Εγκλήματα σε βάρος Αμμ/στου & αποτροπή τουρκικής απειλής μέσω του 42,7 της ΕΕ

Ακάθεκτη προς την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής για τη «Γαλάζια Πατρίδα» προχωρεί η Άγκυρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να αντιδρούν εκ των υστέρων και αντανακλαστικά έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων.

Η τουρκική αναθεωρητική στρατηγική εκδιιπλώνεται στο πλαίσιο των γεωπολιτικών μετατοπίσεων που προκάλεσε η αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης, με φόντο την ουκρανική κρίση, και των εκδηλούμενων γεωστρατηγικών και ενεργειακών ανακατατάξεων στην Ανατολική

Μεσόγειο, υπό την αιγίδα του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος σπεύδει για τη δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «στην περιοχή της Α. Μεσογείου και, συνακόλουθα, της Κύπρου, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υπάρχουν δύο βασικοί πυλώνες ασφάλειας - ο ένας είναι το Ισραήλ και ο άλλος η Τουρκία, ενώ, ταυτοχρόνως, ευνοούν την αναβάθμιση της Αιγύπτου και τη συνεχή  βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας - Ισραήλ και Ισραήλ με αριθμό αραβικών κρατών». Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν, για ευνόητους λόγους, ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και κατ’ επέκτασιν στην περιοχή της Κύπρου, αναμένοντας τις εκλογές σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, για να δουν πώς θα κινηθούν».

Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει την εκμαίευση «δεσμεύσεων», εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, υπό την έννοια της τήρησης «εποικοδομητικής στάσης» στα Ελληνοτουρκικά, η οποία μεταφράζεται για κάποιους ως σιωπηρή αποδοχή των γκρίζων ζωνών που επιβάλλει η Τουρκία στην περιοχή πλησίον της Κρήτης και κυρίως από το Καστελόριζο ώς την Κύπρο.

Στον αντίποδα, Ελλάς και Κύπρος εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένες στην καταστροφική πολιτική του κατευνασμού, μη δραττόμενες των αποτρεπτικών και διεκδικητικών επιλογών που προσφέρει η γεωπολιτική συγκυρία, για ανάσχεση της τουρκικής επεκτατικότητας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα