Εφορος Κρατικών Ενισχύσεων: Τι ισχύει για μίσθωση τ/κ γης

Τη θέση ότι κατά τη μίσθωση κρατικής γης ή τ/κ γης θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, τόνισε ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να επιβάλλεται το αγοραίο ενοίκιο και αυτό να αναθεωρείται ανά πενταετία, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ σε σχέση με περιπτώσεις φυσικών ή νομικών προσώπων που δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα ενοίκια προς το κράτος, ο κ. Θεοφάνους υπογράμμισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το κράτος

να προσφεύγει στο δικαστήριο για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα, διαφορετικά η ανοχή εκ μέρους του κράτους συνιστά κρατική ενίσχυση.

Ο κ. Θεοφάνους είπε ότι το θέμα αυτό χρονολογείται και ότι το 2016 έγιναν συσκέψεις με θέμα την εφαρμογή των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων αναφορικά με την εκμίσθωση τουρκοκυπριακής και κρατικής γης σε ιδιώτες για γεωργικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς, κατά τις οποίες τόνισε στους συμμετέχοντες ότι στις περιπτώσεις που το μίσθωμα δεν είναι το αγοραίο και δεν εισπράττονται τα καθυστερημένα ενοίκια τότε αυτό συνιστά κρατική ενίσχυση.

Είπε ακόμη ότι στους κανονισμούς που αφορούν τη διαχείριση τ/κ περιουσιών αναφέρεται ότι το ύψος του ενοικίου που επιβάλλεται στους πρόσφυγες στους οποίους παραχωρείται τ/κ περιουσία είναι «περίπου το αγοραίο ενοίκιο», σημειώνοντας ότι ο όρος περίπου είναι ασαφής και ως εκ τούτου θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Ανέφερε επίσης ότι το πρότυπο συμβόλαιο μίσθωσης πρέπει να είναι ελεγμένο νομοτεχνικά από τη νομική υπηρεσία και να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στα διάφορα σχέδια επιδοτήσεων που εφαρμόζονται θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος όρος που να αποκλείει πρόσωπα που δεν κατέχουν νόμιμα τη γη για την οποία αιτούνται επιδότηση ή δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και δεν καταβάλουν τα οφειλόμενα ενοίκια

Ο κ. Θεοφάνους είπε ότι χαιρετίζει την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών για συνολική αντιμετώπιση του όλου θέματος και εξέφρασε τη συμφωνία του με τις δηλώσεις του Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών Τίμη Ευθυμίου, σύμφωνα με τις οποίες όλοι εκείνοι που υποβάλλουν αίτηση για εκταρική επιδότηση από τον ΚΟΑΠ που αφορά τουρκοκυπριακά τεμάχια θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτησή τους με τη συμφωνία που έχουν συνάψει με τον Κηδεμόνα Διαχείρισης τ/κ περιουσιών.

Τέλος, σε σχέση με τις έρευνες που διεξάγονται για τις τ/κ περιουσίες, ο κ. Θεοφάνους είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα αναμένει την κατάληξη των ερευνών και στη συνέχεια αυτεπάγγελτα θα παρέμβει, στην περίπτωση που ληφθούν αποφάσεις που συγκρούονται με το νόμο περί κρατικών ενισχύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα