Δικαστήριο της ΕΕ: Νόμιμη η απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιες υπηρεσίες

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την Τρίτη ότι οι δημόσιες αρχές στα κράτη μέλη μπορούν να απαγορεύσουν στους υπαλλήλους να φορούν σημάδια θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως ισλαμική μαντίλα, στην τελευταία απόφαση για ένα ζήτημα που διχάζει την Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Η υπόθεση έφτασε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού μια υπάλληλος του δήμου Ans του ανατολικού Βελγίου ενημερώθηκε ότι δεν μπορούσε να φοράει ισλαμική μαντίλα στη δουλειά.

Ο δήμος άλλαξε στη συνέχεια τους όρους απασχόλησής του για να απαιτήσει από τους υπαλλήλους

του να τηρούν αυστηρή ουδετερότητα, μη φορώντας εμφανή σημάδια θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων.
Η γυναίκα ξεκίνησε νομική προσφυγή, λέγοντας ότι είχε παραβιαστεί το δικαίωμά της στη θρησκευτική ελευθερία.

Το χιτζάμπ, το παραδοσιακό μαντίλι που φοριέται γύρω από το κεφάλι και τους ώμους, είναι ένα θέμα διχασμού σε όλη την Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Το ΔΕΕ είπε ότι μια πολιτική αυστηρής ουδετερότητας που αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός ουδέτερου διοικητικού περιβάλλοντος μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογείται αντικειμενικά από έναν νόμιμο στόχο. Πρόσθεσε ότι μια άλλη δημόσια διοίκηση θα ήταν επίσης δικαιολογημένη εάν αποφάσιζε να επιτρέψει, με γενικό και αδιάκριτο τρόπο, τη χρήση ορατών σημείων πεποίθησης.

Το δικαστήριο είπε ότι οι αρχές των κρατών μελών είχαν περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στο σχεδιασμό της ουδετερότητας της δημόσιας υπηρεσίας που σκόπευαν να προωθήσουν. Ωστόσο, αυτός ο στόχος πρέπει να επιδιωχθεί με συνεπή και συστηματικό τρόπο και τα μέτρα πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, είπε το δικαστήριο.

Πηγή: Reuters 

Keywords
Τυχαία Θέματα