Ειδικός θα δώσει λύση στην Αθαλάσσα- Λάθος επιλογή τα ψάρια

Οι επισκέπτες του πάρκου Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσας γίνονται μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες ενός φαινομένου στη λίμνη με πολλά νεκρά ψάρια.

Ο θάνατος των ψαριών προκλήθηκε από την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και τη μείωση του οξυγόνου που προκλήθηκε από την εισροή νερού με ψηλή περιεκτικότητα σε αιωρούμενα στερεά, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων.

Η θέση του Τμήματος Δασών

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Τάκη Τσιντίδη, του αρμοδίου τμήματος για το πάρκο της Αθαλάσσας, μας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο

φαινόμενο δεν είναι σπάνιο αλλά συμβαίνει συχνά.

Όμως, διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο αφορά μόνο ένα είδος ψαριού στο λίμνη, το γατόψαρο, το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην πτώση της θερμοκρασίας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι το συγκεκριμένα είδος ίσως ήταν λανθασμένη επιλογή για την τεχνική λίμνη του πάρκου.

Πάντως το αρμόδιο Τμήμα ανέφερε ότι ήδη δύο βάρκες δουλεύουν και σήμερα για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών, ενώ τη λύση θα δώσει ειδικός που θα έρθει στην Κύπρο και θα ετοιμάσει έκθεση για το πώς μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πυρά Οικολόγων

Σε ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών αναφέρει ότι «τα ψάρια "πνίγηκαν" στη λίμνη Αθαλάσσας από την αδράνεια των αρμοδίων».

Συγκεκριμένα αναφέρουν «για πολλοστή φορά γίναμε μάρτυρες μιας τραγικής περιβαλλοντικής καταστροφής στη λίμνη Αγ. Γεωργίου στο πάρκο Αθαλάσσας στην Αγλαντζιά. Φαίνεται πως η λάσπη που παρασύρθηκε από τις πρόσφατες βροχές στην λίμνη, μέσω των αγωγών ομβρίων υδάτων έχει προκαλέσει μαζική θανάτωση των ψαριών (κυρίως κυπρίνων)».

Μάλιστα, ρίχνουν τα πυρά τους στην αδράνεια των Αρχών τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε παρά να καταδικάσουμε την αδράνεια που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές. Αφού το πρόβλημα είναι γνωστό, γιατί δεν διοχετεύεται οξυγόνο μέσω αντλίας; Γιατί οι αρμόδιες αρχές στέκονται άπραγες, ενώ γνωρίζουν πως με μαθηματική ακρίβεια θα συμβεί το αναπόφευκτο; Για πολλοστή φορά καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα και να αποτρέψουν μελλοντική μαζική θανάτωση των ψαριών».

Τέλος, σε δηλώσεις της στο sigmalive η Έφη Ξάνθου, Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασίας Πολιτών, ανέφερε ότι το φαινόμενο συμβαίνει 2-3 φορές τον χρόνο με τη μαζική θανάτωση ψαριών στη λίμνη. Κατηγόρησε το Τμήμα Δασών ότι παρά το ότι το πρόβλημα χρονίζει, δεν λαμβάνει μέτρα. Τόνισε ότι δεν είναι ένα απλό ζήτημα αλλά μια περιβαλλοντική καταστροφή.

*Φωτογραφίες και βίντεο από την η Έφη Ξάνθου, Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασίας Πολιτών

Keywords
Τυχαία Θέματα