Διασώστες αναζητούν επιζώντες μετά τους φονικούς σεισμούς στο Αφγανιστάν

Διασώστες σπεύδουν να ανασύρουν επιζώντες και νεκρούς από κάτω από τα ερείπια, δύο ημέρες μετά τον σεισμό που συγκλόνισε τη βορειοδυτική πόλη Χεράτ και τις γύρω περιοχές, ενός από τους πιο θανατηφόρους στο Αφγανιστάν εδώ και χρόνια.

Η διοίκηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 2.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στους σεισμούς, οι οποίοι ανήκουν στους πιο θανατηφόρους στον κόσμο φέτος, μετά τους σεισμούς

στην Τουρκία και τη Συρία, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν περίπου 50.000 άνθρωποι.

Το Πακιστάν και το Ιράν προσφέρθηκαν να στείλουν ομάδες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθειας, ενώ ο Κινεζικός Ερυθρός Σταυρός πρόσφερε χρηματική βοήθεια.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται ακόμη, εξακολουθούν να απεγκλωβίζονται άνθρωποι από τα ερείπια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κυβερνήτη του Χεράτ, Νίσαρ Αχμάντ Ελιάς, στο Reuters, προσθέτοντας ότι περισσότερα από δεκαπέντε χωριά γύρω από το Χεράτ επηρεάστηκαν επίσης.

Πολλά κτήρια στην πόλη του Χεράτ δεν επηρεάστηκαν σημαντικά, αλλά οι μεσαιωνικοί πυργίσκοι των διάσημων τζαμιών της υπέστησαν κάποιες ζημιές, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πολλά μέλη της οικογένειάς μας έχουν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους γιους μου, και ο άλλος γιος μου είναι επίσης τραυματισμένος», δήλωσε ο κάτοικος της Χεράτ Μιρ Αχμέντ στο Reuters σε νοσοκομείο που περιέθαλπε επιζώντες.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κάτω από τα ερείπια», είπε.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας, όπου δεκαετίες πολέμου έχουν αφήσει την υποδομή σε κατάσταση ερειπίων και τις επιχειρήσεις διάσωσης και βοήθειας δύσκολο να οργανωθούν.

Σε ανακοίνωση την Κυριακή, το Ανθρωπιστικό Γραφείο του ΟΗΕ έθεσε τον αριθμό των νεκρών από τους σεισμούς στους 1.023, με επιπρόσθετους 1.663 τραυματίες και πάνω από 500 αγνοούμενους. Ανέφερε ότι όλα τα σπίτια στην περιοχή Ζινταγιάν στο Χεράτ καταστράφηκαν.

Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν, εξαρτώμενο σχεδόν αποκλειστικά από ξένη βοήθεια, αντιμετώπισε περικοπές τα δύο τελευταία χρόνια αφού οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία και μεγάλο μέρος της διεθνούς βοήθειας, που αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας, διακόπηκε.

Το Πακιστάν είπε ότι η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του, έχει θέσει μια ομάδα αναζήτησης και διάσωσης σε ετοιμότητα για να βοηθήσει την περιοχή που πλήττεται από την καταστροφή. Ετοιμάζεται επίσης να στείλει αναλώσιμα είδη βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, φαρμάκων, αντίσκηνων και κουβερτών.

Το Ιράν, τα σύνορα του οποίου απέχουν λιγότερο από 90 χιλιόμετρα από την περιοχή που υπέστη το χειρότερο πλήγμα, υποσχέθηκε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ανέφερε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα