Δέσμευση για κοινή δράση στον αγροτικό τομέα από τους Υπουργούς της EU MED-9

Τη δέσμευσή τους για κοινή δράση και ενίσχυση της συνεργασίας, καθώς και για την προώθηση ενός βιώσιμου αγροτικού και αλιευτικού μοντέλου στην περιοχή εξέφρασαν, σε κοινή δήλωσή τους, οι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ, που συγκροτούν την ομάδα EU MED-9.

Επιπλέον, ανακοίνωσαν ότι η νέα συνεδρίαση των EU MED-9 θα συνέλθει στις 26 Φεβρουαρίου στις

Βρυξέλλες, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχοντες στην ομάδα και υπογράφοντες την κοινή δήλωση είναι ο ‘Ελληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, η Κύπρια Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, καθώς και οι Υπουργοί Γεωργίας της Ιταλίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, της Κροατίας Μαρίγια Βούτσκοβιτς, της Μάλτας Άντον Ρεφάλο, της Πορτογαλίας Μαρία ντο Τσέου Αντούνες, της Σλοβενίας Έβα Κνες, της Ισπανίας Φερνάντο Μιράντα Σοτίγιος και της Γαλλίας Φιλίπ Ντικλό.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι εννέα Υπουργοί σημειώνουν ότι οι αγρότες, οι αλιείς και ολόκληρος ο αγροτικός τομέας τροφίμων βιώνουν, εν μέσω κλιματική κρίσης, τεράστιες προκλήσεις, ιδιαίτερα στη μεσογειακή περιοχή.

«Αναγνωρίζοντας το ευρύτερο φάσμα επιπτώσεων στο εισόδημα των αγροτών και στο βιοτικό τους επίπεδο, δηλώνουμε εδώ και τώρα τη συλλογική μας δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας, την ενθάρρυνση σχετικών πρωτοβουλιών και την υποστήριξη διαλόγων για την κλιματική κρίση και για άλλα κοινά ζητήματα, όπως η ανάγκη απλούστευσης της ΚAΠ», αναφέρουν οι Υπουργοί.

Παράλληλα, τονίζουν ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση του τομέα τροφίμων, μέσω συλλογικών προσπαθειών και συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη των αγροτών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

«Δεσμευόμαστε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου γεωργικού και αλιευτικού τομέα στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι την τροφική κυριαρχία στην ΕΕ και εξασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα φτάνουν στους καταναλωτές σε λογική τιμή», τονίζουν οι Υπουργοί της EU MED-9.

Παράλληλα, ανακοινώνουν ότι θα συνεδριάσουν εκ νέου το μεσημέρι στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη δράση τους ενόψει της πρωτοβουλίας της Βελγικής Προεδρίας να τεθεί το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, το οποίο έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα