Δύσκολο το μέτωπο στη Ρόδο μετά τη χθεσινή αναζωπύρωση-Σε ύφεση Δυτική Αττική

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για μία ακόμη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο προς Λάερμα και για το λόγο αυτό χθες το βράδυ εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο.

Ωστόσο, το χωριό δεν κινδύνευσε καθώς ανακόπηκε η πορεία της φωτιά από τους πυροσβέστες.

Στο νησί των Δωδεκανήσων έφτασαν 25 πυροσβέστες, αεροπορικώς, από την Θεσσαλονίκη

και 20 πυροσβέστες από την Αττική, ενώ το πρωί φτάνουν ακτοπλοϊκώς 31ς Σλοβάκοι πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη
Σε ύφεση είναι το μέτωπο της Δυτικής Αττικής όπου παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς που υπάρχουν και τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Λακωνία.

Δύσκολες μέρες

«Τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών» ανέφερε στην επίσημη ενημέρωση από την πυροσβεστική ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Πρόσθεσε ότι χθες, Παρασκευή, εκδηλώθηκαν 52 νέες πυρκαγιές στη χώρα, ενώ σε όλη την επικράτεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις διαχειρίζονταν συνολικά 79 πυρκαγιές.

Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν, όπως ανέφερε κ. Βαθρακογιάννης, μαζί με τους Ευρωπαίους πυροσβέστες, που έχουν διατεθεί μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, επιπρόσθετες δυνάμεις από Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία και Βουλγαρία, ενώ έχουν διατεθεί στην αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη από Ιταλία, 2 από Γαλλία, 1 από Κροατία και 2 ακόμα από Κύπρο.

Επίσης συνδρομή σε διμερές επίπεδο παρέχουν το Ισραήλ με 2 αεροσκάφη και η Ιορδανία με 4 ελικόπτερα.

Φθάνουν συνεχώς ενισχύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU
Νέα εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών παρέχεται στη χώρα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU, σε συνέχεια του επίσημου αιτήματος που έχει υποβάλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, λόγω των δασικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα υπέβαλε χθες επιπρόσθετο αίτημα για εναέρια συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στο οποίο ανταποκρίθηκαν άμεσα:

Η Κύπρος, η οποία απέστειλε 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Αir Τractor μέσω rescEU και η Κροατία, η οποία απέστειλε 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415, επίσης μέσω rescEU.

Υπενθυμίζεται ότι εναέρια συνδρομή στην Ελλάδα έχουν παράσχει, επίσης, στο πλαίσιο αντίστοιχου αιτήματος που έχει υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, η Ιταλία με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU και η Γαλλία, επίσης με δύο αεροσκάφη CL-415.

Πηγή: skai.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα