Δύο φιλοϊρανοί μαχητές νεκροί από επίθεση του ΙΚ στο Ιράκ

Δύο φιλοϊρανοί μαχητές της συμμαχίας Χασέντ αλ-Σάαμπι σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Ιράκ, δήλωσαν η Χασέντ και μια ιρακινή πηγή ασφαλείας την Κυριακή, κατηγορώντας την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι δύο μαχητές «υπέκυψαν αφού τραυματίστηκαν ενώ αντιμετώπιζαν επίθεση» από το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Σαλαχεντίν βόρεια της Βαγδάτης, ανέφερε η Χασέντ σε δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων INA.

Πηγή ασφαλείας, που ζήτησε ανωνυμία, επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών στο Γαλλικό Πρακτορείο

και είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε σε «(στρατιωτικό) φυλάκιο της Χασέντ το βράδυ του Σαββάτου» στην περιοχή αλ-Ζάρκα στα βόρεια της επαρχίας.

Η Χασέντ αλ-Σάαμπι είναι ένας συνασπισμός κυρίως φιλοϊρανικών πρώην παραστρατιωτικών μονάδων, κυρίως από τον σιιτικό κλάδο του Ισλάμ, ενσωματωμένων πλέον στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, οι μαχητές των οποίων έχουν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στον αγώνα κατά του IΚ.

Ώρες μετά την επίθεση, η κυβερνητική μονάδα μέσων ενημέρωσης για υποθέσεις ασφαλείας είπε ότι ο στρατός βομβάρδισε «κυψέλες» του ΙΚ στη γειτονική επαρχία Ντιγιάλα, σκοτώνοντας πέντε μαχητές του ΙΚ.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν περιοχές του Ιράκ και της γειτονικής Συρίας το 2014, κηρύσσοντας «χαλιφάτο» το οποίο κυβέρνησαν με βαναυσότητα πριν από την ήττα τους στα τέλη του 2017 από τις ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίζονται από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι πυρήνες των τζιχαντιστών εξακολουθούν να πραγματοποιούν σποραδικές επιθέσεις κατά του στρατού και της αστυνομίας, ειδικά σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο ανέφερε ότι το ΙΚ έχει «μεταξύ 5.000 και 7.000 μελών σε όλο το Ιράκ και την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, τα περισσότερα από τα οποία είναι μαχητές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα