Εκλογές Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου 2023 - Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στη τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Πάφου σήμερα Κυριακή 19/2, στην πόλη και Επαρχία Πάφου. Από τη ψήφο του κόσμου θα αναδειχθεί το Τριπρόσωπο, οι τρεις δηλαδή κληρικοί που θα επικρατήσουν στη προτίμηση των πολιτών και θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους. Στο τέλος, οι τρείς κληρικοί θα τεθούν σε λίγες μέρες ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και τα μέλη της οποίας με μυστική ψηφοφορία θα εκλέξουν το νέο Μητροπολίτη Πάφου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εν δυνάμει υποψήφιοι είναι τέσσερις. Για την ακρίβεια

είναι ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο Αρχιμανδρίτης Τυχικό Βρυώνη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου και ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα.

Η Μητρόπολη Πάφου θεωρείται η πρώτη τη τάξει Μητρόπολη Κύπρου και ο μητροπολιτικός θρόνος έχει χηρέψει από τις 24 Δεκεμβρίου του 2022, όταν ο ως τότε Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.Σύμφωνα με τον Ιωάννη Χαριλάου, Γενικό Έφορο Εκλογών της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου και Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας Κύπρου ο  αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων σε όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου ανέρχεται σε 52.164 εκλογείς  που έχουν κατανεμηθεί σε 126 εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών της Μητρόπολης Πάφου, Ιωάννη Χαριλάου, στα 126 εκλογικά κέντρα περιλαμβάνονται και 19 που είναι στις κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, όπως το Όμοδος, η Πάχνα-Αυδήμου, Πισσούρι-Παραμάλι, Ποταμιού, Πραστειό-Αυδήμου, Ανώγυρα-Αλέκτωρα-Άγιος Θωμάς-Πλατανίσκια, Άρσος Λεμεσού-Μαλλιά-Κισσούσα, Βάσα Κοιλανίου, Δορά-Μούσερε, Φοινί και Κάτω Πλάτρες.

Στην Πάφο θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για ανάδειξη του Μητροπολίτη Πάφου στις 14:00 και ο εκλελεγμένος Πρόεδρος Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στον Ιερό  Ναό Αγίας Παρασκευής, στη γενέτειρά του Γεροσκήπου.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Πάφου: Επί ποδός για την ομαλή διεξαγωγή των Μητροπολιτικών εκλογών

Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία ανάδειξης του Νέου Μητροπολίτη Πάφου:

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί οι οποίοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την 19η  Φεβρουαρίου 2023 και διαμένουν για ένα τουλάχιστον έτος στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, και συμπεριλαμβάνονται στους Εκλογικούς Καταλόγους, εκτός των προσφύγων.

Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ και από η ώρα 2.00 μ.μ. μέχρι τις 5.00 μ.μ. O Προεδρεύων του Εκλογικού Κέντρου μπορεί, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, αφού πρώτα ενημερώσει το Γενικό Έφορο Εκλογών, να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν της κανονικής ώρας, αλλά όχι πέραν από η ώρα 6.00 μ.μ.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής χωρίζεται σε δύο στάδια: Το πρώτο στάδιο αφορά την κατάρτιση του Τριπροσώπου διά καθολικής ψηφοφορίας και το δεύτερο στάδιο αφορά την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κατά την διάρκεια της ημέρας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερωθεί επακριβώς πού ψηφίζει, αφού αποταθεί και στο τηλέφωνο 22554600. Καθώς και από εδώ.

Κάθε πρόσωπο του οποίου το όνομά του είναι καταχωρημένο στον Εκλογικό Κατάλογο και έχει μαζί του την ταυτότητά του ή το Εκλογικό του Βιβλιάριο, έχει δικαίωμα να εισέλθει στο Εκλογικό Κέντρο και να ζητήσει να του δοθεί ψηφοδέλτιο, για να ψηφίσει.

Κάθε πρόσωπο το οποίο δεν έχει την Κυπριακή ιθαγένεια, και του οποίου το όνομα είναι καταχωρημένο στον Εκλογικό Κατάλογο και έχει μαζί του το Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού στην Κύπρο (ARC), έχει δικαίωμα να εισέλθει στο Εκλογικό Κέντρο για να ζητήσει να του δοθεί ψηφοδέλτιο για να ψηφίσει.

Μητροπολιτικός θρόνος

Προηγουμένως, τον μητροπολιτικό θρόνο κατείχε ο Πάφου Γεώργιος, που εξελέγη στις 29 Δεκεμβρίου του 2006 και παρέμεινε Μητροπολίτης Πάφου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου του 2022 μέχρι την εκλογή του ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Πιο πριν, ο Χρυσόστομος Β' (Δημητρίου) διετέλεσε Μητροπολίτης από της 26 Φεβρουαρίου του 1978 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου του 2006 και κατόπιν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ο Χρυσόστομος Α’ (Αριστοδήμου) ήταν Μητροπολίτης Πάφου από τις 28 Ιουλίου του 1973 μέχρι 13 Νοεμβρίου του 1977 και κατόπιν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Οι τρεις τελευταίοι Μητροπολίτες Πάφου, Χρυσόστομος Α', Χρυσόστομος Β' και ο Γεώργιος Δ', καθώς και ο Μητροπολίτης Πανάρετος (1821-1827) και ο Λεόντιος Λεοντίου (1930-1947) εξελέγησαν όλοι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα