Μέι: Η μεταβατική περίοδος Βrexit θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια

Η παραδοχή πως η παράταση της μεταβατικής περιόδου του Brexit θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια, περιέχεται σε έγγραφα του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης, υπό την Τερέζα Μέι, που διέρρευσαν στην εφημερίδα Times.

Τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στους Υπουργούς επισημαίνουν ως πιθανότητα τη διαρκή ανανέωση της ισχύος της μεταβατικής περιόδου, έως ότου βρεθεί ένας άλλος τρόπος αποφυγής των συνόρων στην Ιρλανδία.

Η παραδοχή αυτή είναι

αντίθετη με τη διαβεβαίωση που έδωσε τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ότι η όποια επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου, που κανονικά λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020, δε θα είναι παρά ολιγόμηνη.

Η κα Μέι είπε στη Βουλή ότι, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το ιρλανδικό ζήτημα με την Ε.Ε. έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το Λονδίνο θα πρέπει να έχει την «κυρίαρχη επιλογή» είτε παράτασης της περιόδου αυτής είτε της αυστηρά προσωρινής παραμονής ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ρύθμιση με την Ε.Ε.

Η εφημερίδα Guardian, εξάλλου, κάνει λόγο για μία «παθιασμένη» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι πιο ευρωσκεπτικιστές Υπουργοί τόνισαν στην Πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρχει στη συμφωνία αποχώρησης ρητή αναφορά στον χρόνο εξόδου της Βρετανίας από μία διευθέτηση που θα την κρατά στην ουσία εντός τελωνειακής ένωσης πέρα από τη συμφωνηθείσα μεταβατική περίοδο ή έστω το ρητό δικαίωμα μονομερούς αποχώρησης της Βρετανίας από μία τέτοια διευθέτηση.

Αντίθετα, οι πιο φιλοευρωπαίοι Υπουργοί επισήμαναν ότι αυτό δεν θα γίνει δεκτό από την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να κάνει πιο πιθανή την περίπτωση ‘no deal’.

Στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο, προσθέτουν οι Financial Times, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για την πιθανότητα προβλημάτων στην εισαγωγή απαραίτητων ποσοτήτων τροφίμων και φαρμάκων σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, η βασική θαλάσσια οδός μεταξύ Ντόβερ και Καλαί θα μπορούσε να «μπλοκάρει» λόγω των αυξημένων ελέγχων στη γαλλική ακτή της Μάγχης. Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο ενοικίασης πλοίων που θα μεταφέρουν μέσω άλλων διαδρομών τις προμήθειες.

Εν τω μεταξύ, η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η κα Μέι θα παραστεί στη συνεδρίαση της κομματικής Επιτροπής 1922, που έχει την ευθύνη τήρησης του καταστατικού του κόμματος. Το Σαββατοκύριακο, Brexiteers βουλευτές των Τόρις προειδοποίησαν την πρωθυπουργό ότι την περιμένουν στην επιτροπή με «ζεσταμένα μαχαίρια», συνιστώντας της «να φέρει τη δική της θηλιά».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν γενικευμένη κατακραυγή, ωστόσο η κα Μέι αναμένεται να τύχει τουλάχιστον επιφυλακτικής υποδοχής.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή 1922 λάβει επιστολές 48 βουλευτών του κόμματος που θα εκφράζουν δυσπιστία στο πρόσωπο της πρωθυπουργού, τότε εκκινείται διαδικασία μομφής και διαδοχής, στην οποία, ωστόσο, πιστεύεται ότι η κα Μέι και πάλι θα νικούσε. Ο αριθμός των επιστολών που έχουν ήδη σταλεί είναι άγνωστος, αλλά εκτιμάται ότι έχει πλησιάσει τον κρίσιμο αριθμό των 48.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα