Δύο εβδομάδες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και κρατώντας ομήρους περισσότερους από 200.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές αντίποινων και αναμένεται χερσαία επίθεση.

Τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας;

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έχει προειδοποιήσει

ότι ο χρόνος τελειώνει για να φτάσει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η UNRWA λέει ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι σοβαρά περιορισμένη και «οι ανησυχίες για την αφυδάτωση και τις ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό είναι υψηλές».

Το Ισραήλ εμποδίζει επίσης τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας, τροφίμων και καυσίμων. Είπε ότι δεν θα τερματίσει την «πολιορκία» έως ότου η Χαμάς απελευθερώσει ομήρους.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι αναμένει ότι η συνοριακή διέλευση της Ράφα με την Αίγυπτο θα ανοίξει «την επόμενη μέρα περίπου» για να περάσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια.

Η κυβέρνηση της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε έκρηξη εντός του συγκροτήματος της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Πέμπτης. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτό το νούμερο.

Το Ισραήλ είπε ότι τα αεροσκάφη του στόχευαν μια τοποθεσία εκτόξευσης της Χαμάς για ρουκέτες και όλμους και ότι ένας τοίχος της εκκλησίας υπέστη ζημιές.

Χάρτης της Γάζας, που δείχνει αστικές περιοχές, καταυλισμούς προσφύγων και συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας, Ισραήλ και Αιγύπτου. Ο χάρτης δείχνει επίσης την ουδέτερη ζώνη που ανακήρυξε το Ισραήλ

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη στο αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός διογκώθηκε σκόπιμα, αλλά δεν δημοσίευσε τη δική της εκτίμηση για το πόσοι έχασαν τη ζωή τους.

Η Χαμάς κατηγορεί την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αλλά ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) και επισημαίνει την απουσία μεγάλου κρατήρα ή ζημιές από έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια. Η PIJ έχει αρνηθεί την ευθύνη.

Ο δηλωμένος στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη Χαμάς.

Θέλει επίσης να σώσει τους ομήρους που συνελήφθησαν όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ. Τώρα πιστεύει ότι 200 άτομα κρατούνται στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά του με τη Γάζα, μαζί με άρματα μάχης και πυροβολικό. Έχει ενεργοποιήσει περίπου 300.000 εφέδρους μαζί με τη μόνιμη δύναμη των 160.000.

Ο ισραηλινός στρατός έχει προετοιμαστεί για μια επίθεση ρίχνοντας βόμβες στη Γάζα και στοχεύοντας διοικητές της Χαμάς και τα κέντρα ελέγχου της.

Η Χαμάς πιστεύεται ότι έχει περίπου 25.000 ανθρώπους στο στρατιωτικό της σκέλος.

Ένας από τους κύριους στόχους του Ισραήλ αναμένεται να είναι ο τεράστιος λαβύρινθος της Χαμάς από υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Γάζα, οι οποίες περιέχουν αποθήκες για ηγέτες και κέντρα διοίκησης και ελέγχου. Πιστεύεται ότι κάποιοι από τους ομήρους θα μπορούσαν να κρατηθούν στις σήραγγες.

Γραφικό που βασίζεται στον ισραηλινό στρατιωτικό χάρτη του 2021 που δείχνει κατεστραμμένα τμήματα του συστήματος σήραγγας "Μετρό της Γάζας" της Χαμάς
Η Χαμάς είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι οι σήραγγες εκτείνονται σε μήκος 500 χιλιομέτρων (310 μίλια). Πολλά έχουν εισόδους κρυμμένες μέσα σε σπίτια, τζαμιά, σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Τα στρατεύματα του Ισραήλ είναι πιθανό να αποφύγουν να μπουν σε σήραγγες εκτός και αν χρειαστεί, αντί να χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να τα καταστρέψουν.

Θεωρείται ότι η Χαμάς θα τοποθετήσει παγίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε σημεία εισόδου και κατά μήκος στενών δρόμων.

Μια σημαντική πρόκληση για τα ισραηλινά στρατεύματα θα είναι οι μάχες κοντά σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς έχει περίπου 30.000 μαχητές, με όπλα, όπως αυτόματα τουφέκια, πυραυλοβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους.

Τι είναι η Χαμάς και τι θέλει;

Η Χαμάς είναι μια παλαιστινιακή μαχητική ομάδα, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η ομάδα έχει ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ και θέλει να την αντικαταστήσει με ένα ισλαμικό κράτος.

Η Χαμάς έχει κάνει πολλούς πολέμους με το Ισραήλ από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Εκτόξευσε -ή επέτρεψε σε άλλες μαχητικές ομάδες να εκτοξεύσουν- χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ και πραγματοποίησε άλλες θανατηφόρες επιθέσεις.

Σε απάντηση, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στη Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές και έστειλε στρατεύματα στη Γάζα κατά τη διάρκεια δύο από τους πολέμους. Μαζί με την Αίγυπτο, έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 για λόγους ασφαλείας που περιγράφει.

Η Χαμάς - ή σε ορισμένες περιπτώσεις η στρατιωτική της πτέρυγα, οι Ταξιαρχίες Izzedine al-Qassam - έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από άλλες δυνάμεις.

Το Ιράν υποστηρίζει την ομάδα, παρέχοντάς της χρηματοδότηση, όπλα και εκπαίδευση.

Ποιοι είναι οι ηγέτες της Χαμάς;

Μαχητές παραβίασαν το σύρμα που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ σε πολλά σημεία.

Οι επιζώντες υπολογίζουν ότι περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι συνελήφθησαν ως όμηροι. Ισραηλινοί στρατιώτες είπαν στον Τζέρεμι Μπόουεν ότι κάποιοι από τους νεκρούς είχαν αποκεφαλιστεί.

Δεδομένων των πόρων των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι η επίθεση της Χαμάς δεν αναμενόταν, δήλωσε ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC Φρανκ Γκάρντνερ.

Ήρθε σε μια περίοδο έξαρσης των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο θανατηφόρα που έχει καταγραφεί για τους Παλαιστίνιους που ζουν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, γεγονός που θα μπορούσε να παρακινήσει τη Χαμάς να χτυπήσει το Ισραήλ.

Η Χαμάς μπορεί επίσης να επιδίωκε να σημειώσει μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για να ενισχύσει τη δημοτικότητά της μεταξύ των απλών Παλαιστινίων.

Πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση-σοκ της Χαμάς

Η σύλληψη των ισραηλινών ομήρων πιστεύεται ότι έχει σχεδιαστεί για να πιέσει το Ισραήλ να απελευθερώσει μερικούς από τους 4.500 περίπου Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η επίθεση ενορχηστρώθηκε από το Ιράν, αν και ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν έχει αρνηθεί τη συμμετοχή της χώρας του.

Τι είναι η Λωρίδα της Γάζας και ποιοι ζουν εκεί;

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια περιοχή μήκους 41 χιλιομέτρων (25 μίλια) και πλάτους 10 χιλιομέτρων που βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου Θάλασσας.

Αρχικά κατεχόμενη από την Αίγυπτο, η Γάζα καταλήφθηκε από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή το 1967 μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και περίπου 7.000 εποίκους από την περιοχή το 2005.

Φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μια από τις υψηλότερες πυκνότητες πληθυσμού στον κόσμο.

Λίγο περισσότερο από το 75% του πληθυσμού της Γάζας - περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι - είναι εγγεγραμμένοι πρόσφυγες ή απόγονοι προσφύγων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περισσότεροι από 500.000 από αυτούς ζουν σε οκτώ πολυσύχναστους καταυλισμούς που βρίσκονται σε όλη τη Στριπ.

Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της και ελέγχει αυστηρά τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών.

Τι είναι η Παλαιστίνη;

Η Δυτική Όχθη και η Γάζα, που είναι γνωστά ως παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και η Ανατολική Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ αποτελούσαν μέρος μιας γης γνωστής ως Παλαιστίνη από τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Αυτά ήταν επίσης τα εδάφη των εβραϊκών βασιλείων στη Βίβλο, και θεωρούνται από πολλούς Εβραίους ως η αρχαία πατρίδα τους.

Το Ισραήλ ανακηρύχθηκε κράτος το 1948, αν και η γη εξακολουθεί να αναφέρεται ως Παλαιστίνη από όσους δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν επίσης το όνομα Παλαιστίνη ως όρο ομπρέλα για τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είναι ο Μαχμούντ Αμπάς, γνωστός και ως Αμπού Μαζέν. Βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή.

Είναι ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) από το 2005 και εκπροσωπεί το πολιτικό κόμμα Φατάχ, σκληρό αντίπαλο της Χαμάς.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα