«Εγώ είμαι ο συνομιλητής σου», απαντά ο Τατάρ στον ΠτΔ

Κάτω από τον τίτλο «Εγώ είμαι ο συνομιλητής σου», η Kıbrıs γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απάντησε σε δήλωση που φέρεται να έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφορικά με εμπλοκή του Τούρκου Προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Έρντογαν στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «προσπαθεί να φανεί αρεστός στην Τουρκία για να λάβει την στήριξή της» και προσθέτοντας:

«Εγώ είμαι ο συνομιλητής του Ελληνοκύπριου ηγέτη. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί., οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι.

Εγώ είμαι ο συνομιλητής του Χριστοδουλίδη, όχι ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Έρντογαν. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα βεβαίως, όμως όπως λένε οι ίδιοι ‘συνομιλητής το νότου στο Κυπριακό είναι η ΤΔΒΚ’. […] Ο κ. Χριστοδουλίδης τα λέει όλα αυτά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν υπάρξει μια τέτοια κατάσταση, η στάση της Τουρκίας θα είναι ότι ‘συνομιλητής σου είναι ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ’».

«Κόκκινη γραμμή η κυριαρχία»

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα, ο Τατάρ εξέφρασε τις απόψεις του σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί κατά τη δεύτερη επίσκεψη στο νησί της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Maria Angela Holguin Cuellar τη δεύτερη βδομάδα του Μάρτη και τόνισε εκ νέου τη σημασία της «κυριαρχίας της ΤΔΒΚ». Ανέφερε τα εξής:

«Για εμάς το βασικό είναι η κυριαρχία μας. Αν δεν έχετε κυριαρχία, οποιαδήποτε συμφωνία είναι σαν γράμματα που γράφτηκαν πάνω στον πάγο. Όταν λιώσει ο πάγος δεν σας θα έχει απομείνει τίποτα».

Σχολιάζοντας τη δήλωση Holguin ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις πλευρές, ο Τατάρ υποστήριξε:

«Τώρα κάνει τις αναζητήσεις της, συναντήθηκε μαζί μας. Συναντήθηκε με τη νότια Κύπρο, λέει ότι συναντήθηκε με τις εγγυήτριες χώρες. Ο λόγος της έλευσής της είναι το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για να μπορέσουν να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες. Η σημασία του κοινού εδάφους για εμάς είναι η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας, το οποίο αποκαλούμε νέα πολιτική που συνεχίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Η κυριαρχική μας ισότητα, δηλαδή το δικαίωμά μας να ορίζουμε το μέλλον μας, είναι το δικαίωμα να έχουμε λόγο για το δικό μας μέλλον. Όλα αυτά συμπεριλήφθηκαν στις συμφωνίες του 1960. Τους λέμε ότι έχουμε και εμείς τουλάχιστον όσα δικαιώματα έχει η νότια Κύπρος. Αν στο μέλλον υπάρξει μια διεθνής συμφωνία στη βάση της ισότητας, αυτή η συμφωνία πρέπει οπωσδήποτε να είναι εντός της συνεργασίας δύο κρατών. […]»

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Ελπίζουμε σε επαφές Ολγκίν σε πιο ψηλό επίπεδο, ακόμη και με Ερντογάν

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι με τη στήριξη της ΕΕ η «άλλη πλευρά» επιθυμεί να καταργήσει την «ΤΔΒΚ» και να καταστούν οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε:

«Δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε σε έναν τέτοιο δρόμο. Πρέπει με μια λύση στη βάση της κυριαρχίας μας να συνεχίσουν και στο μέλλον όπως ήταν και στο παρελθόν οι δεσμοί μας με τη μητέρα πατρίδα. Παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί εσαεί ως αποτρεπτική δύναμη, αυτά συζητάμε. Με την Holguin συζητάμε τι είδους λύση μπορεί να υπάρξει με τις επίσημες διαπραγματεύσεις. Μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό. Αυτό φυσικά είναι το περιουσιακό, οι συνοριακές ρυθμίσεις, το εδαφικό, κάποια συνταγματικά ζητήματα. Όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν φυσικά. Το σημαντικό σε όλα αυτά είναι η κυριαρχία μας. Πάντα το έλεγε αυτό ο ιδρυτικός πρόεδρος της δημοκρατίας Ραούφ Ραϊφ Ντενκτάς (Rauf Raif Denktaş). Η κυριαρχία είναι πολύ σημαντική. […] Σε περίπτωση που υπάρχει κυριαρχία, έχετε το δικαίωμα να αποσυρθείτε από εκεί έναντι ενός κινδύνου. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς η αποδοχή της κυριαρχίας μας. Και με μια έννοια είναι η κόκκινη γραμμή μας».

«Πρέπει να προσκληθούμε στη σύνοδο κορυφής στην Κιργισία»

Υπενθυμίζοντας ότι προσκλήθηκε από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ (İlham Aliyev) στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) στην πόλη Σούσα, ο Τατάρ είπε ότι αυτή η σύνοδος θα διεξαχθεί τον Ιούλιο και ότι η πρόσκληση διαβιβάστηκε πρόσφατα στον ίδιο από τον Αλίγιεφ όταν του τηλεφώνησε να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Σημείωσε ότι σχετική δήλωση έκανε ο Αλίγιεφ και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία. 

Ανέφερε και τα εξής:

«Εξ όσων γνωρίζω, η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Κιργισία θα γίνει τον Οκτώβριο, έστω και αν δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία. Πρέπει να προσκληθούμε και στη σύνοδο κορυφής στην Κιργισία τον Οκτώβριο. Διότι είμαστε μέλη στον ΟΤΚ με το καθεστώς του παρατηρητή. Επομένως, στο παρελθόν υπήρξαν κάποια προβλήματα, διότι υπήρξαν κάποια προβλήματα με μια έννοια με την υποκίνηση της νότιας Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους. Πιστεύω ότι στη διαδικασία στο εξής, με το ξεκαθάρισμα κάποιων πραγμάτων σε εκείνη τη συνάντηση στο Αζερμπαϊτζάν, όλα τα μέλη θα εναρμονιστούν με τις αποφάσεις που λαμβάνονται εντός της Τουρκικής Ένωσης, στον ΟΤΚ και επομένως προσδοκία μας είναι να εκπροσωπηθούμε και εμείς με τη σημαία μας στις συναντήσεις που γίνονται μαζί με τα πλήρη μέλη και τα μέλη παρατηρητές. Πιστεύω ότι θα γίνει με αυτό τον τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα