Δύσκολη εξίσωση το πλαφόν στις τιμές των βασικών αγαθών (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν συντρέχουν λόγοι να πατήσει το κουμπί της επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο αξιολογεί τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην αγορά. 

«Η επιβολή πλαφόν είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα διότι όπως έγινε και με τις μάσκες τελικά όλοι εφησυχάζονταν με την χρήση της ύψιστης τιμής. Επομένως, είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε», ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Τους τελευταίους δύο μήνες έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι του παρατηρητηρίου τιμών και οι αναφορές της Υπηρεσίας Καταναλωτών

υποβάλλονται στην Υπουργό και τον Γενικό Διευθυντή, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει και την ύπαρξη του θεσμού της ΑΤΑ.

«Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών και αν είναι δυνατό να δούμε πώς διαμορφώνεται και στο αμέσως επόμενο διάστημα η κατάσταση με τις τιμές ούτως ώστε να έχουμε πιο εμπεριστατωμένη εικόνα», είπε η Υπουργός Ενέργειας.

Η Κύπρος έχει ακόμη ένα μηχανισμό ο οποίος χρησιμοποιείται και δεν έχουν άλλες χώρες. Τον μηχανισμό της ΑΤΑ η οποία αποζημιώνει εν μέρει τις αυξήσεις των τιμών.  Αυτός είναι ένας αυτόματος μηχανισμός παρά το γεγονός ότι κι αυτός ο ίδιος μηχανισμός ενδεχομένως να δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Εκτός συζήτησης φαίνεται να είναι η επιβολή πλαφόν στις τιμές των πετρελαιοειδών, για τις οποίες γίνονται ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς όμως μείωση φορολογικών συντελεστών.

Μπορεί να υπάρχουν άλλα μέτρα που να μπορούν να παρθούν απλά πρέπει να δούμε και τον αντίχτυπο, πόσο ουσιώδη θα είναι για την ανακούφιση των καταναλωτών προτού βγάλουμε συμπεράσματα. Σίγουρα, η επιβολή πλαφόν στο συγκεκριμένο κομμάτι, στα καύσιμα, την μια φορά που δοκιμάστηκε είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, σημείωσε η κα Πηλείδου.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου το Υπουργείο θα μπορεί, κατά την Υπουργό, με ακόμη καλύτερη χρήση της τεχνολογίας να παρακολουθεί τις τιμές των καυσίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δύσκολη, ΒΙΝΤΕΟ,dyskoli, vinteo