Δικαστήριο Kιέβου: Δεν θεωρεί πλέον τον ολιγάχρη Kolomoiskyi πολίτη της Κύπρου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Shevchenkivsky του Κιέβου δεν αναγνωρίζει πλέον τον ολιγάρχη επιχειρηματία Ihor Kolomoiskyi ως υπήκοο Κύπρου. Αυτό αποδεικνύεται από δικαστικά υλικά, αναφέρει το Ουκρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επεκτείνοντας τα προληπτικά μέτρου κατά του Kolomoiskyi, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι είναι ιθαγενής της πόλης Dnipro (πρώην Dnipropetrovsk), πολίτης του κράτους του Ισραήλ.

Ο Kolomoiskyi δεν αναφέρεται πλέον στα δικαστικά έγγραφα

ως πολίτης Κύπρου.  Με δικαστική απόφαση, η εγγύηση του Kolomoiskyi μειώθηκε από 2,7 δισεκατομμύρια UAH σε 2,650 δισεκατομμύρια UAH. Παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ μέσω της PrivatBank και εταιρειών κελύφους στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: O ολιγάρχης - κλειδί πίσω από τον Ζελένσκι με κυπριακό διαβατήριο

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Ουκρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Περιφερειακό Δικαστήριο Shevchenkivsky του Κιέβου επιβεβαίωσε ότι ο επιχειρηματίας Ihor Kolomoiskyi έχασε επίσημα την ουκρανική υπηκοότητα. Το δικαστήριο του Κιέβου άλλαξε γνώμη και αναγνώρισε τον Kolomoiskyi ως πολίτη του Ισραήλ, όχι της Ουκρανίας, αν και νωρίτερα το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε επίσημα τον Kolomoiskyi ως πολίτη της Ουκρανίας. Επίσης, το Εφετείο του Κιέβου αναγνώρισε τον ολιγάρχη Ihor Kolomoiskyi μόνο ως πολίτη του Ισραήλ και της Κύπρου και το δικαστήριο δεν καθόρισε την ουκρανική υπηκοότητα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Shevchenkivskyi διαπληκτίστηκε με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας σχετικά με την υπηκοότητα του επιχειρηματία Ihor Kolomoiskyi, ο οποίος συνελήφθη με εγγύηση 509 εκατομμυρίων UAH ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος και απάτη.

Ο εβραϊκή καταγωγής ολιγάρχης είναι γνωστός για τους δεσμούς του με τον επίσης εβραϊκής καταγωγής νυν Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky , του οποίου η προεκλογική εκστρατεία εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη του, σύμφωνα με το Atlantic Council.  Τον Απρίλιο του 2019 το Reuters σημείωνε πως ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά κανάλια της Ουκρανίας, το 1+1, που ανήκει στον ολιγάρχη Ihor Kolomoisky, έδωσε στον Zelenskiy μια ισχυρή πλατφόρμα τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα