Ελλάδα: Πυρετώδεις διεργασίες για σχηματισμό νέου Υπουργικού

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Ελλάδα για τον σχηματισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον κυβερνητικό εταίρο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο,

για την οριστικοποίηση του σχήματος.

Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος είχαν χθες το απόγευμα μακρά συνάντηση./2

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να ορκιστεί αύριο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παραμονή του Πάνου Καμμένου στο Υπουργείο Άμυνας, του Νίκου Κοτζιά στο ΥΠΕΞ, του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας, του Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης και του Παναγιώτη Νικολούδη, που ήταν Υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Επίσης, φαίνεται να διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους ο Νίκος Παππάς ως Υπουργός Επικρατείας και η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος.

Για τη θέση του υπουργού Παιδείας ακούγεται το όνομα του πανεπιστημιακού καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου.

Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ακούγονται τα ονόματα των Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Βούτση. Στην περίπτωση που δεν δεχτεί ο Γιάννης Δραγασάκης και αναλάβει ο Νίκος Βούτσης τότε στο υπουργείο Εσωτερικών θα πάει ο Πάνος Σκουρλέτης.

Στη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής προτείνεται να παραμείνει ο Γιάννης Μουζάλας.

Στον οικονομικό τομέα ακούγονται τα ονόματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το ΥΠΟΙΚ και του Γιώργου Χουλιαράκη για το υπερυπουργείο, με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου .

Γιώργος Σταθάκης, Τρύφων Αλεξιάδης και Δημήτρης Μάρδας φαίνεται να επιστρέφουν ή παραμένουν στα υπουργεία τους, ενώ για το υπουργείο Ναυτιλίας προτείνεται η παραμονή του Χρήστου Ζώη.

Δέσμευσή μας είναι να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση, που βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Παράλληλα χαιρέτισε το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης αποδίδοντας τα εύσημα στην κ. Βασιλική Θάνου.

Απ' την πλευρά της η κ. Θάνου τον συνεχάρη για την εκλογή του και τόνισε την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα.

Η Ελλάδα έχει τη δυναμική για να αναπτυχθεί ξανά, εάν εφαρμόσει τους όρους του νέου προγράμματος βοήθειας, παρά το γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα οι προβλέψεις δείχνουν ύφεση της οικονομίας της, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και στις προσπάθειες της για οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Συγχαίρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του στις εκλογές, είπε, και αναμένουμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας και τις διεθνείς προσπάθειες, που προάγουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ ήταν και παραμένει η Ελλάδα να βγει ισχυρότερη από την παρατεινόμενη οικονομική κρίση και να διαδραματίσει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση σε διμερή και περιφερειακά θέματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα