Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Μεγάλο ντέρμπι για την 4η θέση – Πρώτος ο ΔΗΣΥ

Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρίας Prime Consulting, για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, παρουσίασε το ΣΙΓΜΑ στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», το βράδυ της Δευτέρας (18/3).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 8/3 – 15/3, σε Παγκύπρια κάλυψη, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με

τυχαία δειγματοληψία με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και σε δείγμα 900 ατόμων. Το στατιστικό σφάλμα της έρευνας είναι (+/-) 3,2%.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης ξεχωρίζει κυρίως το μεγάλο ντέρμπι για την τέταρτη θέση, ανάμεσα σε ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ, που στην ουσία θα κρίνει ποιος από τους δύο θα λάβει το εισιτήριο για την 6η έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή, Νάσιο Ορεινό, η πραγματική διαφορά ανάμεσα σε ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν μόλις δυο ψήφοι.

Την ίδια ώρα, πρώτο κόμμα είναι ο ΔΗΣΥ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην διαφορά που θα έχει από το δεύτερο ΑΚΕΛ.

Ως θετική έκπληξη μπορούν να θεωρηθούν τα ποσοστά ενδιαφέροντος και πρόθεσης συμμετοχής στις ευρωεκλογές τα οποία ανατρέπουν τις εκτιμήσεις που είχαν εκφρασθεί για ρεκόρ αποχής σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και οι συσπειρώσεις των κομμάτων, με το ΕΛΑΜ για παράδειγμα αλλά και τους Οικολόγους - Συνεργασία Πολιτών να καταγράφουν το απόλυτο 100%.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στην έρευνα για τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν καθώς και για το αν είναι ευχαριστημένοι από τους Κύπριους ευρωβουλευτές αλλά και την άποψη τους σε ό,τι αφορά την επιρροή της Ε.Ε στην ζωή τους, όπως και στο Κυπριακό.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Ενδιαφέρον για ευρωεκλογές

Το 48% των ερωτηθέντων της έρευνας απάντησε ότι ενδιαφέρεται «αρκετά / πολύ» για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. «Μέτριο» ενδιαφέρον εκφράζει το 24%, ενώ το 27% δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται «καθόλου και όχι τόσο». Στην συγκεκριμένη κάρτα παρατηρείται το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρήματα του 2014.

Επιρροή αποφάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στη ζωή μας

Στο ερώτημα κατά πόσο οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επηρεάζουν την ζωή μας, το 55% δήλωσαν «Αρκετά/Πολύ», το 23% απάντησαν «Μέτρια» ενώ «Καθόλου / Όχι και τόσο» το 22%.

Βαθμός στον οποίο η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε…

Το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε έχει βοηθήσει «Καθόλου / Όχι τόσο» στην επίλυση του Κυπριακού. «Μέτρια» απάντησαν το 19% και «Αρκετά/Πολύ» το 26%. Στο ερώτημα κατά πόσο η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε έχει αλλάξει την ποιότητα ζωής μας το 34% απάντησαν «Καθόλου/Όχι και τόσο», «Μέτρια» το 14% και «Πολύ» το 50%.

Ικανοποίηση από το έργο των Κύπριων ευρωβουλευτών την τελευταία πενταετία

«Αρκετά/Πάρα Πολύ» ικανοποιημένοι δηλώνουν από το έργο των Κύπριων ευρωβουλευτών την τελευταία πενταετία το 42%. Το 34% απάντα «Μέτρια» και το 18% «Καθόλου/ Όχι και τόσο».

Κριτήριο ψήφου

Κυπριακό και προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου λαμβάνουν το υψηλότερο ποσοστό αναφορικά με το κριτήριο ψήφου, το οποίο ανέρχεται στο 25%. Ακολουθεί η οικονομία με 16%, η ιδεολογία με 10%, η ικανότητα υποψηφίου να επιλύει προβλήματα 8% και ευρωπαϊκά θέματα 7%.

Πρόθεση συμμετοχής

Το 70% του δείγματος της έρευνας δηλώνουν ότι «Μάλλον/ Σίγουρα θα ψηφίσω», «Δεν έχω αποφασίσει» το 8% και «Σίγουρα/ Μάλλον δεν θα ψηφίσω» το 22%. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα, την ίδια περίοδο, για τις ευρωεκλογές του 2014.

Πρόθεση συμμετοχής ανά κόμμα

Το 83% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ δηλώνουν ότι «Μάλλον / Σίγουρα θα ψηφίσω», «Δεν έχω αποφασίσει» το 5% ενώ το 12% απαντούν «Σίγουρα / Μάλλον δεν θα ψηφίσω». Στο ΑΚΕΛ το 72% των ψηφοφόρων του δηλώνουν ότι «Μάλλον / Σίγουρα θα ψηφίσω», το 10% «Δεν έχω αποφασίσει» και το 18% «Σίγουρα / Μάλλον δεν θα ψηφίσω». 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ δηλώνουν «Μάλλον / Σίγουρα θα ψηφίσω», «Δεν έχω αποφασίσει» το 17% και 8% «Σίγουρα/ Μάλλον δεν θα ψηφίσω». Στην ΕΔΕΚ το 65% δηλώνουν «Μάλλον / Σίγουρα θα ψηφίσω» και το 35% «Δεν έχω αποφασίσει». Μηδενικό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ που δηλώνουν «Σίγουρα/ Μάλλον δεν θα ψηφίσω». Στην Συμμαχία Πολιτών το 49% απαντούν ότι «Μάλλον/ Σίγουρα θα ψηφίσουν», το 17 «Δεν έχω αποφασίσει» και 33% «Σίγουρα/ Μάλλον δεν θα ψηφίσω». Στην Αλληλεγγύη η συντριπτική πλειοψηφία με 88% δηλώνει ότι «Σίγουρα / Μάλλον δεν θα ψηφίσω» ενώ μόλις το 12% απαντά «Μάλλον / Σίγουρα θα ψηφίσω». Το 100% των ψηφοφόρων των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και του ΕΛΑΜ δηλώνουν ότι «Μάλλον/ Σίγουρα θα ψηφίσω».

Παράταση Νίκης

Φαβορί για να κερδίσει τις ευρωεκλογές θεωρούν τον ΔΗΣΥ οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν. Συγκεκριμένα, το 20% θεωρούν ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Νίκη του ΔΗΣΥ με μικρή διαφορά βλέπουν το 32%, το 2% απάντησαν ότι θα κερδίσει το ΑΚΕΛ με μεγάλη διαφορά, ενώ το 4% απάντησε ότι το ΑΚΕΛ θα κερδίσει με μικρή διαφορά. Το 8% απάντησαν ότι θα νικητής των ευρωεκλογών θα είναι άλλο κόμμα.

Πρόθεση ψήφου εάν οι ευρωεκλογές διεξάγονται σήμερα

Εάν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σήμερα ο ΔΗΣΥ θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με 18%. Δεύτερο θα τερμάτιζε το ΑΚΕΛ με 14%, τρίτο το ΔΗΚΟ με 8%, τέταρτο το ΕΛΑΜ με 4,5% λίγο πιο πίσω η ΕΔΕΚ με 4% ενώ οι Οικολόγοι - Συμμαχία καταγράφουν 2%. Στη δημοσκόπηση παρουσιάζεται και η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία φέρεται να λαμβάνει 1%. Το 3% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν άλλο κόμμα. Το 16,5% απάντησαν ότι δεν θα ψηφίσουν. Το 12% δήλωσαν αναποφάσιστοι. Ενώ το 16% δεν απάντησαν την ώρα που το 1% θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό.

Πρόθεση ψήφου στα έγκυρα

Επί των εγκύρων ψηφοδελτίων το ποσοστό του ΔΗΣΥ θα ανέλθει στο 22%, για το ΑΚΕΛ θα φτάσει στο 17%, το ποσοστό του ΔΗΚΟ στο 10%, το ΕΛΑΜ θα παρουσιάσει ποσοστό της τάξεως του 5,5%, η ΕΔΕΚ στο 5% και Συμμαχία – Οικολόγοι στο 2,5%. Η Δημοκρατική Παράταξη παραμένει στο 1%. Οι αναποφάσιστοι στα έγκυρα ανέρχονται στο 14%. Δεν απαντώ δηλώνεουν το 19% ενώ άλλο κόμμα θα ψηφίσει το 4%.

Συσπειρώσεις κομμάτων

Σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις, ο ΔΗΣΥ καταγράφει 63%, το ΑΚΕΛ 72%, το ΔΗΚΟ 58%, η ΕΔΕΚ 61%, Η Συμμαχία – Πολιτών 48%, η Αλληλεγγύη 13%, οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών 27% ενώ το ΕΛΑΜ καταγράφει την απόλυτη συσπείρωση, δηλαδή στο 100%.

Keywords
Τυχαία Θέματα