Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Δημιουργών το Respect Project ολοκληρώνεται

Η συλλογική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ο μόνος τρόπος σεβασμού του έργου των δημιουργών και διασφάλισης μιας βιώσιμης ζωής. Η γνώση της ζημίας που προκαλείται από την παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας θα πρέπει να διαδοθεί ευρέως σε όλα τα ακροατήρια όχι μόνο στην ΕΕ αλλά παγκοσμίως. Η ύπαρξη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) διασφαλίζει τη διαδικασία προς την πρόοδο εντός των κρατών μελών της ΕΕ. Το έργο Respect (συγχρηματοδοτούμενο από το EUIPO), υλοποιήθηκε με σκοπό

να υποστηρίξει τους στόχους του EUIPO με δραστηριότητες που απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, αλλά και κυρίως στους νέους, ευαισθητοποιώντας τους σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων, πειρατείας και καλλιέργειας σεβασμού προς τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς γενικότερα.

Οι τρεις οργανισμοί-εταίροι SigmaLive (CY), Ελληνικός Οργανισμός Πνευματικών Δικαιωμάτων (HCO) (GR) &GeInnovacion (ES) υλοποίησαν μια σειρά από δραστηριότητες που συνδυάζουν τις δυνάμεις και την εμπειρία τους σε διάφορους τομείς, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους νέους σε θέματα που αφορούν την πειρατεία και τα Πνευματικά Δικαιώματα. Συγκεκριμένα, η κύρια δραστηριότητα του έργου είναι μια πολυεπίπεδη καμπάνια μέσων που ενεργοποιεί διαφορετικά σημεία πώλησης και κοινό. Μέρος αυτής της καμπάνιας ήταν η παραγωγή μιας σειράς βίντεο που παράγονται στις γλώσσες των συνεργατών με επίκεντρο τους αγώνες των δημιουργών και τον αντίκτυπο στη δημιουργική βιομηχανία από την παραβίαση και την παράνομη ψηφιακή πειρατεία περιεχομένου. Τα βίντεο κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή μέσω των social media του έργου και είναι προσβάσιμα από όλους.

Επιπλέον, διοργανώθηκαν διαγωνισμοί φωτογραφίας Instagram σε κάθε χώρα-εταίρο, με τη συμμετοχή νέων για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα. Οι νικητές των διαγωνισμών έλαβαν ένα έπαθλο αξίας 100 EUR έκαστος. Οι τελευταίες μεγάλες δραστηριότητες του έργου ήταν οι τοπικές συζητήσεις όπου οι τρεις εταίροι οργάνωσαν μια συζήτηση στη χώρα τους με τη συμμετοχή ντόπιων νέων και καλλιτεχνών σε συνομιλία σχετικά με την πειρατεία και την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τις συνέπειές τους.

Η πειρατεία επηρεάζει την οικονομία της δημιουργικής βιομηχανίας και περιορίζει την ανάπτυξη των καλλιτεχνών και τη διανομή της δουλειάς τους. Περιλαμβάνει παράνομη λήψη και χρήση μουσικής, βίντεο, ταινιών, άρθρων, βιβλίων, σχεδίων κ.λπ. με σκοπό το χρηματικό κέρδος.

Είμαστε όλοι καταναλωτές τέχνης, και δημιουργικών παραγωγών (μουσική, ταινίες, βίντεο, εικόνες) και με την κατανάλωσή τους έχουμε ευθύνη να σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Αυτή είναι η δουλειά τους που δεν τυγχάνει αναγνώρισης ή πληρώνεται εξίσου, αλλά μάλλον υποτιμάται και τυχάνει εκμετάλλευσης. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την ποιότητα της δουλειάς των δημιουργών, για να μπορούν να ζουν βιώσιμα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να αμείβονται εξίσου με τις υπόλοιπες. Το να είσαι δημιουργός δεν είναι προνόμιο, και το έργο που παράγεται είναι η υπηρεσία που παρέχουν στην κοινωνία.

Ας σεβόμαστε το έργο των δημιουργών, ας σεβόμαστε τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Το έργο μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του, ωστόσο τα μηνύματα και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα online μέσω όλων των καναλιών του έργου.

Ακολουθήστε μας:

Facebook (@respectproject2021)

Instagram (@respectproject_gr &@respectproject_es)

Keywords
Τυχαία Θέματα