Εκατοντάδες σύνεδροι στη Λευκωσία για τη συνάντηση του CEMR

Εκατοντάδες σύνεδροι από ολόκληρο τον κόσμο συμμετέχουν στο τριήμερο συνέδριο του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια και που θεωρείται ως το πιο σημαντικό συνέδριο που διεξάγεται στην Κύπρο από την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2012.

Το Συνέδριο, που καταπιάνεται με το όραμα των δήμων και περιφερειών για το 2030, χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι ως Πρόεδρος της Κομισιόν `προσβλέπω στην ημέρα που αυτό το όμορφο νησί θα επανενωθεί”.

“Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ημέρα θα έρθει σύντομα” είπε.

Αναφερόμενος στο Συνέδριο, μίλησε για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην διατήρηση της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών.

Είπε ότι τόσο σήμερα όσο και αύριο η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται με όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης από τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών μέχρι τα δημαρχεία έως τη Λευκωσία. «Η νομιμότητά μας εξαρτάται από αυτό», τόνισε.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνεργάζεται πλέον πολύ στενά με τα τοπικά θεσμικά όργανα και ήδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα.

“Το Επενδυτικό Σχέδιο της Ευρώπης είναι εδώ για σας και σας ενθαρρύνω να λάβετε μέρος” είπε.

Το Συνέδριο, με τίτλο «Το Αύριο ξεκινά σήμερα! Το όραμα των Δήμων και των Περιφερειών για την Ευρώπη του 2030», οργανώνεται από το CEMR (Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών) και από το Δήμο Λευκωσίας με την στήριξη της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Οι συμμετέχοντες αποτελούνται από δημάρχους, σύμβουλους, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικεφαλής επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών και πανεπιστημιακούς.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους κατά την εναρκτήρια τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος του CEMR, Δήμαρχος της ισπανικής πόλης Santander, Inigo de la Serna, είπε ότι το συνέδριο αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνάντηση των τοπικών κυβερνήσεων.

Οι συμμετέχοντες, είπε, θα ανταλλάξουν απόψεις διαμορφώνοντας την συμβολή του CEMR στο όραμα της Ευρώπης για το 2030.

Θα πραγματοποιηθούν, είπε, περίπου 30 συνεδρίες πάνω στα πιο κάτω θέματα: ιθαγένεια, ενσωμάτωση, διακυβέρνηση, ηγεσία, κοινωνία και πολιτισμός, οικονομία, περιβάλλον, κλίμα, ενέργεια, γνώση, τεχνολογία, καινοτομία και συνεργασία.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι η Νέα Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τις διεθνείς, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές να εργαστούν μαζί στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, για την επίτευξη των κοινών στόχων που έχουν τεθεί.

“Η αποκεντρωμένη συνεργασία αποτελεί ένα βασικό εργαλείο ενδυνάμωσης των θεσμών και προώθησης της αλληλεγγύης. Εντούτοις, αυτή η Διακήρυξη Ανάπτυξης κινδυνεύει να μείνει γράμμα κενό, αν δεν εντοπίσουμε ή και επινοήσουμε τα μέσα που είναι απαραίτητα για να την υλοποιήσουμε” είπε.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Αν. Έπαρχος Κερύνειας Ανδρέας Λουκά, ο κ. Χάσικος είπε ότι στο επίπεδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εφαρμόζεται σήμερα το 60% τουλάχιστον του Κοινοτικού Κεκτημένου, γεγονός που υποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας και ανάπτυξης χωρίς την τοπική και περιφερειακή διάσταση.

Είπε ακόμη ότι πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης, είπε ότι “είναι να καταστήσουμε τις Τοπικές Αρχές ικανές να πρωταγωνιστούν τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών και στρατηγικών που αφορούν την τοπική ανάπτυξη. Είναι ασφαλώς ευνόητο, ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, παρά με την ανάλογη εκχώρηση εξουσιών, αλλά και την διασφάλιση των αναγκαίων πόρων”.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είπε ότι το Συνέδριο δίνει την ευκαιρία να διεξαχθεί συζήτηση για τα πιο φλέγοντα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών και την τοπική διακυβέρνηση. “Μας δίνεται ακόμα η ευκαιρία να ανταλλάξουμε εμπειρίες και πρακτικές, από κάθε γωνιά την Ευρώπης, ως προς το ρόλο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, σε περιόδους κρίσης, με παλαιές και νέες προκλήσεις για τη δημόσια ζωή” είπε.

Ο κ. Γαλανός αναφέρθηκε και στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις θέσεις της Ενωσης Δήμων Κύπρου με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Είπε ακόμη ότι από το όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος, δεν θα μπορούσε να λείπει η Κύπρος του μέλλοντος και εξέφρασε την ελπίδα “χωρίς να έχω υπέρμετρες προσδοκίες ή ψευδαισθήσεις, ότι θα είναι μια επανενωμένη χώρα χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής, μια χώρα πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ κοινοτήτων διαφορετικής εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης”.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους τους κάλεσε “να σταθείτε δίπλα μας στην μεγάλη προσπάθεια που τώρα καταβάλλουμε για να τερματίσουμε αυτό τον παραλογισμό στην Κύπρο. Μια χαραμάδα για την επίλυση του Κυπριακού μπορεί να ανοίξει τους επόμενους μήνες, αν το θελήσουν αυτοί που έχουν το απάνω χέρι. Ας ανοίξουν την πόλη της Αμμοχώστου για να γίνουν οι μελέτες ανοικοδόμησης και ανάπτυξης και να δώσουν ένα ισχυρό κίνητρο για να πάμε σε συνολική λύση του Κυπριακού”.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι το συνέδριο θα συζητήσει για όλες τις σημερινές προκλήσεις με ένα εποικοδομητικό τρόπο προσθέτοντας ότι οι τοπικές αρχές είναι το καλύτερο όχημα για να φέρουν εις πέρας τα διάφορα προγράμματα.

“Καλούμαστε να συζητήσουμε και να προετοιμάσουμε το μέλλον. Το μέλλον της Ευρώπης. Το μέλλον των παιδιών μας” είπε, σημειώνοντας ότι οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη προστασίας της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

“Κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών στιγμών, η Ευρώπη χρειάζεται το πολιτικό θάρρος να προβληματιστεί σχετικά με το παρελθόν, να εμπνευστεί από τις επιτυχίες της και να διορθώσει τα λάθη της», ανέφερε.

Εξέφρασε την θέση ότι το μέλλον μιας σύγχρονης πόλης με αειφόρα ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί σε μια `δημιουργική οικονομία`.

Αναφερόμενος στη Λευκωσία, είπε ότι πέραν των τριών πέμπτων της πόλης παραμένει υπό τουρκική κατοχή και είπε ότι η νεκρή ζώνη που μοιράζει τη Λευκωσία αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη για την ταραχώδη σύγχρονη ιστορία μας.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο Yann Arthus-Bertrand, ένας εκ των σημαντικότερων φωτογράφων και οικολόγων, πρεσβευτής καλής θέλησης για το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μίλησε για το έργο του, για την σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και παρουσίασε βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις και προσωπικές τραγωδίες, όπως ένας Έλληνας άνεργος και ένας Αφγανός πρόσφυγας.

Το CEMR είναι το σώμα που αντιπροσωπεύει 150.000 δημόσιες αρχές στην Ευρώπη, που συγκεντρώνονται σε 55 εθνικούς οργανισμούς από 41 διαφορετικές χώρες, και κύρια αποστολή του είναι να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκ μέρους των πόλεων μέσω των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων, με στόχο να προωθήσει μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα βασίζεται στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα καλωσορίσει τους συνέδρους του CEMR στο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμή τους την Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
λευκωσια, νίκος αναστασιάδης, κυπρος, τραπεζες, νέα, οηε, λύση, κυπε, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, Καλή Χρονιά, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, κοινωνια, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βιντεο, χωρες, γνωση, γωνια, δημοκρατια, ηγεσια, θαρρος, ιθαγενεια, καθημερινη, κυπρου, νησι, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σωκρατης, ατζεντα, βιωσιμη αναπτυξη, βρισκεται, γεγονος, γραμμα, ευκαιρια, ειπε, εκχωρηση, ελπιδα, ενεργεια, εξελιξη, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ζωνη, κυρια, κλιμα, λαθη, λειπει, λύση, μηνες, οραμα, οχημα, παμε, πεμπτη, περιβαλλον, πιθανοτητες, προγραμματα, ρολο, συζητηση, συζητησουμε, σωμα, σχεδιο, τιμη, τριημερο, φαινονται, φυση, χερι, ψευδαισθησεις, κωνσταντινος, εφαρμογη, χωρα, μεινει, οργανα, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα