Δεν θα μειωθούν οι τιμές πριν το Μάρτιο 2024 λένε οι υπεραγορές στην Γαλλία

Οι τιμές στις υπεραγορές της Γαλλίας δεν θα μειωθούν σημαντικά πριν από τον Μάρτιο του 2024, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της αλυσίδας υπεραγορών "Les Mousquetaires", επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι οι Γάλλοι καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερα λόγω του υψηλού κόστους ζωής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τιερί Κοτιγιάρ, ο όμιλος του οποίου διαθέτει περισσότερα από 3.000 καταστήματα στη Γαλλία,

είναι μεταξύ των στελεχών του λιανικού εμπορίου που συναντήθηκαν την Τετάρτη με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέιρ για να συζητήσουν πώς θα επιταχυνθούν οι μειώσεις των τιμών. Ο Υπουργός θα συναντηθεί επίσης την Πέμπτη με ομίλους καταναλωτικών αγαθών που προμηθεύουν τις υπεραγορές με τα προϊόντα τους.

Πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης, ο κ. Κοτιγιάρ δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL ότι οι Γάλλοι καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους στις υπεραγορές κατά περίπου 5% σε όρους όγκου και αγοράζουν λιγότερα φρέσκα προϊόντα, όπως ψάρια και κρέας, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει "καμία βελτίωση" στο συνολικό επίπεδο των τιμών πριν από τον Μάρτιο.

«Είναι μια πραγματική ανησυχία, καθώς οι Γάλλοι καταναλώνουν λιγότερα... Δεν είναι καλό για την οικονομία, δεν είναι καλό για τις επιχειρήσεις», είπε.

«Βλέπουμε περισσότερες μειώσεις στις τιμές των πρώτων υλών παρά αυξήσεις, είχαμε το πετρέλαιο και το σιτάρι και τώρα το χαρτί. Οι έμποροι λιανικής μεταφέρουν αυτές τις πτώσεις των τιμών στους καταναλωτές…, αλλά ο νόμος δεν υποχρεώνει τα εθνικά εμπορικά σήματα να επαναδιαπραγματευτούν τις τιμές τους. Κάποιοι παίζουν μπάλα, αλλά άλλοι όχι», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας λιανικής πώλησης "Carrefour" Alexandre Bompard προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές έχουν αναγκάσει τους καταναλωτές να προβούν σε μαζικές περικοπές των δαπανών τους για βασικά αγαθά και κάλεσε την Κυβέρνηση να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός νόμου που θέτει ανώτατο όριο στις προσφορές που μπορούν να προσφέρουν οι λιανοπωλητές.

Σε επιστολή του προς τους Γάλλους Βουλευτές αυτή την εβδομάδα, ο κ. Bompard - ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της Ομάδας πίεσης της Βιομηχανίας λιανικού εμπορίου «Federation du Commerce et de la Distribution» - δήλωσε ότι οι πωλήσεις προϊόντων εμμηνόρροιας, πάνες και πρώτων βοηθειών έχουν μειωθεί, καταδεικνύοντας αυτό ως απόδειξη ότι οι γαλλικές οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις αγορές ακόμη και βασικών ειδών.

Καθώς το πληθωριστικό σοκ στην Ευρώπη αμβλύνεται, η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με μικρότερη υποχώρηση των τιμών από ό,τι άλλες χώρες, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος ήταν υπερδιπλάσιος τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τον συνολικό γαλλικό πληθωρισμό του 5,1%.

Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τον έλεγχο στις τιμές των τροφίμων, αν και τα στελέχη των υπεραγορών απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι κερδοσκοπούν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων απασχολούν όλες τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, με τους λιανοπωλητές και τους ομίλους καταναλωτικών αγαθών να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για το υψηλό κόστος ζωής.

Η Ιταλία προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία μεταξύ παραγωγών και λιανοπωλητών για την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, αν και πηγές ανέφεραν ότι νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι παραγωγοί αρνήθηκαν να αποδεχθούν συμφωνία με τις αλυσίδες υπεραγορών για την ελάφρυνση του πληθωρισμού.

Στην Ουγγαρία, ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επέβαλε υποχρεωτικές μειώσεις τιμών σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής. Και στην Πορτογαλία, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο μια δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Ο κ. Le Maire δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι είχε εξασφαλίσει τη δέσμευση 75 κορυφαίων εταιρειών τροφίμων να μειώσουν τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα από τον Ιούλιο, ώστε να αντανακλούν το χαμηλότερο κόστος των πρώτων υλών. Αλλά ένας αξιώματουχος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι μόνο περίπου 40 είχαν τηρήσει την υπόσχεσή τους.

Κορυφαίο στέλεχος της Lidl France δήλωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης με τον Le Maire ήταν εποικοδομητική.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα