Διπλωματία σκύλων από την Τουρκία: Γιατί έστειλε κουτάβι λυκόσκυλο στο Μεξικό

Ένα  Γερμανικό Ποιμενικό (λυκόσκυλο) κουτάβι έφτασε στο Μεξικό αφού πέταξε από την Τουρκία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης από την τουρκική κυβέρνηση για τη βοήθεια που δάνεισαν οι σκύλοι ερευνητές του Μεξικού μετά τον σεισμό του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η Τουρκία εξέφρασε την ελπίδα ότι το κουτάβι θα «συνεχίσει την κληρονομιά» του Proteo, ενός μεξικανικού σκύλου διάσωσης που πέθανε κατά τη διάρκεια των ερευνών για επιζώντες από τον σεισμό.

Περισσότεροι από 50.000

άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό που είχε επίκεντρο την Τουρκία, αλλά έπληξε και περιοχές της Συρίας.

Το όνομα του κουταβιού δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Το υπουργείο Άμυνας του Μεξικού, το οποίο εκπαιδεύει σκύλους έρευνας και διάσωσης για τις αποστολές τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ζήτησε από τους ανθρώπους να ψηφίσουν για ένα από τα τρία ονόματα: Proteo II, Arkadas (Τουρκικά σημαίνει "φίλος") ή Yardim (τουρκικά για "βοήθεια"").

Το Μεξικό είπε το δώρο-σκύλος από την Τουρκία έδειξε ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια δεν γνωρίζει όρια ή σύνορα».

Στον λογαριασμό του στο Twitter, το υπουργείο είχε επίσης παράσχει έναν σύνδεσμο στον οποίο οι θαυμαστές του κουταβιού μπορούσαν να παρακολουθήσουν την πτήση που το μετέφερε στην Πόλη του Μεξικού από την Κωνσταντινούπολη.

Το κουτάβι έτυχε θερμής υποδοχής από το προσωπικό του υπουργείου Άμυνας στο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού. Οι εκπαιδευτές σκύλων, που κουβαλούσαν τα κουτάβια που εκπαιδεύουν σε τσάντες που έμοιαζαν με σακίδιο μπροστά τους, στάθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής καθώς έφτασε η νέα νεοσύλλεκτη.

Το Μεξικό, μια χώρα επιρρεπής σε σεισμούς, έχει μια σειρά από ομάδες πολιτών και στρατιωτικών με μονάδες σκύλων που ειδικεύονται στην αναζήτηση επιζώντων όταν χτυπούν καταστροφές.

Τα σκυλιά κέρδισαν τις καρδιές πολλών Μεξικανών όταν έσωσαν πολλές ζωές μετά τον σεισμό του 2017 που έπληξε το κεντρικό Μεξικό.

Όταν η Τουρκία και η Συρία επλήγησαν από έναν τεράστιο σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου, το Μεξικό ανέπτυξε γρήγορα ομάδες με σκύλους διάσωσης για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ανθρώπων κάτω από τα ερείπια.

Μεταξύ των σκύλων που αναπτύχθηκαν ήταν ο Proteo, ένας εννιάχρονος Γερμανικός Ποιμενικός, ο οποίος κατάφερε να εντοπίσει έναν άνδρα και μια γυναίκα κάτω από τα ερείπια.

Ο Proteo πέθανε ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. Ο εκπαιδευτής του διέψευσε τις φήμες ότι ο σκύλος χτυπήθηκε από ερείπια, λέγοντας ότι πέθανε από «εξάντληση» μετά από το μακρύ ταξίδι και τις επίπονες ώρες αναζήτησης επιζώντων σε πολύ κρύες συνθήκες.

Τα λείψανά του επιστράφηκαν στο Μεξικό, όπου τιμήθηκε σε μια συγκινητική τελετή πριν την ταφή του.

Στη σελίδα του στο Facebook, το Υπουργείο Άμυνας του Μεξικού είπε ότι «περιμένει με ανοιχτές αγκάλες» το κουτάβι που δώρισε η Τουρκία.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διπλωματία, Τουρκία, Μεξικό,diplomatia, tourkia, mexiko