Σφαγή στη Βουλή για το πόρισμα της Συνεργατικής (LIVE)

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό βρίσκεται στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχοντας ενώπιόν της και την τελική συμφωνία μεταβίβασης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα.

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει πριν καν ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

για το πόρισμα της ΣΚΤ ανάμεσα σε Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρο Κυπριανού. Η κόντρα των δυο αντρών άρχισε επί διαδικαστικών ζητημάτων. Μάλιστα ο κ. Κυπριανού ανέφερε σε κάποιο σημείο ότι ο κ. Νεοφύτου «λέει ότι θέλει».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κυπριανού, χαρακτήρισε «παραμυθά», τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, Νίκο Τορναρίτη, προκαλώντας εκ νέου ένταση στη Βουλή. Αιτία, της έντονης διαμάχης αποτελούν τα διαδικαστικά ζητήματα.

H συζήτηση άρχισε, με τον λόγο να λαμβάνει πρώτος ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Ο κ. Χρίστου δήλωσε:

Συνεργατισμός ιδρύθηκε τον 20ο αιωνα σε δύσκολες συνθήκες ως απάντηση του λαού στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.Ο κ. Χρίστου κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες σελίδες του πορίσματος που καταλογίζει ευθύνες στα κόμματα.Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κύριοι ένοχοι είναι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Είχαν στήσει μεγάλο φαγοπότι στις πλάτες των πολιτών και σήμερα ήρθαν δήθεν εδώ να αναζητήσουν ευθύνες.Ο στενός φίλος του Χάρη Γεωργιάδη, κύριος Χατζηγιάννης διορίστηκε με ύποπτο τρόπο. Ο κ. Σταυρινίδης ήταν κουμπάρος του κ. Χάρη Γεωργιάδη. Από το ΑΚΕΛ στην ΣΚΤ συμμετείχε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Λάμπρος Πιερή και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της Αριστεράς. Ο Χρίστος Χρίστου έκανε λόγο και για οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο διασυνδέεται το ΑΚΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ.Το δικηγορικό γραφείο του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν νομικός σύμβουλος της ΣΚΤ λαμβάνοντας αρκετά εκατομμύρια.Η ΕΔΕΚ στην αρχή αποκλείστηκε στην αρχή από το φαγοπότι όμως το 1998 πρότειναν αλλαγή της νομοθεσίας για να μπουν και αυτοί στο φαγοπότιΤο παλαιοκομματικό σύστημα διόριζε φίλους και συνεργάτες εξυπηρετώντας τα κόμματα τους.Έχουμε δει ονόματα Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων με Μη Εξυπηρετούμενα ΔάνειαΙδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε σε ποια πολιτικά πρόσωπα διαγράφθηκαν δάνεια.Η κυβέρνηση να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στο πόρισμα.Ζητούμε την παραίτηση Χάρη ΓεωργιάδηΖητούμε τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων όσων εμπλέκονται στα σκάνδαλα από όποιο χώρο κι αν προέρχονται.Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του Χρίστου Χρίστου.

Στο βήμα η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου:

Η κυρία Θεολόγου διάβασε απόσπασμα από το πόρισμα για την ΣΚΤ όπου επιρρίπτει ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη για την κατάρρευση.Σε άλλο σημείο του πορίσματος, αναφέρει ότι δεν υπήρχε θεσμοθετημένο όργανο όπου θα ενημερώνεται για την πορεία του Συνεργατισμού κάνοντας λόγο για προχειρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης.Η ίδια χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη ότι άλλο η πολιτική ευθύνη και άλλο η πολιτική υπευθυνότητα. «Το σίγουρο είναι κύριε Υπουργέ ότι έχετε ευθύνη», δήλωσε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχετε υπευθυνότητα, πρόσθεσε.Κύριε Υπουργέ έχετε έλλειψη ταπεινότητας και ηθικής, τόνισε.Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της κυρίς Θεολόγου.

Στο βήμα ο πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδικής:

Για να αντιγράψω ένα στοίχο του κ. Σαββόπουλου, ο υπουργός ντρέπεται και κάθεται πίσω για να μην παραστεί στο θέατρο σκιών.«Ως Κίνημα Οικολόγων δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αναδειχθούν οι ευθύνες που καταλογίζει το πόρισμα», δήλωσε.Ο κ. Περδίκης έδωσε τα εύσημα στην Ερευνητική Επιτροπή και του κ. Αρέστη.Κάποιοι που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα έχουν υποσκάψει και διαβάλει το πόρισμα ενώ πριν αναγνώριζαν τη σημαντικότητα του.Ο Συνεργατισμός παραχωρήθηκε στον κ. Χάρη Γεωργιάδη και την παρέα του την μοιραία νύχτα της 4ης Σεμπτεμβρίου του 2013. Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε σημαντικό το ζήτημα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού και των κόκκινων δανείων.Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτοί που ανέλαβαν να «σάσουν» τον Συνεργατισμό «έσασαν την πούγκα τους».Μέχρι σήμερα η Κεντρική Τράπεζα έχει μείνει στο απυρόβλητο και κάνει την «πάπια».Ο Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά το πόρισμα ότι «άλλο είναι η πολιτική ευθύνη» και άλλο η «πολιτική υπευθυνότητα», κάνοντας λόγο για θράσος του Χάρη Γεωργιάδη.Ο κ. Περδίκης, έκανε λόγο και για την διάψευση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Κλέλιας Βασιλείου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου στο ΣΙΓΜΑ για την παραίτηση του κυρίου Χάρη Γεωργιάδη η οποία δεν έγινε αποδεκτή.Λυπούμαι αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει άλλη επιλογή από την παραίτηση του.Ακόμα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέψευσε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών.Υπάρχουν και κάποιοι που ευνοήθηκαν από την κατάρρευση του Συνεργατισμού και αυτοί ήταν η Ελληνική και οι μέτοχοι της οι οποίοι είναι χρηματοδότες του ΔΗΣΥ.Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του ο κ. Περδίκης.

Στο βήμα εκ μέρους του κινήματος Αλληλεγγύη ο κ. Γιωργάλλας:

Στην περίπτωση του Συνεργατισμού κάποιοι οι οποίοι έπρεπε να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις στάθηκαν ανεπαρκείς.Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Συλλούρη μέσα από τις οποίες τα ίδια τα γεγονότα τον δικαιώνουν.Κακό προηγούμενο ο χλευασμός και η απαξίωση της Κυβέρνησης προς την ερευνητική επιτροπή της ΣΚΤ. Πολύ φοβάμαι στο μέλλον ότι κανένας σοβαρός ερευνητής δεν θα αναλαμβάνει τέτοια αποστολή.Αυτό που επιδείνωσε την κατάσταση στον Συνεργατισμό ήταν η αλλαγή το ορισμού των κόκκινων δανείων.Ακόμα και τότε όταν αυξήθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού ήταν βιώσιμος αφού ακολούθησε και η χορηγία από την Ε.Ε.Η ανικανότητα και οι ελλείψεις στον Συνεργατισμό έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την κατάρρευση του.Διόρισαν μια ανεπαρκή διοίκηση σε μια περίοδο κρίσης που ασχολούνταν με τα μικρά. Αναδείχθηκαν πρωταθλητές στην διαγραφή δανείων την διετία 2016 – 18.Ευθύνες σε Υπουργό Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.Ο κ. Γιωργάλλας, επικαλέστηκε δηλώσεις του κ. Χατζηγιάννη, με τις οποίες διαβεβαίωνε ότι ο Συνεργατισμός είναι ευρώστως και πληροί όλα τα κριτήρια.Αν ίσχυαν όλα αυτά ήθελε μεγάλη μαεστρία για να τον φτάσει εκεί που τον έφτασε.Το κούρεμα, η κατάρρευση της Λαϊκής και η συρρίκνωση της Τράπεζας Κύπρου αποτέλεσαν ένα σοκ για τον Κύπριο καταθέτη.Το ΥΠΟΙΚ να ορίσει μια ομάδα που να παρακολουθεί τα στοιχεία για την πορεία των ΜΕΔ.Πρέπει να γίνουν πολλά για να διορθώσουμε ακόμη περισσότερα από αυτά που αναφέρει το πόρισμα. Ολοκληρώθηκε η ομιλία του κ. Γιωργάλλα.

Στο βήμα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας:

Η σημερινή συζήτηση θα έχει νόημα και χρησιμότητα αν οδηγήσει σε συμπεράσματα και αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να διορθώσουμε διαχρονικά λάθη και αδυναμίες. Αν οδηγήσει σε αποφάσεις που θα αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα με παρόμοιες συνέπειες στο μέλλον.Το να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν είναι ένα έργο που επετέλεσε πλήρως και τεκμηριωμένα η Ερευνητική Επιτροπή Αρέστη. Η μη ανάληψη της ευθύνης ήταν περίπου αναμενόμενη αφού αποτελεί μια παγιωμένη πλέον πολιτική κουλτούρα. Δεν ξέρω αν η σημερινή συζήτηση θα οδηγήσει σε παραιτηση ή παύση του Υπουργού Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά, αυτό για μένα δεν θα είναι το μεγάλο κέρδος.Το να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν είναι ένα έργο που επετέλεσε πλήρως και τεκμηριωμένα η Ερευνητική Επιτροπή Αρέστη. Η μη ανάληψη της ευθύνης ήταν περίπου αναμενόμενη αφού αποτελεί μια παγιωμένη πλέον πολιτική κουλτούρα. Δεν ξέρω αν η σημερινή συζήτηση θα οδηγήσει σε παραιτηση ή παύση του Υπουργού Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά, αυτό για μένα δεν θα είναι το μεγάλο κέρδος.

Ουσιαστικό όφελος για τον τόπο θα προκύψει αν παραδειγματιστούμε από τα όσα λάθη που έχουν διαπραχθεί και προβούμε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν επανάληψη τους στο μέλλον. Όφελος θα προκύψει για τον τόπο αν αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα, αν ξεφύγουμε από την πολιτική πρακτική της κομματικοποίησης των ανεξάρτητων αρχών και θεσμών, των Ημικρατικών Οργανισμών, αν εγκαταλείψουμε την πολιτική πρακτική του βολέματος των κομματικών ημετέρων, των κουμπάρων, των φίλων, των συγγενών και των συμπεθέρων.

Όφελος για τον τόπο θα προκύψει αν πάψουμε να αναζητούμε ευθύνες για τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά μέσα από Εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και Ερευνητικών Επιτροπών και δημιουργήσουμε διαφανείς διαδικασίες, ισχυρούς κι αποτελεσματικούς μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου που θα αποτρέπουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αλλιώς θα βιώσουμε ξανά και ξανά τα ίδια φαινόμενα. Το σκάνδαλο του χρηματηστηρίου διαδέχθηκε το Μαρί, το Μαρί διαδέχθηκε η Λαϊκή Τράπεζα, τη Λαϊκή Τράπεζα διαδέχθηκε ο Συνεργατισμός και τον Συνεργατισμό με μαθηματική ακρίβεια θα διαδεχθεί το επόμενο σκάνδαλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα