Διαβουλεύσεις για κανονισμό κρίσεων στη μετανάστευση πριν το Συμβούλιο ΥΠΕΣ

Στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης θα επικεντρωθούν οι Υπουργοί Εσωτερικών κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ στο περιθώριο της συνάντησης, και ενδεχομένως και στο πλαίσιο παρεμβάσεων, αναμένεται να συζητηθούν οι προσπάθειες για κατάληξη κοινής θέσης των 27 όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα της μετανάστευσης.

Όπως υπενθύμισε

κοινοτική πηγή ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο συγκεκριμένος κανονισμός αποτελεί αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου, των κρατών μελών και της Κομισιόν, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα ούτε αναμένονται τελικές αποφάσεις.

Πάντως, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αν βρεθεί η χρυσή τομή που θα επιτρέψει στην πρόταση να περάσει με ειδική πλειοψηφία, η έγκριση της κοινής θέσης μπορεί να γίνει και χωρίς συνάντηση των Υπουργών, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER). Η εν λόγω πηγή απέφυγε να απαντήσει με λεπτομέρεια σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το περιεχόμενο της διαφωνίας, σημειώνοντας πως οι παράμετροι είναι πολλοί και δεν είναι βέβαιο προς πια κατεύθυνση θα κινηθεί η τελική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως η δυστοκία όσον αφορά την κοινή θέση των 27 για την πρόταση κανονισμού για τη διαχείριση κρίσεων στη μετανάστευση (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και πρόνοιες που επιτρέπουν προσωρινά την επίσπευση των διαδικασιών και μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στις χώρες υποδοχής σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αφίξεων, ή και εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από τρίτη χώρα) είναι ο λόγος τον οποίο επικαλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απόφασή του να παγώσει τις διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο για ακόμα δύο κανονισμούς (τον νέο κανονισμό για το σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac, και τον κανονισμό για τους ελέγχους και τη διαλογή μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα).

Θέση του Κοινοβουλίου είναι ότι η οριστικοποίηση των διαβουλεύσεων Συμβουλίου - Κοινοβουλίου για αυτούς τους δύο κανονισμούς δεν μπορεί να γίνει, αν δεν συμφωνήσουν οι 27 σε κοινή θέση για τον κανονισμό για τις καταστάσεις κρίσης ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση και για αυτόν. Η όλη συζήτηση έχει προκαλέσει ανησυχίες πως οι διεργασίες για κατάληξη για το σύνολο του νέου πακέτου πολιτικών για τη μετανάστευση και το άσυλο δεν θα ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο, κάτι που θεωρείται απαραίτητο ώστε να συμφωνηθεί πριν τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρόταση που συζητήθηκε τον Ιούλιο διαφωνούν Πολωνία, Ουγγαρία, Αυστρία και Τσεχία, ενώ Γερμανία, Σλοβακία και Κάτω Χώρες απείχαν. Οι διαφωνίες φέρονται να εδράζονται στο βαθμό των χαλαρώσεων που θα δίνονται, και σε ποιες περιπτώσεις θα δίνονται.

Αυτό ωστόσο που περιλαμβάνει επίσημα η ατζέντα της συνόδου των Υπουργών της Πέμπτης είναι η ανταλλαγή απόψεων για την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, που αφορά την κατάσταση στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων, το σχέδιο 10 σημείων της Κομισιόν για αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και την εφαρμογή του μνημονίου συναντίληψης με την Τυνησία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι 27 θα εστιάσουν στην αποτροπή των αφίξεων, μέσω μέτρων κατά των διακινητών και τη δημιουργία νόμιμων διόδων.

Επίσης, στην ατζέντα περιλαμβάνεται ενημέρωση από την Ισπανική Προεδρία για την πρόοδο των διαβουλεύσεων για το Νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όπου το Συμβούλιο έχει ήδη συμφωνήσει από τον Ιούνιο τη θέση του για τις προτάσεις για τον κανονισμό διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου, και εκκρεμεί πλέον μόνο ο κανονισμός για τη διαχείριση κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ και 14 χωρών της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν στην περιφερειακή Επιτροπή Λατινικής Αμερικής για την Εσωτερική Ασφάλεια (CLASI), θα συζητήσουν τη συνεργασία των δύο πλευρών στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Επίσης, οι 27 αναμένεται πως θα εγκρίνουν την πρόταση για παράταση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας για πρόσφυγες από την Ουκρανία μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα