Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός Παν.Κύπρου έναντι εργολάβου

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €650.000 ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος σχετίζεται με διαφορές που είχε με εργολάβο για την ανέγερση του κτιρίου κοινωνικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου.


Την ίδια ώρα, οι Βουλευτές έκαναν λόγο για ευθύνες εκ μέρους του Πανεπιστημίου και ζήτησαν την εξέταση του όλου θέματος στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Υπέρ

ψήφισαν 26 Βουλευτές, εναντίον 4 ενώ υπήρξαν και 12 αποχές. Το ποσό που ενέκρινε η Βουλή ανέρχεται στις €650.000

Το κονδύλι αυτό είναι μέρος ποσού ύψους €1.650.000 από τον προϋπολογισμό του ΠΚ για το 2021 που προορίζεται να καλύψει το κόστος του διακανονισμού που επιτεύχθηκε προς επίλυση των διαφορών μεταξύ του Πανεπιστημίου και του εργολάβου του έργου των κτηριακών εγκαταστάσεων των κοινωνικών δραστηριοτήτων, για τερματισμό της διαδικασίας διαιτησίας για το σχετικό έργο και για την πλήρη εξόφληση κάθε απαίτησης του εν λόγω εργολάβου.

Πέραν του ποσού των €650.000 που προβλέπεται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, το υπόλοιπο ποσό, ύψους €1.000.000, θα προέλθει από την μεταφορά πιστώσεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού προς ενίσχυση της κρατικής χορηγίας του ΠΚ για το 2021, έναντι της μείωσης του ποσού του Κεφαλαίου το οποίο αφορά στα προπτυχιακά δίδακτρα τα οποία καταβάλλει ετησίως το Υπουργείο Παιδείας.

Οι διαφορές προέκυψαν από τις απαιτήσεις που υπέβαλε κατά καιρούς ο εργολάβος για παράταση του χρόνου για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου και για οικονομικές αποζημιώσεις λόγω της καθυστέρησης στη συμπλήρωση των εργασιών.  Το ποσό της αρχικής αποζημίωσης το 2011, ανερχόταν περίπου στις €50.000. Ο εργολάβος, αφού δεν αποδέχτηκε την εν λόγω απόφαση, υπέβαλε νέες απαιτήσεις στο Συμβούλιο του ΠΚ.  Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, στην προσπάθειά του να καταλήξει σε συμφωνία εντός λογικών πλαισίων με τον εργολάβο, διόρισε τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του Συμβουλίου, η οποία κατέληξε μεν σε συμφωνία με τον εργολάβο για το ποσό των €890.000, ωστόσο αυτό τελικά δεν καταβλήθηκε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι ύστερα από ενδελεχή ενημέρωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ζήτημα κάποιοι αποδεικνύεται ότι δεν σέβονται το δημόσιο χρήμα και για αυτό το ΔΗΚΟ θα τηρήσει αποχή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλας είπε ότι το θέμα έχει προβληματίσει και για αυτό θα το εγγράψουν στην Επιτροπή Ελέγχου για ενδελεχή διερεύνηση και για να αποδοθούν ευθύνες για παραλείψεις.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το θέμα είναι τεράστιο και δεν τελειώνει μόνο με την συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε και το ποιος θα πληρώσει το τελικό ποσό.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι είναι περίεργο που μια υπόθεση με διαφορά 50 χιλιάδων ευρώ το 2011 κατέληξε σε ποσό 1.650.000 και είπε ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές. Το ΕΛΑΜ, ανέφερε, δεν θα το εγκρίνει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης διερωτήθηκε γιατί δεν κλείδωσε ο συμβιβασμός των 870,000 ευρώ που είχε γίνει και η Κυβέρνηση φέρνει τώρα πρόταση για 1.650.000 ευρώ με το ένα εκατομμύριο να γίνεται μεταφορά μέσα από ο σύστημα για την καταβολή διδάκτρων. Πρόσθεσε ότι  λαμβάνοντας υπόψη ότι όταν κάποτε εκείνοι που πήραν τις αποφάσεις δεν συμβιβάστηκαν και με δεδομένου ότι πήρα αγωγές ύψους 20 εκ. ευρώ θα υπερψηφίσουν την πρόταση για να μην πληρώσει πολύ περισσότερα ο φορολογούμενος. Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το ΠΚ, με ποσά να αφορούν ερευνητικά προγράμματα και θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυρίακος Χατζηγιάννης έθεσε το θέμα ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργεί ιατρική σχολή αλλά όχι Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι πριν 2-3 συνεδριάσεις εγκρίθηκε άλλο κονδύλι για το Πανεπιστήμιο Κύπρου για ρεύμα και σήμερα άλλα κονδύλια επειδή κάποιοι δεν έκαναν καλά την δουλειά τους και είπε ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν για αυτό.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι δεν θα πρέπει να ψηφιστεί το κονδύλι, αφού αυτοί οι κύριοι που παρουσιάστηκαν δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι προκειμένου να μην πληρώσει ο φορολογούμενος πολύ περισσότερα που προκύπτουν από αγωγές και επιβάλλεται να αναζητηθούν ευθύνες στην Επιτροπή Ελέγχου.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους επέκρινε το Πανεπιστήμιο για το γεγονός ότι εκταμίευσε χρήματα και πλήρωσε το συγκεκριμένο ποσό πριν εγκριθεί το κονδύλι από τη Βουλή και είπε ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Πρόσθεσε ότι η διοίκηση του ΠΚ που έπρεπε να ήταν υπόδειγμα χρηστής διοίκησης δεν κατάλαβε ότι πρέπει να σέβεται τους νόμους και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να υποστεί ο φορολογούμενος επιπρόσθετο κόστος. Μίλησε επίσης για αλαζονεία και οίηση του Πανεπιστημίου στην υπόθεση πρώην μέλους του που έλαβε δημόσιο αξίωμα και πήρε άδεια άνευ απολαβών, αναφέροντας ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εγκρίθηκε, ϋπολογισμός Παν Κύπρου,egkrithike, ypologismos pan kyprou