Διεθνή ειρηνευτικό διάλογο ζητούν οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ένα κείμενο συμπερασμάτων για την κατάσταση στη Μιανμάρ (Βιρμανία), με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την επιστροφή των προσφύγων Rohingya στην πολιτεία Rahkine και επιστροφή όλων των εμπλεκομένων στο τραπέζι του διαλόγου και άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση της Μιανμάρ/Βιρμανίας ώστε να εξασφαλιστεί η γρήγορη και πλήρης εφαρμογή των συστάσεων της

συμβουλευτικής επιτροπής για την πολιτεία Rakhine, συμπεριλαμβανομένου του μείζονος ζητήματος της ιθαγένειας για τον ανιθαγενή πληθυσμό των Rohingya και ενθαρρύνει τη Μιανμάρ/Βιρμανία να ξεκινήσει διάλογο με τις γειτονικές της χώρες, ιδίως το Μπανγκλαντές, με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε θέματα κοινής ανησυχίας, ιδίως τον επαναπατρισμό των προσφύγων στον τόπο καταγωγής τους, με πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των οκτώ σημείων που ενέκριναν οι 28 Υπουργοί εξωτερικών αναφέρεται ότι η ανθρωπιστική κατάσταση και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολιτεία Rakhine είναι εξαιρετικά σοβαρή. Υπάρχουν αναφορές που εμπνέουν μεγάλη ανησυχία για συνεχιζόμενα περιστατικά εμπρησμών και βίας κατά του πληθυσμού, καθώς και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων τυφλοί πυροβολισμοί, παρουσία ναρκών και σεξουαλική και έμφυλη βία. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί πάραυτα. Πάνω από 500.000 άνθρωποι, κυρίως Rohingya, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και αναζήτησαν καταφύγιο στο Μπανγκλαντές λόγω της βίας και του φόβου. Η τόσο γρήγορη εκτόπιση τόσο πολλών ανθρώπων υποδηλώνει έντονα ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια με σκοπό την εκδίωξη μιας μειονότητας. Για τον λόγο αυτό έχει ύψιστη σημασία η επιστροφή των προσφύγων με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Δεδομένου ότι η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των μέσων ενημέρωσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη στην πολιτεία Rakhine, οι ανάγκες δεν μπορούν να εκτιμηθούν πλήρως ούτε να καλυφθούν.

Σήμερα η ΕΕ απηύθυνε ξανά έκκληση προς όλες τις πλευρές να τερματίσουν αμέσως κάθε μορφής βία. Παροτρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μιανμάρ/Βιρμανίας να παύσουν τις επιχειρήσεις τους και να εξασφαλίσουν την προστασία όλων των αμάχων χωρίς διακρίσεις, καθώς και να συμμορφωθούν πλήρως με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την κυβέρνηση της Μιανμάρ/Βιρμανίας να λάβει όλα τα μέτρα για να εκτονώσει τις εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες, να επιτρέψει, χωρίς καθυστέρηση, την πλήρη, ασφαλή και άνευ όρων πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων για τον ΟΗΕ, τη ΔΕΕΣ και τις διεθνείς ΜΚΟ, καθώς και να καθορίσει μια αξιόπιστη και πρακτική διαδικασία για να εξασφαλιστεί η ασφαλής, εθελούσια, αξιοπρεπής και βιώσιμη επιστροφή όλων όσων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον τόπο καταγωγής τους.

Τονίζεται ότι η ΕΕ έχει ενισχύσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τους πρόσφυγες Rohingya στο Μπανγκλαντές και είναι έτοιμη να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην πολιτεία Rakhine προς όφελος όλων όσων έχουν ανάγκη, μόλις επιτραπεί η πρόσβαση.

Δεδομένης της δυσανάλογης χρήσης βίας εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αποσύρουν τις προσκλήσεις στον αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ/Βιρμανίας και σε άλλους ανώτατους αξιωματικούς και θα επανεξετάσουν όλες τις πρακτικές πλευρές της αμυντικής συνεργασίας. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη σκοπιμότητα των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή. Το Συμβούλιο ενδέχεται να εξετάσει πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, αλλά επίσης είναι έτοιμο να ανταποκριθεί αναλόγως σε θετικές εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης η ΕΕ παροτρύνει τη Μιανμάρ/Βιρμανία να συνεργαστεί πλήρως με την ανεξάρτητη διεθνή διερευνητική αποστολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να της επιτρέψει πλήρη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση στη χώρα χωρίς καθυστέρηση. Η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ παρέτεινε πρόσφατα την εντολή της διερευνητικής αποστολής.

Τέλος η ΕΕ θα θέσει το ζήτημα τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στην επικείμενη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ASEM (στο Νάι Πι Τάου, στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2017) και ενθαρρύνει τους εταίρους της στην ASEAN και την περιοχή να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διεθνή, 28 ΥΠΕΞ,diethni, 28 ypex