«Δεν θα παρέμβω στην έρευνα της Αστυνομίας»

Ο Κ. Κληρίδης για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Ρ. Ερωτοκρίτου
Ο Γενικός Εισαγγελέας δηλώνει στη «Σ» ότι θα μεταχειριστεί την έρευνα με «τρόπο δίκαιο, πλησιέστερο στο Σύνταγμα»

«Θα μεταχειριστώ τη διερεύνηση με τρόπο δίκαιο, όπως νομίζω ότι πρέπει, πλησιέστερο στο Σύνταγμα, έχοντας επίγνωση της ιδιάζουσας περίπτωσης», δήλωσε στη «Σημερινή» ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, κληθείς να τοποθετηθεί επί της έρευνας που άρχισε από χθες η Αστυνομία σε σχέση με τις καταγγελίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Οι καταγγελίες του κ. Ερωτοκρίτου στρέφονται εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα και αφορούν σε δεκασμό και αθέμιτο χειρισμό της υπόθεσης της εταιρείας Providencia, όπως και εναντίον άλλων προσώπων. Η υπόθεση των καταγγελιών Ρίκκου Ερωτοκρίτου θεωρείται ιδιάζουσα περίπτωση για την Αστυνομία, καθώς, βάσει του Συντάγματος, ο Γενικός Εισαγγελέας επιλαμβάνεται όλων των ποινικών υποθέσεων της Αστυνομίας από το στάδιο της διερεύνησής τους μέχρι το στάδιο της αποπεράτωσής τους στο δικαστήριο.

«Δεν παρεμβαίνω»
«Η Αστυνομία καθηκόντως ενεργεί, εγώ ούτε παρεμβαίνω, ούτε σχολιάζω», ανέφερε στην εφημερίδα μας ο Κώστας Κληρίδης. Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενη δήλωσή του είχε χαρακτηρίσει τις καταγγελίες εναντίον του από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ως προπέτασμα καπνού και προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την επικείμενή δίωξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για δεκασμό και δωροληψία, βάσει του πορίσματος του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου προχωρεί κανονικά και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών η καταχώριση κατηγορητηρίου εναντίον του στο δικαστήριο.

Το πόρισμα Καλλή διαπιστώνει ότι η μη εμφάνιση του δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους στην αγωγή που καταχώρισε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης και συναλλαγής μαζί του, που αγγίζει την υπόθεση Providencia. Τα κυριότερα συμπεράσματα του πορίσματος Καλλή ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον Κώστα Κληρίδη. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος αφού απέρριψε τα ευρήματα, πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον Γενικό Εισαγγελέα για διαπλοκή στην υπόθεση Providencia. Την περασμένη Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου προέβη σε πολύωρη κατάθεση στην Αστυνομία.

Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες
Χθες, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, αφού ενημερώθηκε για την κατάθεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, έδωσε οδηγίες στους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του, ενώ ενημέρωσε σχετικά τόσο τηλεφωνικώς, όσο και γραπτώς, τον Γενικό Εισαγγελέα. Του διευκρίνισε κατά την επικοινωνία τους ότι περιλαμβάνεται στα καταγγελλόμενα πρόσωπα. Η επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα, γενική, χωρίς λεπτομέρειες και δεν ζητούνται -στο παρόν στάδιο- οδηγίες από τον Γενικό, ούτε αποκαλύπτεται το περιεχόμενο των καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου.

Προχωρεί η διερεύνηση
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρει ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει στη διερεύνηση των καταγγελιών του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε σχετικά με επιστολή τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη «καθώς και ότι επί του παρόντος δεν κρίνεται αναγκαία η προσφυγή στον ίδιο για την παροχή οποιασδήποτε νομικής συμβουλής».

Ωστόσο, σημειώνει, δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει ανάγκη για την παροχή νομικής συμβουλής ή και οδηγιών από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα και θέτει τον προβληματισμό του «για την ύπαρξη νομικού κενού που για τη διασφάλιση της αρχής της ισότητας και της αμεροληψίας, αλλά και των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης θα πρέπει να υπερπηδηθεί έτσι ώστε η υπόθεση να προωθηθεί απρόσκοπτα».

Στη γραπτή του δήλωση ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρει ότι «στις 15.4.2015 ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ρίκκος Ερωτοκρίτου επικοινώνησε με την Αστυνομία και εκδήλωσε την πρόθεσή του να προσέλθει στις 16.4.2015 και ώρα 1100, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, για να προβεί σε κατάθεση. Όπως είναι ευρέως γνωστό», προσθέτει, «το άρθρο 4(1) της Ποινικής Δικονομίας (Κεφ. 155), παρέχει την εξουσία στην Αστυνομία για να προβαίνει στη διεξαγωγή ανακρίσεων σε σχέση με τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων».

Στη βάση των πιο πάνω, συνεχίζει ο Αρχηγός της Αστυνομίας, «στις 16.4.2015 απέστειλα σχετική επιστολή στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στην οποία εξέφραζα τη θέση ότι, όπως σε κάθε περίπτωση που οποιοσδήποτε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας προσέρχεται στην Αστυνομία για να καταγγείλει τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος η Αστυνομία λαμβάνει καταθέσεις, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, η Αστυνομία θα έπρεπε να προβεί στη λήψη κατάθεσης από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που πέραν των όσων αναφέρθηκαν από τον κ. Ερωτοκρίτου και είδαν το φως της δημοσιότητας, σε εκείνο το στάδιο δεν γνωρίζαμε τι επακριβώς προτίθετο να καταθέσει.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, με σημείωμά του επί της επιστολής μου, ανέφερε ότι δεν έβλεπε να υπάρχει πρόβλημα στη λήψη της προτεινόμενης κατάθεσης από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κ. Ρίκκο Ερωτοκρίτου», αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, «ο κ. Ερωτοκρίτου προσήλθε στις 16.4.2015 και ώρα 11.00, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, για να προβεί σε κατάθεση, η οποία και ολοκληρώθηκε στις 17.4.2015.

Ακολούθως και ένεκα των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που πηγάζουν από το άρθρο 113(2) του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να κινεί, διεξάγει, επιλαμβάνεται, συνεχίζει ή διακόπτει οποιαδήποτε διαδικασία, έφερα με επιστολή μου σήμερα (χθες) 20.4.2015, εις γνώσιν του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ερωτοκρίτου προέβη στην εν λόγω γραπτή κατάθεση, στην οποία καταγγέλλει διάφορα γεγονότα και πρόσωπα, μεταξύ αυτών και τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Περαιτέρω, «τον πληροφορούσα ότι, στη βάση των εξουσιών που μας παρέχονται από το άρθρο 4(1) της Ποινικής Δικονομίας (Κεφ.155), προτιθέμεθα να προχωρήσουμε στη διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Ερωτοκρίτου».

«Υπάρχει νομικό κενό που πρέπει να υπερπηδηθεί»
Πέραν τούτου, δηλώνει ο Αρχηγός της Αστυνομίας, «προσέθετα (στην επιστολή του προς το Γενικό Εισαγγελέα) ότι η ανακριτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία οποιοσδήποτε πολίτης προσέρχεται στην Αστυνομία και προβαίνει σε καταγγελία». Σε τέτοια περίπτωση, εξηγεί, «η Αστυνομία λαμβάνει καταθέσεις και αποτείνεται στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την παροχή νομικής συμβουλής, σύμφωνα με το άρθρο 113 (1) του Συντάγματος, όταν κρίνει ότι κάτι τέτοιο απαιτείται, ανάλογα με την πορεία των εξετάσεων και το μαρτυρικό υλικό που συλλέχθηκε, ή/ και αφού ολοκληρωθεί η έρευνα». Αυτή η διαδικασία, αναφέρει, «θα ακολουθηθεί και στην προκειμένη περίπτωση. Επί του παρόντος, αφού αξιολογήθηκε η κατάθεση του κ. Ερωτοκρίτου, δεν κρίνεται αναγκαίο να προσφύγουμε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για την παροχή οποιασδήποτε νομικής συμβουλής», προσθέτει.\

Στην επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα ο Αρχηγός της Αστυνομίας εγείρει προβληματισμό για το γεγονός ότι ο Κώστας Κληρίδης περιλαμβάνεται στα καταγγελλόμενα πρόσωπα. «…Είμαι σίγουρος ότι απασχολεί και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Το γεγονός δηλαδή ότι, σταθμίζοντας από τη μια την άσκηση των εξουσιών του, που πηγάζουν από το άρθρο 113 (1) και (2) του Συντάγματος και από την άλλη ότι ο κ. Ερωτοκρίτου στην κατάθεσή του καταγγέλλει μεταξύ άλλων και τον ίδιο, διαπιστώνεται η ύπαρξη νομικού κενού». Σύμφωνα με τον Αρχηγό, «κατ' επέκτασιν για τη διασφάλιση της αρχής της ισότητας και της αμεροληψίας, αλλά και των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης, θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος υπερπήδησης του νομικού αυτού κενού, έτσι ώστε η υπόθεση να προωθηθεί απρόσκοπτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα