυ. Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Κώστας Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί το περιεχόμενο της χθεσινής επιστολής του ως υβριστικό, σημειώνοντας ότι τα όσα έχει αναφέρει αποσκοπούσαν στην προάσπιση των θεσμών και της συνταγματικής τάξης. Αναφορικά με το θέμα των ερευνών για την καταστροφή της οικονομίας, ο κ. Κληρίδης επανέλαβε ότι οι ανακρίσεις για τα πολύπτυχα θέματα ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων για την οικονομία διεξάγονται από την Αστυνομία υπό την εποπτεία της Νομικής Υπηρεσίας, εκεί και όπου αυτή απαιτείται.

Πήρε τις υποθέσεις από τον Ρ. Ερωτοκρίτου
Στο μεταξύ, ο Γενικός Εισαγγελέας με εσωτερική εγκύκλιο ζήτησε να αποσταλούν στο γραφείο του όλες οι ποινικές υποθέσεις που χειριζόταν ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και να τερματιστεί άμεσα κάθε εμπλοκή του Ρίκκου Ερωτοκρίτου με τις συγκεκριμένες υποθέσεις, από τη στιγμή που ο ίδιος αρνήθηκε να απέχει των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας εναντίον του. Χθες ο Κώστας Κληρίδης, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικώς σε μεσημβρινή εκπομπή του «ΜΕΓΑ», κάλεσε τον Βοηθό Γ. Εισαγγελέα να μην προβαίνει σε «τηλεοπτικές δίκες», λέγοντας πως συνιστά παρεμπόδιση δικαστικής διαδικασίας. Μάλιστα τον προειδοποίησε με κυρώσεις. Ο κ. Ερωτοκρίτου, μιλώντας στην εκπομπή, απέρριψε τα περί «τηλεοπτικών δικών», λέγοντας πως οφείλει να λέγει την άποψή του, ιδίως όταν βάλλεται καθημερινά από διάφορα πρόσωπα διά της τηλεοράσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα