Ευθύνες στον Νετανιάχου αποδίδει πόρισμα για δυστύχημα σε εβραϊκό προσκύνημα

Ανακοινώθηκε σήμερα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών πολύνεκρου δυστυχήματος κατά την διάρκεια εβραϊκού θρησκευτικού προσκυνήματος το 2021, κατά το οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο 45 άτομα και άλλα 102 τραυματίστηκαν.

Το πόρισμα της επιτροπής αποδίδει προσωπικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης και νυν Πρόεδρο της Κνέσετ, Αμίρ Οχάνα, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Γιακώβ Σιαμπετάι, και μία σειρά ανώτατων δημόσιων λειτουργών.

Ενώ η επιτροπή εισηγείται όλοι οι υπεύθυνοι να μην αναλάβουν

ποτέ στο μέλλον δημόσια καθήκοντα στον τομέα ευθύνης του κατά τον χρόνο που συνέβη το δυστύχημα, δεν περιλαμβάνεται ανάλογη εισήγηση για τον Νετανιάχου.

Το πόρισμα δεν εισηγείται την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων, επειδή το ζήτημα αυτό δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρμοδιότητα της εξεταστικής επιτροπής, η οποία είχε συσταθεί από την Kυβέρνηση συνεργασίας των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.

Η αναγνώριση προσωπικών ευθυνών του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου δημιούργησε εντάσεις στο ισραηλινό πολιτικό σκηνικό. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πορίσματος, ο αρχηγός της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, κάλεσε τον Νετανιάχου να παραιτηθεί, επισημαίνοντας ότι «εάν το πόρισμα θα αφορούσε έναν απλό πολίτη, θα είχε ήδη παραπεμφθεί στα ποινικά δικαστήρια για φόνο εξ αμελείας και θα οδηγείτο στην φυλακή».

Ο Λαπίντ πρόσθεσε ότι «ο Νετανιάχου εκτός του ότι είναι υπεύθυνος για τους νεκρούς της 7ης Οκτωβρίου, της μεγαλύτερης καταστροφής που συνέβη στον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα, είναι υπεύθυνος και για τους νεκρούς στο προσκύνημα του Όρους Μερόν, ως επίσης και για τις καταστροφές που συνέβησαν στο κύμα των πυρκαγιών στο Όρος Καρμέλ στην Χάιφα».

«Εάν δεν παραιτηθεί, απλώς θα περιμένουμε να συμβεί ακόμα μία τραγωδία», κατέληξε.

Ενώ από πλευράς Νετανιάχου δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο του πορίσματος, το κόμμα του Λικούντ με ανακοίνωσή του επέκρινε τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λαπίντ κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής εν καιρώ πολέμου.

Συγχρόνως, η ανακοίνωση του Λικούντ επεσήμανε ότι το κόμμα του Γιαΐρ Λαπίντ είχε προτείνει σε μέλος της εξεταστικής επιτροπής να συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιό του κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπένι Γκαντς, Υπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ο οποίος συμμετείχε στην κυβέρνηση των Μπένετ-Λαπίντ που είχε συστήσει την εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα του προσκυνήματος στο Όρος Μερόν, σχολίασε το περιεχόμενο του πορίσματος, χαρακτηρίζοντάς το «πολύτιμο» επειδή «θα σώσει ζωές στο μέλλον».

«Όσα αναγράφει το πόρισμα, θα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία. Τους 45 πιστούς που ήθελαν να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα δεν μπορούμε δυστυχώς να τους γυρίσουμε στη ζωή, αλλά μπορούμε να αποφύγουμε παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον», κατέληξε.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής του Κρατικού Φορέα Θρησκευτικών Μνημείων για λόγους ευθιξίας.

Στις 30 Απριλίου 2021, κατά την διάρκεια του ετήσιου εβραϊκού προσκυνήματος στον τάφο του Ραββίνου Σιμόν Μπαρ Γιοχάι στο Όρος Μερόν στο βόρειο Ισραήλ, κατέπεσε ξύλινη κατασκευή ενώ γύρω της βρίσκονταν χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι προσκυνητές, όλοι άνδρες, στην μεγάλη πλειοψηφία τους πατέρες με τα παιδιά τους. Κατά το προσκύνημα εκείνης της χρονιάς η έλευση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, πλησιάζοντας τους 100.000 προσκυνητές, επειδή το προηγούμενο έτος η προσέλευση είχε απαγορευθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 45 προσκυνητές και τραυματίσθηκαν άλλοι 102, που είτε καταπλακώθηκαν από την ξύλινη κατασκευή που κατέρρευσε, είτε ποδοπατήθηκαν από το πανικοβλημένο πλήθος που έτρεχε να σωθεί.  Το προσκύνημα στο Όρος Μερόν το 2021 έχει καταγραφεί ως το πιο μεγαλύτερο πολύνεκρο δυστύχημα που συνέβη στο Ισραήλ από τη σύστασή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα