Διευκόλυνση ταξιδιών για Τούρκους πολίτες συζήτησαν Γιόχανσον και Γερλίκαγια

Το πως μπορούν να διευκολυνθούν με πρακτικούς τρόπους τα ταξίδια Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, τη στιγμή που η συζήτηση για τη συνολική απελευθέρωση των θεωρήσεων εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων, συζήτησαν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στον δεύτερο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα,

οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν, τρόπους «για τη διευκόλυνση των ταξιδιών Τούρκων πολιτών μέσω της επιτάχυνσης της έκδοσης θεωρήσεων». Η συζήτηση αυτή δεν σχετίζεται με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, όπου, σημειώνεται, οι δύο πλευρές «ανανέωσαν την κοινή τους επιθυμία να καταλήξουν σε επιτυχή ολοκλήρωση της εκπλήρωσης των κριτηρίων αναφοράς» και «να εντείνουν τη συνεργασία τους για το σκοπό αυτό».

Όπως αναφέρεται, οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με δράσεις και πολιτικές για πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, και τις κοινές προσεγγίσεις ΕΕ - Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων και την καταπολέμησην της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Εξέτασαν επίσης τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας των αρμοδίων υπηρεσιών για τη μετανάστευση.

Όσον αφορά την ασφάλεια, «συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία και τις αμοιβαίες προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος» και για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της επιβολής του νόμου. 

Γιόχανσον και Γερλίκαγια συμφώνησαν να γίνονται τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών και ανώτερων αξιωματούχων οι οποίοι θα παρακολουθούν την πρόοδο της συνεργασίας στους εν λόγω τομείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα