ΕΛΛΑΔΑ Αύριο οι εκλογές

Χωρίς ξεκάθαρο φαβορί ανοίγουν οι κάλπες στην Ελλάδα

Αναποφάσιστοι, αποχή και συσπείρωση, οι καθοριστικότεροι παράγοντες για το αποτέλεσμα των εκλογών. Μάχη στήθος με στήθος δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ η δυνατότητα στους Ελλαδίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, άρα και στην Κύπρο, να ψηφίσουν στις οικείες Προξενικές Αρχές

Σκληρή μάχη για τη νίκη δόθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, ενόψει των εθνικών εκλογών που διεξάγονται αύριο στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, φτάνοντας στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου, κλιμάκωσαν τη μεταξύ τους ένταση, τόσο σε επίπεδο συνεντεύξεων όσο και ομιλιών που πραγματοποίησαν ανά την Ελλάδα. Στον δημόσιο διάλογο κυριάρχησε η πόλωση, με αφορμή την υπόθεση της εταιρείας στην οποία ήταν μέτοχος ο Υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον καλύπτει πλήρως, αποδίδοντας τις κατηγορίες στην επικοινωνιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει της συσπείρωσης που παρατηρήθηκε στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί, ενώ υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν παρέχεται η δυνατότητα στους Ελλαδίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, άρα και στην Κύπρο, να ψηφίζουν στις Εθνικές Εκλογές στις οικείες Προξενικές Αρχές. Το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα της κάλπης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Singular Logic, ενδέχεται να ανακοινωθεί νωρίτερα απ' ό,τι τις προηγούμενες εκλογές, λόγω της εφαρμογής της μεθόδου της λίστας, και όχι της ψηφοφορίας με σταυρό. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, ενώ μετά τις 21:00, η εταιρεία θεωρεί πως μπορεί να δώσει μια πρώτη, ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος, ακόμα και αν η διαφορά των πρώτων δύο κομμάτων είναι κάτω της μίας μονάδας.

Οι συσπειρώσεις

Οι παράγοντες που θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα των εκλογών παρέμειναν μέχρι τέλους οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, η αποχή που αναμένεται να φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ για τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, αλλά και οι συσπειρώσεις των κομμάτων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν, ψηλότερο βαθμό συσπείρωσης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό περίπου 85%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 62%, ποσοστό που οφείλει να έχει αυξήσει τουλάχιστον κατά οκτώ επιπλέον μονάδες, αν θέλει να ελπίζει στην καθαρή νίκη.

Σταθερά πιθανότερο παραμένει το σενάριο, κατά το οποίο οι έδρες των δύο μεγάλων κομμάτων, όποια και αν είναι η σειρά ανάδειξής τους, δεν αρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τα κόμματα «μπαλαντέρ», όπως το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), να αποτελούν καθοριστικούς παίκτες στο παιγνίδι της επόμενης ημέρας. Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν, κανένα από τα δύο αυτά κόμματα δεν επιθυμεί να μπει σε κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει μόνο ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, όποιο κι αν είναι αυτό, ωστόσο η επόμενη των εκλογών είναι πάντα μια «άλλη μέρα», πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα σενάρια θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι να ξεκινήσει το στάδιο των διερευνητικών εντολών.

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε συνεχείς εκκλήσεις τις τελευταίες ημέρες στις ομιλίες του, για συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, καθώς, όπως ανέφερε, η αποχή θα είναι σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας και κάλεσε τον λαό να του δώσει μίαν ακόμα ευκαιρία στη διακυβέρνηση της χώρας. Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, ωστόσο, όπως ανέφερε, «το σημαντικότερο λάθος ήταν ότι δεν απαίτησα πιο ξεκάθαρα πράγματα, στις 20 Φεβρουαρίου».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», προσδοκά τον σχηματισμό «μιας προοδευτικής αριστερής κυβέρνησης», η οποία θα μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή διαπραγμάτευση του χρέους, ενώ υπερασπίστηκε μέχρι τέλους την απόφασή του για πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «η προκήρυξη εκλογών ήταν κίνηση ηθικής και πολιτικής ευθύνης. Μετά την ολοκλήρωση της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν δημοκρατική αναγκαιότητα να δοθεί στον λαό η δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμά της». Στην ίδια συνέντευξη σημείωσε, επίσης, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύθηκε σκληρά σε συνθήκες οικονομικού και πολιτικού πολέμου και από τη ΝΔ, και πέτυχε μια συμφωνία η οποία λύνει τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα του χρέους και της ρευστότητας, και μειώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας».

Επιτέθηκε εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας το μοντέλο που εκπροσωπεί ως «το μοντέλο της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής και το πολιτικό σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης». Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ΛΑΕ «πήρε τις αποφάσεις της, όταν έριξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα, για να δραπετεύσει από τη σκληρή πραγματικότητα και τον συσχετισμό δύναμης».

Η μεγάλη αγκαλιά της ΝΔ

Από την άλλη μεριά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας στην Πλατεία Ομονοίας, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, κάλεσε τον λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία, με το σύνθημα «την Κυριακή τελειώνει το πείραμα Τσίπρα».

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα της Κυριακής, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι θετικό για την παράταξή μας. Είμαστε μπροστά, αφού καλύψαμε μιαν απόσταση 20 μονάδων σε 40 ημέρες. Αλλά δεν παύει να είναι ντέρμπι. Και στα εκλογικά ντέρμπι έχεις την προσοχή σου στο γήπεδο μέχρι το 90ό λεπτό» και κάλεσε γι' ακόμα μια φορά σε πλήρη συσπείρωση τους ψηφοφόρους του κόμματος, διαλαλώντας σε όλους τους τόνους ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του, αλλά και τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του, όχι μόνο αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά έσυρε τη χώρα στο «χάος και την καταστροφή», με κλείσιμο τραπεζών και επιχειρήσεων, αύξηση φόρων, μείωση συντάξεων και νέα βάρη στην εθνική οικονομία.

Παράλληλα, έκλεισε το μάτι στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «παραπλανήθηκαν» ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως η «μεγάλη αγκαλιά» της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοικτή.

Ρευστό τοπίο κατέγραψαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

ΤΡΕΙΣ μέρες πριν από το άνοιγμα τις κάλπης στην Ελλάδα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη στήθος με στήθος για τα δύο μεγάλα κόμματα, με μικρή αύξηση της συσπείρωσης στου ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες (62%) και με τη Νέα Δημοκρατία να κινείται σταθερά κοντά στο 85%.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με οριακό προβάδισμα 0,6% σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεντρώνει την προτίμηση του 29% των ψηφοφόρων, έναντι 28,4% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν αισθητή αύξηση των ποσοστών τους, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 6,7%, και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 5,9% το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%, ενώ στο όριο της εκπροσώπησης στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝΕΛ με 3%.

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται οριακά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 36,5% έναντι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που συγκεντρώνει 35,1%. Το ίδιο προκύπτει σχετικά με το ποια κυβέρνηση θεωρούν καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, με την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 37,4% των προτιμήσεων, έναντι 35,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστική η διαφορά και στην παράσταση νίκης, με το 55,6% να θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30,5%. Όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση, ο νέος δικομματισμός συγκεντρώνει το 60% των ψηφοφόρων.

Διαφορά τεσσάρων μονάδων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Pro Rata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%, η Νέα Δημοκρατία 24%, η Χρυσή Αυγή 7,5%, το Ποτάμι 5%, το ΚΚΕ 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%, το ΠΑΣΟΚ 5%, η ΛΑΕ 3%, η Ένωση Κεντρώων 3%, άλλο 2%, «δεν ξέρω/δεν απαντώ» 15%. Μισή μονάδα μπροστά είναι η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον «Σκάι».

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ αποσπά το 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,5%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, το ΠΑΣΟΚ 5%, το Ποτάμι 5%, η Ένωση Κεντρώων 4%, η Λαϊκή Ενότητα 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 6%. Στη δημοσκόπηση της Alco, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,3%, Νέα Δημοκρατία 25% και η Χρυσή Αυγή 6,2%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10%, ενώ ένα 5,3% ανέφεραν ότι δεν θα ψηφίσουν. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31,9% έναντι 31,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
ελλαδα, εκλογες, εκλογες 2012, αλέξης τσίπρας, singular logic, τελευταίες δημοσκοπήσεις, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, κυπρος, τσιπρας, συριζα, singular, εταιρεία, δημοσκοπηση, νέα, σημαίνει, συμμετοχή, σαμαρας, τραπεζες, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, βουλη, pro, alco, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλέξης τσίπρας, τελευταια δημοσκοπηση, κομματα, ενωση κεντρωων, αυγη, βημα, δημοκρατια, εθνικη, οικονομια, το βημα, ωρα, αγκαλια, αυξηση, αφορμη, γηπεδο, δυνατοτητα, δημοσιο, δειχνει, δοθει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, εκτιμηση, εταιρεία, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υποθεση, θετικο, κυβερνηση, κινηση, λαθη, λαθος, ματι, μειωση, νικη, παντα, οκτω, ονομα, προβληματα, πρωι, ρεκορ, σεναριο, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, τριτη, φορα, χρυση, alco, ενωση, χωρα, κυριακη, μια φορα, μπροστα, pro, σημαίνει, singular, singular logic
Τυχαία Θέματα