Δικαστήριο Λάρνακας:Παράταση κράτησης Ρώσου -«Με καταδιώκουν Αμερικανοί»

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας Μιχάλης Μιχαήλ αποφάσισε να παρατείνει έως τις 24 Οκτωβρίου την κράτηση του Ρώσου υπηκόου Αρτούρ Πετρόφ, ο οποίος συνελήφθη στην Κύπρο μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει ανταποκριτής του TASS.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,

ο Άρθουρ Πετρόφ, 33 ετών, συμμετείχε σε παράνομη εξαγωγική δραστηριότητα όταν δημιούργησε ένα σχέδιο αγοράς αμερικανικών μικροηλεκτρονικών για μια ρωσική εταιρεία που προμηθεύει κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στον ρωσικό στρατό.

«Ο Πετρόφ χρησιμοποίησε μια εταιρεία κάλυψης στην Κύπρο, λέγοντας στους πωλητές των ΗΠΑ ότι τα ηλεκτρονικά θα χρησιμοποιηθούν στην Κύπρο ή σε άλλες εξουσιοδοτημένες χώρες για συστήματα πυρασφάλειας», ανέφερε το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, εκπρόσωπος του κυπριακού δικηγορικού γραφείου «Ηλίας Στεφάνου», υπερασπιζόμενος πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ζήτησε από το δικαστήριο να δοθεί επιπλέον χρόνο για να μελετήσει το υλικό της υπόθεσης του πελάτη του. Με τη σειρά της, η Γενική Εισαγγελία Κύπρου ζήτησε να της δοθεί χρόνος για να ετοιμάσει ένα πακέτο εγγράφων για την υποστήριξη του αιτήματος έκδοσης, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική πλευρά έχει 60 ημέρες για να το κάνει από τη στιγμή της σύλληψής του μετά από αίτημα αλλοδαπού πολίτη. Δεν έχουν φτάσει ακόμη στοιχεία από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην υπεράσπιση του Πετρόφ παρασχέθηκαν μόνο ένα μέρος των εγγράφων που είχε στη διάθεση της κυπριακής εισαγγελίας.

Και τα δύο αιτήματα έγιναν δεκτά από τον Κύπριο δικαστή. Ο Αρτούρ Πετρόφ, ο οποίος εκτός από τη ρωσική έχει και γερμανική υπηκοότητα, συνελήφθη στο νησί στις 26 Αυγούστου μετά από αίτημα των ΗΠΑ.

Όπως έμαθε ανταποκριτής του TASS, στη συνάντηση, παράλληλα με την υπόθεση έκδοσης, θα εξεταστεί και το θέμα της αποφυλάκισης του Ρώσου με εγγύηση. Ο δικαστής Μιχάλης Μιχαήλ θα ακούσει τα επιχειρήματα της υπεράσπισης και εφόσον συμφωνήσει μαζί τους θα καθορίσει το ύψος της εγγύησης.

Νωρίτερα, ο Αρτούρ Πετρόφ είπε σε ανταποκριτή του TASS ότι θεωρεί ότι η υπόθεσή του έχει πολιτικά κίνητρα. «Η επιχείρησή μου είναι 100% πολιτική», είπε ο Πετρόφ. «Οι Αμερικανοί με καταδιώκουν επειδή είμαι επιχειρηματίας από τη Ρωσία».

Σημειώνεται ότι η  ρωσική πρεσβεία άρχισε να ελέγχει πληροφορίες για σύλληψη Ρώσου στην Κύπρο ενώ Ρώσοι διπλωμάτες επισκέφθηκαν το προηγούμενο διάστημα τον Πετρόφ στη φυλακή

Keywords
Τυχαία Θέματα