Εκλογές, ακροδεξία, κλίμα, στεγαστικό, απασχολούν τους Κύπριους Ευρωβουλευτές

Η άνοδος της ακροδεξίας, η κλιματική αλλαγή, το στεγαστικό, η γεωπολιτική κατάσταση, οι Ευρωεκλογές και η οικονομία γενικά είναι κάποια από τα θέματα που απασχολούν τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και για τα οποία συζήτησαν σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους από την Κύπρο στο περιθώριο της Ολομέλειας του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Σταύρου, (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) αναφέρθηκε στα χαρτοφυλάκια που ανέλαβε κυρίως ως σκιώδης εισηγήτρια, που καλύπτουν

μια σειρά θεμάτων, από την επιμήκυνση του προϋπολογισμού για το 2024, τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο, ευκαιρίες σε νέους αγρότες, βία στην οικογένεια και κατά των παιδιών, έμφυλη βία, και διάφορα άλλα.

Ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα φιλοξενεί και διοργανώνει εκδήλωση με την Κύπρια ζωγράφο Μαρία Λαδόμματου, τα έργα της οποίας πραγματεύονται την κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντική καταστροφή και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή και καθημερινότητα των ανθρώπων. Σημείωσε ότι αυτός ο προβληματισμός για την ίδια είναι απόρροια του ταξιδιού που έκανε στην Αφρική όπου είδε, όπως ανέφερε, ότι η κλιματική αλλαγή έχει άμεση σχέση και με την μετανάστευση, αφού όταν ο κόσμος δεν μπορεί να καλλιεργήσει εκεί, να ταΐσει τα ζώα του, αναγκάζεται να μεταναστεύσει. «Πρέπει να βοηθήσουμε να σταθούν εκείνες οι κοινωνίες, αφού εμείς αφήνουμε και το μεγαλύτερο αποτύπωμα στον πλανήτη», είπε η κ. Σταύρου. Πρόσθεσε ότι αυτό έχει άμεση σχέση και με σωματεμπορία παιδιών, γυναικών, οργάνων, κλπ.

Ανέφερε ακόμη ότι, προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή είναι οι διακρατικές υιοθεσίες, και ότι είχε συναντήσεις με Κομισιόν και με αρμόδιους Υπουργούς στην Ελλάδα για να δίνεται η δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών μέσω άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Σημείωσε ότι το οικογενειακό δίκαιο δεν διέπεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, έγκειται στα εθνικά κοινοβούλια, άρα αυτό που μπορεί να γίνει είναι διμερείς συμφωνίες. Είπε ακόμη ότι μέσα από τη δράση της θέλει να αναδείξει τις επιπτώσεις στη ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών οι ανεπιτυχείς εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, αλλά και το οικονομικό κόστος. 

Για την κατάσταση στην περιοχή, η κ. Σταύρου ανέφερε ότι ανησυχεί για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και στο ότι επεκτείνεται και στην Υεμένη, και στον Λίβανο, αλλά και στις ΗΠΑ με τη συμμετοχή της χώρας και της Γαλλίας στα κτυπήματα κατά των Χούθι. Ανησυχεί επίσης, πρόσθεσε, που η Τουρκία δίνει καταφύγιο στους αρχηγούς της Χαμάς, και ότι συνεχίζει να έχει αδιάλλακτη στάση στο Κυπριακό, και ότι μαζεύει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο. Πρέπει να δούμε και κάποια βήματα από την Τουρκία, πριν αρχίσουμε να δίνουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε, ακόμη.

Είπε ακόμη ότι, ο Ευρωπαίος πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε στα εσωτερικά ούτε στα εξωτερικά του σύνορα, και αναρωτιέται κατά πόσο η αμυντική κάλυψη από το ΝΑΤΟ είναι αρκετή.

Ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου (Ομάδα της Αριστεράς), αναφέρθηκε στις Ευρωεκλογές σημειώνοντας ότι, με τις εκλογές η Ευρώπη αναμετράται με το μπόι και την αξιοπιστία της, και τη δυνατότητα της να υπάρχει ως ξεχωριστή γεωπολιτική αυτόνομη οντότητα μακριά από εξαρτήσεις και να σεβαστεί τις διακηρυκτικές της αξίες, τις οποίες όπως είπε, «δεν σέβεται», και να διαφυλάξει τη δημοκρατία, την ειρήνη και την κοινωνική ευημερία των πολιτών της.

Αυτή την περίοδο υπολείπεται η Ευρώπη σε αυτά τα ζητήματα, πρόσθεσε, και αναφέρθηκε σε «ανθρωποσφαγή» στην Παλαιστίνη, και σε έξαρση στρατικοποίησης της ίδιας της Ευρώπης, και έντονης εξάρτησης της από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, σκάνδαλα, και άνοδο της ακροδεξιάς «σε σημείο τρομακτικό». Σημείωσε ότι δεν είναι μηδενιστής, και αναφέρθηκε στα «καλά της Ευρώπης», τα οποία, όπως είπε, συμβάλλουν και στην βελτίωση και της Κυπριακής κοινωνίας και Κράτους, αλλά ότι βρίσκονται σε αυτό το αξίωμα για να λένε την αλήθεια.

«Ως άνθρωποι της Αριστεράς είμαστε, κριτικοί, μαχητικοί, αξιόπιστοι και με αυτή τη δύναμη που μας δίνουν οι πολιτικές μας θέσεις, θα πάμε στα εκλογές τον Ιούνιο του 2024 για να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει ως χώρος, να εκλέξουμε δύο ευρωβουλευτές με ένα ψηφοδέλτιο πολύ ισορροπημένο», ανέφερε.

Για το θέμα της Λετονής Ευρωβουλευτού για την οποία ξεκίνησε έρευνα μετά από ισχυρισμούς ότι συνεργάστηκε με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που το χειρίστηκε η πολιτική του ομάδα. Είπε ότι καταδίκασαν με όλη τους την ψύχη την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνεί με το να κατηγορείται ως κατάσκοπος ο οποιασδήποτε Ευρωβουλευτής που πραγματοποιεί συναντήσεις με Ρώσους για να συζητήσουν κάποια ζητήματα, «και χωρίς στοιχεία και τεκμήρια, μόνο μέσα από υπόνοιες».

Είπε ότι με αυτό τον τρόπο, στο μέλλον, θα μπορούσε να βρεθεί στην ίδια θέση ο οποιασδήποτε Ευρωβουλευτής που θα μπορούσε να είχε μια παρόμοια συνάντηση. Οι συναντήσεις όταν γίνονται μέσα στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων των ευρωβουλευτών δεν μπορούν να στοχοποιούνται, σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Ο Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ που είναι επίσης μέλος της ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ, είπε ότι θα πρέπει η συγκεκριμένη ευρωβουλευτής να έχει δικαίωμα να εισακουστεί η άποψή της. Σε σχόλιο ότι υπήρξαν ισχυρισμοί ότι είναι πράκτορας των Ρώσων, ο κ. Κιζιλγιουρέκ σημείωσε ότι αυτό το κάνουν και τα καθεστώτα Ερντογάν και Πούτιν, όπου, όπως είπε, πρώτα έρχεται η τιμωρία και μετά βρίσκεται ο ένοχος.

Εξέφρασε ακόμη ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς, και ειδικά με το τι γίνεται σήμερα στη Γερμάνια, όπου εκατομμύρια άνθρωποι είναι στους δρόμους μετά από αποκάλυψη για σχέδιο του εθνικιστικού κόμματος AfD, για το πως να διώξουν ξένους από τη Γερμανία, ακόμη και άτομα με γερμανική υπηκοότητα των οποίων οι γονείς είναι από άλλες χώρες. Ανέφερε ότι, και σε άλλες χώρες, η  ακροδεξιά είχε παρόμοια αφηγήματα, και ότι η ακροδεξιά είναι και κατά της ΕΕ. Αυτό, είπε, είναι απειλή κατά της φιλελεύθερης δημοκρατίας και πρόκληση για τον φιλελευθερισμό. Σημείωσε ότι οι ανισότητες και ο φόβος για επιβίωση οδήγησαν στην ακροδεξιά, ενώ ότι η ΕΕ δεν θα είναι το ίδιο μετά τις εκλογές, αφού φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο μεγάλη η επιρροή της ακροδεξιάς.

Για τα Ευρωτουρκικά, ο κ. Κιζιλγιουρέκ,  είπε ότι θα πρέπει να μάθουμε τι συμβαίνει σε αυτό το πεδίο και αναφέρθηκε σε μυστικές συνομιλίες  και για διαπραγμάτευση πίσω από κουρτίνες για το πως θα μπορέσει η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ. Αυτό είπε, βασίζεται στις δικές του ερμηνείες παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι η ΕΕ θέλει να έχει την Τουρκία κοντά, η μεν Κύπρος θέλει οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της να υλοποιηθούν, όμως ο Ερντογάν αποφεύγει μέχρι τώρα να συνδέσει το Κυπριακό με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και βάζει μπροστά τη γεωπολιτική σημασία της χώρας του.

Είπε ακόμη ότι είναι σημαντική εξέλιξη η άφιξη στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι, αν όλα πάνε καλά, θα διεκδικήσει μια θέση στην ηγεσία του ΕΚ. Είπε ότι δεν αποφασίστηκε κάτι ακόμη στο ΔΗΚΟ, όσον αφορά στις υποψηφιότητες.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε στο θέμα του κατώτατου εθνικού μισθού και στο κενό στην Κυπριακή νομοθεσία για πολλά επαγγέλματα, αφού δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση ή νομοθεσία που να ορίζει τον εβδομαδιαίο αριθμό ωρών πλήρους απασχόλησης, με αποτέλεσμα, για πολλούς εργαζομένους αυτό να σημαίνει ως και 48 ώρες. Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πληρώνονται €1000 για 38 ώρες εργασίας και κάποιοι για 48 ώρες, σημειώνοντας ότι είναι δυσμενής διάκριση για εκείνους τους εργαζόμενους για τους οποίους δεν υπάρχει νομοθεσία, ούτε συλλογική σύμβαση για τον αριθμό ωρών πλήρους απασχόλησης.

Σημείωσε ότι η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία λέει ότι μέχρι τις 48 ώρες μαζί με τις υπερωρίες είναι νομικά αποδεκτό, αλλά άλλη Οδηγία αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός που θα καθορίσει ξεχωριστά το κάθε Κράτος-Μέλος θα αποφασιστεί με αντικειμενικούς δείκτες και να διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο κατώτατος μισθός, ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, δεν θεσπίστηκε από την ΕΕ μόνο ως ένα ποσό αλλά σε συνάρτηση με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο, μόνο για πωλητές/-τριες, που είναι 38 ώρες, και γραφειακό προσωπικό (42 ώρες) είναι νομικά ρυθμισμένα το ωράριά τους.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε και στο στεγαστικό πρόβλημα, εκφράζοντας την άποψη ότι, η στέγαση θα είναι ένα από τα έντονα δημόσια ζητήματα διαλόγου ενόψει των ευρωεκλογών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν μπήκε το θέμα αυτό στο Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, αλλά ούτε και στην αναθεώρησή του, τη στιγμή που η χώρα «καίγεται» από αυτό το οικονομικό-κοινωνικό θέμα. Σημείωσε ότι η Πορτογαλία αιτήθηκε και εγκρίθηκε για ποσό  €1.2 δις μόνο για στέγαση.

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), ανέφερε ότι, η πράσινη μετάβαση, αν δεν απευθυνθεί στο λαό και να μπορεί να την αντέξει ο λαός «είναι καταδικασμένη να αποτύχει», και ότι αυτό διαφάνηκε τώρα με τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Είπε ακόμη, ότι οι αγρότες στην Κύπρο μπορεί να είναι στην χειρότερη θέση από όλους τους αγρότες της ΕΕ, και αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και στο ότι οι τιμές πώλησης δεν είναι ικανοποιητικές γι΄αυτούς, και αυτό δημιουργεί ζητήματα. Σημείωσε ότι για να διατηρηθεί ο πρωτογενής τομέας, πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια στον κόσμο σε σχέση με το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία καθώς διατίθενται τεράστια κονδύλια για να συνεχιστεί ο πόλεμος, και ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι εναντίον αυτής της στήριξης αλλά ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί η ΕΕ, είπε.

Εξέφρασε τη θέση ότι, σήμερα, η Ευρώπη βρίσκεται στη χειρότερη φάση τα τελευταία 9.5 χρόνια που είναι ο ίδιος ευρωβουλευτής, και αναφέρθηκε σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, και σε άλλον ένα δίπλα στην Ευρώπη, και στην αύξηση των τιμών. Σαφώς, όπως είπε, το κάθε κράτος λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν  από την μεταπανδημική περίοδο, αλλά προστέθηκε και το Ουκρανικό, και τώρα η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με το κόστος να ανεβαίνει και οι πολίτες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και στην Κύπρο πρέπει να υπάρξουν ενέργειες για να μπορέσει ο κόσμος να ανταπεξέλθει, σημείωσε.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ακόμη ότι, στην Κύπρο, το στεγαστικό είναι «το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα» ειδικά για τα νέα ζευγάρια και ότι άλλα Κράτη-Μέλη πήραν χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών. Η Κύπρος πρέπει να κάνει κάτι για το θέμα αυτό, άμεσα, είπε.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Επ. Εξωτερικών με τον Khaldoun Nawaf Ahmad Hina

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, κλιμα, κυπρος, επιμηκυνση, επηρεάζει, ελλαδα, δραση, ηπα, συμμετοχή, γαλλια, νατο, τεκμηρια, επιρροή, άφιξη, οηε, δηκο, σημαίνει, δις, λύση, νέα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, σταυροι, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ελενη, χωρες, το θεμα, αφρικη, γερμανια, δημοκρατια, ζωα, ηγεσια, ηπα, θαλασσα, θεμα, οηε, οικονομια, ουκρανια, τα νεα, υγεια, υεμενη, υιοθεσιες, αυξηση, ανοδος, αποκαλυψη, άφιξη, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, δηκο, δυναμη, δυνατοτητα, δις, διαδικτυο, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εβδομαδα, εργα, εξελιξη, επαγγελματα, επιρροή, επηρεάζει, ερντογαν, ερευνα, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, ερχεται, ευημερια, ευρωπη, ζευγαρια, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, η πρασινη, κουρτινες, λύση, μακρια, μηδενιστης, μισθος, μαρια, νατο, ομαδα, οικογενεια, παλαιστινη, παμε, πεδιο, πορτογαλια, πουτιν, πρασινη, προβληματα, ψυχη, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τιμωρια, τουρκια, υπηκοοτητα, φοβος, ωρες, βηματα, δημητρης, δικαιωμα, εθνικο, χωρα, εισβολη, κωστας, μπροστα, σημαίνει, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα