«Έκοψε» το κανάλι της τ/κ αντιπολίτευσης ο τουρκικός δορυφόρος Türksat

Ως προσπάθεια αποσιώπησης του καναλιού της αντιπολίτευσης, SİM, που ανήκει στον ίδιο όμιλο ΜΜΕ με την εφημερίδα Γενί Ντουζέν, παρουσιάζουν τ/κ ΜΜΕ τον τερματισμό της μετάδοσής του από τον τουρκικό δορυφόρο TÜRKSAT.

Σημειώνεται ότι για όσο καιρό διαρκεί η παραχώρηση της μετάδοσης των τ/κ καναλιών μέσω παρόχων GSM και μέχρι να βρεθεί το κοινό μέσο εκπομπής τους, η TÜRKSAT σταμάτησε την εκπομπή

του Kanal SİM.

Αβρούπα και Γενί Ντουζέν αναφέρονται στο θέμα παραπέμποντας στην ανακοίνωση μέσω των ΜΚΔ του καναλιού SİΜ, όπου η διοίκηση του καναλιού κατηγορεί την «κυβέρνηση» γιατί δεν κράτησε τον λόγο της ώστε να εξευρεθεί τρόπος συνέχισης της μετάδοσης των τ/κ καναλιών από κοινή πλατφόρμα, μετά τον τερματισμό της επίγειας μετάδοσης, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Ούτε και την υπόσχεση πως θα συμβάλλει οικονομικά στο κόστος της TÜRKSAT για να επιτρέπει στα τ/κ κανάλια να εκπέμπουν δορυφορικά. Σημειώνει δε ότι πρόκειται για απόφαση που ελήφθη από το «υπουργικό συμβούλιο» και δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη.

Το κανάλι SIM αναφέρει ότι θα συνεχίσει να εκπέμπει τόσο ως τηλεόραση όσο και ως ράδιο μέσω της ιστοσελίδας του αλλά και όλων των ΜΚΔ, όπως επίσης από μια ιστοσελίδα ζωντανών μεταδόσεων www.canlitv.com, την πλατφόρμα TV+ και σύντομα από το TVMİVİ. «Ο αγώνας μας είναι κοινωνικός, κοινοτικός, είναι η μετάδοση στη βάση αρχών , τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τον δρόμο μας και την υπόσχεσή μας στην κοινωνία από την πρώτη μέρα της ίδρυσής μας. Είναι καθήκον μας σήμερα να υπενθυμίσουμε σε όσους δεν τηρούν τον λόγο τους: θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το θέμα αποτελεί οικονομική απειλή για την ελευθερία της έκφρασης. Δεν ανησυχούμε ούτε στιγμή ότι σε αυτό τον δρόμο της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης θα πορευθούμε με όλους μαζί».

Αναφέρεται επίσης ότι η πλατφόρμα εκπομπής DVB-T (επίγεια ψηφιακή) που ξεκινά ο «Μπαϊράκ» με επιχορήγηση της ΕΕ θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα του έτους. Ωστόσο, προστίθεται, σοβαρό πρόβλημα παραμένει η αποτυχία της «κυβέρνησης» να εκπληρώσει το καθήκον της και να δημιουργήσει μια κοινή πλατφόρμα εκπομπής καναλιών κι αφήνει τα τηλεοπτικά κανάλια αντιμέτωπα με τεράστια ποσά προς την TÜRKSAΤ.

Ο τέως γενικός διευθυντής της Γενί Ντουζέν και αρθρογράφος, Τζενκ Μουτλογιακαλί στο χθεσινό άρθρο διερωτάται εάν αυτούς που προσπαθούν να κάνουν να σιωπήσουν είναι ο Σαμί Οζουσλού και ο Σερχάτ Οντσιρλί. Να σημειωθεί ότι είναι δύο τ/κ δημοσιογράφοι που ασκούν έντονη κριτική στην «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, αλλά και στην Τουρκία, μέσω των καθημερινών πρωϊνών εκπομπών που έχουν στο κανάλι SIM.

Ο Μουτλούγιακαλι σημειώνει ότι είχε προειδοποιήσει με τον κίνδυνο τερματισμού της εκπομπής των τ/κ ιδιωτικών καναλιών. Πρώτα, πρόσθεσε, κόπηκε η επίγεια μετάδοση γιατί τους είπαν ότι μπήκαμε στην ψηφιακή εποχή, αλλά καμία τέτοια πλατφόρμα δεν έγινε. Υπάρχει, συνέχισε, ένα σχέδιο για μια πλατφόρμα με την στήριξη της ΕΕ, αλλά ακόμη αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.

«Απ’ όλα τα (τ/κ) κανάλια, μόνο από το κανάλι SIM ζητείται από την TÜRKSAT εγγύηση 30.000 δολαρίων και ενοίκιο 150.000 ΤΛ. Προφανώς, με τα άλλα κανάλια υπογράφθηκαν τα συμβόλαια. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι αυτά που συμβαίνουν είναι μια προσπάθεια αποσιώπησης του κναλιού Sim στην πραγματικότητα, και των Σαμί Όζοσλου και Σερχάτ Ιντζιρλί, που εργάζονται σε αυτό».

Σύμφωνα με τον Τζενκ Μουτλούγιακαλι κανένα τ/κ κανάλι δεν μπορεί να πληρώνει ενοίκιο στην TÜRSAT 150.000 ΤΛ τον μήνα, δεν έχουν τέτοια χρήματα. «Η ΤΛ δεν βγάζει χρήματα. Δεν υπάρχουν τέτοια έσοδα στα κανάλια στη χώρα μας… Ο ιδιοκτήτης του Dialogue/TV 2020 είναι όμιλος ξενοδοχείων και καζίνο …Η AKSA, το κεφάλαιο του AKP εξαγόρασε τον όμιλο ΜΜΕ Kıbrıs … Ο όμιλος ΜΜΕ Birinci έχει επενδύσεις σε διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις… Ας πούμε ότι πλήρωσαν… Αλλά για παράδειγμα, το Kanal T, ρωτάω επειδή είναι της οικογένειας Τατάρ. Βγάζει 150 χιλιάδες ΤΛ κάθε μήνα αφού πληρώσει το προσωπικό του και τα βασικά του έξοδα; Ή το κανάλι Güneş TV. Δεν είναι πράγματα αυτά..»

Διαβάστε ακόμη: Οι τουρκικές αερογραμμες καπηλεύονται την σημαία της ΚΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα