Δημοσκόπηση: Η ανατροπή της παράστασης νίκης και το πιο συσπειρωμένο κόμμα

Τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοσκόπησης για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 που παρουσίασε το ΣΙΓΜΑ, σχολίασαν στο Μεσημέρι και Κάτι ο εκλογολόγος Νάσιος Ορεινός και ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Κατσουρίδης.

Αρχικά, ο κ. Ορεινός υπενθύμισε «την αποσυσπείρωση που εξακολουθεί να ισχύει στο εκλογικό σώμα. 52.000 είχαν ψηφίσει το 2021 στις Βουλευτικές εκλογές κάτι άλλο από αυτό

που τους υπέδειξαν οι ηγεσίες των κομμάτων. Το δεύτερο είναι η μεγάλη ανατροπή που υπάρχει στην παράσταση νίκης, δηλαδή το 39%-30% υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου σε ενάμιση μήνα έγινε 41%-26% υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Έχω πει πολλές φορές ότι η παράσταση νίκης πολλές φορές δεν επιβεβαιώνεται αλλά έχω ανατρέξει πολύ πίσω και δεν έχω βρει ποτέ στην Κύπρο ανατροπή της παράστασης νίκης εν μέσω προεκλογικής. Είναι φαινόμενο να ανατρέπεται σε ενάμιση μήνα αυτή η κάρτα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό».  

Σε σχέση με την πρόθεση ψήφου, ο εκλογολόγος δήλωσε ότι «δεν έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση με τον προηγούμενο μήνα. Εξακολουθεί ο Χριστοδουλίδης να καταγράφει ένα ευρύ προβάδισμα, +18 από τον Αβέρωφ και +23 από τον Μαυρογιάννη.  Επισημαίνω επίσης την πτώση του κ. Δημητριάδη, έχει χάσει περίπου 1,5 μονάδα από τους Οικολόγους και μισή μονάδα από το ΑΚΕΛ. Οι Οικολόγοι αυτό τον μήνα έχουν κινηθεί από το 21% στο 41% προς τον Χριστοδουλίδη. Επίσης, η ΔΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετακινήθηκε στο 74% προς τον Χριστοδουλίδη. Τα κόμματα δεν μπορούν να αγνοούν τη βάση τους. Το ΔΗΚΟ έχω ακούσει ότι έλαβε υπόψη το τι ήθελε ο κόσμος. Τέλος, πολύ καλύτερη εικόνα στην κοινωνία δείχνει ο Χριστοδουλίδης, ενώ οι άλλοι δύο είναι πολύ κοντά».

Ο κ. Κατσουρίδης σχολίασε ότι «υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση των τάσεων που είχαμε υπόψη με τις προηγούμενες μετρήσεις, δηλαδή το σαφέστατο προβάδισμα του Χριστοδουλίδη και τη μάχη που δίνουν οι δύο υποψήφιοι για να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Επίσης, προκύπτει ότι ο βασικός υποψήφιος που συγκεντρώνει πολυσυλλεκτικότητα είναι ο Χριστοδουλίδης, παίρνει σημαντικά ποσοστά από διάφορους χώρους. Ακόμα ένα στοιχείο είναι η ευθυγράμμιση των ποσοτικών δεικτών με τους ποιοτικούς. Αρκετά σημαντική είναι επίσης η μεταβολή στην παράσταση νίκης, δηλαδή ταυτίζεται η παράσταση νίκης με πραγματικά νούμερα που υπάρχουν, τουλάχιστον μέσα στις μετρήσεις. Τα τρία κόμματα που δεν  έχουν αποφασίσει βλέπουν τις βάσεις τους να έχουν μια σαφέστατη τάση προς τον κ. Χριστοδουλίδη, στοιχείο που δεν ξέρω πόσο θα επηρεάσει τις αποφάσεις τους στο τέλος. Τέλος, πλέον δεν υπάρχει η κομματική ταύτιση του παρελθόντος».

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι πιο συσπειρωμένο κόμμα εμφανίζεται η ΔΗΠΑ, χωρίς να έχει λάβει απόφαση για στήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου. Επίσημα όμως είναι το ΑΚΕΛ.     

Διαβάστε επίσης: Προεδρικές: Ιδού τα αποτελέσματα της δεύτερης δημοσκόπησης ΣΙΓΜΑ (ΚΑΡΤΕΣ&VID)

Keywords
Τυχαία Θέματα