Διαφορετική αντίδραση ΚΕΕ και ΡΤΚ στη δήλωση ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό

Δεν είναι αποδεκτή η μη δεσμευτική δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ που επιμένει σε συνομιλίες για μια ομοσπονδιακή λύση, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει στην αρχή ότι «η βούληση για λύση στο Κυπριακό ανήκει στους Τουρκοκύπριους και στους Ελληνοκύπριους».

Όπως μεταδίδεται

στα κατεχόμενα, ο κ. Χασόπογλου δήλωσε ότι η προσδοκία του τ/κ «λαού», που είπε ναι σε όλα τα σχέδια λύσης όλα αυτά τα χρόνια, είναι να λάβει το ΣΑ του ΟΗΕ μέτρα για την άρση της απομόνωσης που συνιστά σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κάνει βήματα για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να γίνει σεβαστή η αρχή ότι η βούληση για λύση ανήκει στους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους.

Διαφορετικά ερμηνεύεται η έννοια της ισότητας και γι’ αυτό μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να βρεθεί μια λύση, είπε ο κ. Χασίπογλου, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση για επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ, είπε ότι αναμένουν να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Το πρόσφατο αίτημα της Τουρκίας για επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας με την ΕΕ θα επηρεάσει και τη διαδικασία στο Κυπριακό, εκτίμησε, λέγοντας ότι ο τρόπος ανασυγκρότησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Δύση είναι η επιστροφή σε μια ρεαλιστική βάση στο Κυπριακό.

Δηλώνοντας ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας θα αξιολογηθεί στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Ακανσόι ανέφερε ότι αυτή η εξέλιξη ήταν ένα μήνυμα για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Δύση και την ΕΕ.

Ο Ερσίν Τατάρ ήθελε να πετάξει όλες τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν προβάλλοντας αυτονομιστικές θέσεις από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, συνέχισε σημειώνοντας ότι οι θέσεις του Τ/κ ηγέτη δεν γίνονται αποδεκτές στη διεθνή κοινότητα.

Οι θέσεις Τατάρ, είπε, απομόνωσαν περαιτέρω τους Τουρκοκύπριους από τον κόσμο. «Αν θέλετε μια λύση, δεν πρέπει να υιοθετήσετε μια αυτονομιστική στάση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που έχει χαράξει ο ΟΗΕ. Αν προσπαθήσετε να βγείτε έξω από αυτό, που είναι το αποδεκτό από την διεθνή κοινότητα και την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, κανείς δεν θα σας δώσει σημασία. Το να λες ότι η ομοσπονδία τελείωσε, να αγνοείς τον ΟΗΕ, την ΕΕ, να αγνοείς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ανούσιες, μάταιες δηλώσεις που δεν ωφελούν το κοινό καλό. Το μοντέλο που θα βρεθεί θα βασίζεται φυσικά στην ενιαία κυριαρχία και την πολιτική ισότητα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει μια διαδικασία από την αρχή».

Σχολίασε επίσης πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, η χώρα έδειξε ότι ακολουθεί μια διαφορετική γραμμή στην εξωτερική πολιτική κι αυτό είναι σημαντικό για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε επίσης: «Υπεξ»: Ατυχής η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα