Εκστρατεία για αποκατάσταση πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας

Ενεργώντας μέσω των Υπουργείων Εξωτερικών τους, οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας συμμετείχαν σε μια παγκόσμια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων που διοργανώθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τουρκίας που έχει καταστραφεί από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023.

Όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό

Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), η εκστρατεία ξεκίνησε σε μια επίσημη τελετή στο Μουσείο Πολιτισμών της Ανατολίας της Άγκυρας το βράδυ της Παρασκευής. Συμμετείχαν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του UNDP στην Τουρκία Louisa Vinton, ο Τούρκος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Serdar Cam, ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Άγκυρα Angel Cholakov και ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα, Ηλίας Κρεμμυδάς.

Ο Πρέσβης Cholakov τόνισε ότι η Βουλγαρία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που έστειλε ομάδες διάσωσης και αεροπλάνα με βοήθεια για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές να μετριάσουν τις επιπτώσεις της καταστροφής. Υπενθύμισε το κύμα αλληλεγγύης από τη Βουλγαρία, επισημαίνοντας ότι ιδιωτικές εταιρείες και απλοί Βούλγαροι έσπευσαν να δωρίσουν κεφάλαια για τη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να βοηθά στην αποκατάσταση αυτού του τμήματος της χώρας.

«Τώρα, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας, θα θέλαμε να είμαστε για άλλη μια φορά από τους πρώτους που θα συμβάλουμε στη βιώσιμη αποκατάσταση της Νοτιοανατολικής Τουρκίας συμμετέχοντας σε αυτήν την εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων που ξεκίνησε από το UNDP για την πολιτιστική κληρονομιά», είπε ο Βούλγαρος Πρέσβης.

Επεσήμανε ότι η Βουλγαροτουρκική Λέσχη Κυριών Επιχειρηματιών έχει ξεκινήσει έρανο για την ανέγερση σχολείου στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνη, είμαστε μαζί σας», είπε ο Πρέσβης και συνεχάρη τους οικοδεσπότες για την 100η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας που εορτάζεται το 2023.

«Η αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί προτεραιότητα στις μετασεισμικές μας προσπάθειες αποκατάστασης», δήλωσε η Μόνιμη Εκπρόσωπος του UNDP Louisa Vinton.

Το UNDP διέθεσε αρχικά δεκάδες ειδικά προσαρμοσμένα δοχεία σε αρχαιολογικά μουσεία της περιοχής, που θα χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση και διατήρηση συλλογών που απειλούνται με εξαφάνιση και για στέγαση του προσωπικού του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που συμμετείχαν στις μετασεισμικές προσπάθειες αποκατάστασης. Στη συνέχεια, το UNDP παρείχε drones, κάμερες, tablet και εξειδικευμένο λογισμικό για να βοηθήσει το Υπουργείο να εντοπίσει την ζημιά, είπε η Louisa Vinton.

Έχει ήδη εντοπιστεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση ορισμένων τοποθεσιών ορόσημων στην περιοχή. Ωστόσο, οι ανάγκες σε κεφάλαια υπερβαίνουν κατά πολύ τους διαθέσιμους πόρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το UNDP αποφάσισε να ξεκινήσει μια εκστρατεία για διεθνή αλληλεγγύη σε συνθήκες καταστροφής, πρόσθεσε.

«Η Τουρκία θα θυμάται πάντα την διεθνή υποστήριξη μετά τον σεισμό, όταν περισσότερες από 100 χώρες έστειλαν ομάδες διάσωσης», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

Το UNDP επικεντρώθηκε αρχικά σε έξι τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Αρχαιολογικού Μουσείου Χατάι, το οποίο στεγάζει μια από τις πιο διάσημες συλλογές ψηφιδωτών στον κόσμο. το κάστρο Γκαζιαντέπ ηλικίας 2.000 ετών, τα τείχη του οποίου κατέρρευσαν όταν χτύπησε ο σεισμός, το 14ου αιώνα τζαμί Sarimiye στην κεντρική Antakya, του οποίου ο μιναρές που καθόριζε τον ορίζοντα κατέρρευσε, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην γειτονιά Αρσούζ του Χατάι, ένα παζάρι του 14ου αιώνα στο κέντρο του Καχραμανμάρας και έναν αρχαιολογικό χώρο στο Αντιγιαμάν.

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 50.700 ανθρώπους και κατέστρεψαν 313.000 κτίρια σε 11 επαρχίες, αφήνοντας 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους και καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της περιοχής. Προκάλεσαν επίσης ανεπανόρθωτη ζημιά στη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής που φιλοξενεί 13 διαφορετικούς πολιτισμούς κατά την διάρκεια της χιλιετούς ιστορίας της.

Από το σύνολο των 8.444 ιστορικών δομών πολιτιστικής κληρονομιάς που καταγράφονται στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, 3.752 είτε υπέστησαν ζημιές είτε καταστράφηκαν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακατασκευή και την αποκατάστασή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα