Εγκαινιάστηκε από τον Υφ.Έρευνας το Σπίτι Νεολαίας Δήμου Αγίας Νάπας

Η ημικατεχόμενη Κύπρος έχει ανάγκη να κρατήσει άσβεστες τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της, ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρία, προσθέτοντας ότι η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου είναι ζωτικής σημασίας για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την εκπαίδευση της χώρας.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου «Σπίτι Νεολαίας και Πολιτιστικών Ομίλων Δήμου Αγίας Νάπας», ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι «είναι σημαντικό, περισσότερο

από κάθε άλλη φορά, να παρέχουμε ως πολιτεία υγιείς χώρους απασχόλησης για τους νέους, σε συνδυασμό μάλιστα με την βαριά πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομία που κουβαλούν μαζί τους όλοι αυτοί οι Πολιτιστικοί Όμιλοι. Εξαιρετικής σημασίας αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας δίνει ευκαιρίες στους νέους να συμμετέχουν ενεργά δημιουργώντας εκδηλώσεις, ημερίδες και άλλες δραστηριότητες σε ένα δικό τους χώρο".

Η ενασχόληση των νέων με τα κοινά, συνέχισε "είναι ικανή να τους τροφοδοτήσει με σημαντικά, για την ψυχική και τη σωματική τους υγεία, στοιχεία. Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου δίνεται η ευκαιρία στους νέους να δημιουργήσουν, να γίνουν μέρος μιας ομάδας, να δικτυωθούν κοινωνικά, να εξερευνήσουν και να εμβαθύνουν τον πολιτισμό τους, να αναπτύξουν πολιτιστική ευαισθησία, να εκπαιδευτούν και να μάθουν μέσα από συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις, να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, ηγεσίας, συνεργασίας και να προβληματιστούν για ζητήματα που τους απασχολούν, αλλά και να ψυχαγωγηθούν σε ένα υγιής και ασφαλές πλαίσιο μακριά από ναρκωτικά και άλλες κακές επιρροές».

Ζούμε ανέφερε ο κ. Χατζηζαχαρία «σε ένα βασανισμένο τόπο, ημικατεχόμενο, σε ένα τόπο που έχει ανάγκη να κρατήσουμε άσβεστες τις παραδόσεις μας και τον πολιτισμό μας».

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, που είναι, όπως είπε «ζωτικής σημασίας για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την εκπαίδευση της χώρας. Η Κύπρος έχει μια μακρά ιστορία και πολυποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά και η διατήρηση αυτής της κληρονομιάς βοηθάει στη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας».

Για να διασφαλιστεί η ταυτότητα ενός κράτους, συνέχισε «η διάσωση της πολιτιστικής του κληρονομιάς είναι ζωτικής σημασίας και για να διασφαλιστεί η συνέχεια ενός κράτους είναι σημαντική η ενίσχυση του κοινωνικού του πυρήνα, που είναι οι νέοι του. Βρισκόμαστε σε ένα από τους πυρήνες παραγωγής πολιτισμού του τόπου μας» είπε και ευχήθηκε οι νέοι να δημιουργήσουν όμορφες και παραγωγικές εμπειρίες και να καινοτομήσουν με τις ιδέες τους.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου ανέφερε ότι «με τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου, η Νεολαία και τα Πολιτιστικά Σύνολα του Δήμου, αποκτούν τo δικό τους σπίτι, τη δική τους πλατεία, το δικό τους σημείο αναφοράς όπου θα μπορούν να διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις και πολυπολιτισμικές δραστηριότητες. Ο χώρος δημιουργήθηκε μετά από ανακαίνιση και συνολική αναβάθμιση του χώρου του παλαιού ταχυδρομείου και του πολυώροφου χώρου στάθμευσης που παρέμενε για χρόνια αναξιοποίητος και παραμελημένος στη φθορά του χρόνου».

Τους τελευταίους μήνες, συνέχισε "προχωρήσαμε με την κατασκευή νέων έργων με στόχο την στήριξη της ευρύτερης εσωτερικής περιφέρειας και του παραδοσιακού κέντρου της Αγίας Νάπας αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τόσο για τους δημότες της Αγίας Νάπας, όσο και για τους επισκέπτες. Το συγκεκριμένο κτίριο σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης στην κεντρική οδό Τεύκρου Ανθία, των γύρω δρόμων, των έργων εξωραϊσμού που πραγματοποιούνται στην Κεντρική Πλατεία παράλληλα με την επανάκτηση του Καφενείου το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής σε Κέντρο Πολιτισμού, θα μεταμορφώσουν κυριολεκτικά τις κεντρικές αρτηρίες του Δήμου σε κοιτίδα πολιτισμού».

Όπως είπε ο Δήμαρχος «με το νέο αυτό σημείο αναφοράς της Αγίας Νάπας, θα εμπλουτιστεί περαιτέρω η πολιτιστική υποδομή της αφού κυρίως μέσω του πολιτισμού μπορούμε να επιτύχουμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Η Αγία Νάπα είναι ολόκληρη ένα αξιοθέατο, ένα έργο υποδομής από μόνη της» ανέφερε και σημείωσε πως «με τη δημιουργία νέων έργων  επιδιώκουμε και στηρίζουμε την αναβάθμιση και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών, δηλαδή όλων των ενεργειών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το βιοτικό επίπεδο ζωής και της ποιότητας ζωής όλων».

Ο κ. Ζαννέττου σημείωσε ακόμα ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποδώσει τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πρωτεργάτες που χάραξαν πολιτικές και ιεράρχησαν προτεραιότητες, που άφησαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους σαν άνθρωποι αλλά και ως επιτυχημένοι στο λειτούργημα που ακέραια επιτέλεσαν και έφυγαν από την ζωή σε ώρα καθήκοντος ή εδώ και χρόνια έχουν αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική του τόπου".

Τιμούμε, κατέληξε "για τη συνολική προσφορά τους τρία πρόσωπα άρρηκτα συνδεδεμένα με την Αγία Νάπα, την πρώην Δήμαρχο Βαρβάρα Περικλέους, τον αείμνηστο Δήμαρχο Αντώνη Τσόκκο και τον αξιομακάριστο τέως Δημοτικό Γραμματέα και Μηχανικό του Δήμου Άθω Γεωργίου".

Keywords
Τυχαία Θέματα