Ένας συμβολικός πίνακας στα γραφεία του Τουρκικού ΥΠΕΞ (ΦΩΤΟ)

Oι ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά, πραγματοποίησαν χθες μια κρίσιμη συνάντηση στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, συμμετείχε και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Μετίν Γκιουράκ και ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρσίας Πληροφοριών (MIT), Ιμπραήλ Καλίν.

Στην φωτογραφία της συνάντησης που αναρτήθηκε από τον λογαριασμό του Τουρκικού ΥΠΕΞ υπάρχει στο φόντο

ένας μεγάλος χάρτης της Τουρκίας, της Ελλάδας της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ενώ διακρίνεται και ένας πίνακας.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve MİT Başkanı İbrahim Kalın Millî Savunma Bakanlığında bir araya geldi.#MillîSavunmaBakanlığı #YaşarGüler pic.twitter.com/E88rzzBm2N

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 4, 2023



Πρόκειται για τον Πίνακα του περάσματος των Τούρκων στη Ρωμυλία(Καλλίπολη)  (1352) - Έργο του Χασάν Ζαβάρ.

H σημασία της κατάκτησης

Το 1352 οι Οθωμανοί κατάφεραν αρχικά να καταλάβουν την μικρή, αλλά σημαντική πόλη της Τζύμπης (Κάστρο της Τζύμπης στον πίνακα) στην χερσόνησο της Καλλίπολης. Δύο μόλις χρόνια αργότερα οι Οθωμανοί πολιόρκησαν και κατέλαβαν την Καλλίπολη (1354), το σημαντικότερο πορθμό των Βυζαντινών στην ευρωπαϊκή ακτή. Έτσι, όχι μόνον εξασφάλισαν ένα δεύτερο και πολύ πιο σημαντικό λιμάνι για την ασφαλή μεταφορά των στρατευμάτων τους στην Ευρώπη, αλλά στέρησαν από τους Βυζαντινούς τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα δικά τους στρατεύματα στη Μ Ασία.

Μέχρι το 1356, ολόκληρη η χερσόνησος της Καλλίπολης είχε γίνει οθωμανικό έδαφος. Με την κατάκτηση της Ρωμυλίας άνοιξε μια νέα σελίδα στην οθωμανική ιστορία.

Ο Πορθητής της Ρωμυλίας και η εποικιστική πολιτική του

Ο Σουλεϊμάν Πασάς είναι γνωστός ως Πορθητής της Ρωμυλίας. Ο Σουλεϊμάν Πασάς ήταν ένας Οθωμανός πρίγκιπας που σημείωσε μεγάλη επιτυχία κατά την περίοδο ίδρυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Ο Σουλεϊμάν Πασάς αποφάσισε να εγκαταστήσει τους Οθωμανούς στη Ρωμυλία με εποικιστική πολιτική. Προσπάθησε να τουρκοποιήσει την περιοχή μεταφέροντας τις Τουρκμενικές οικογένειες που έκρινε κατάλληλες. Ίδρυσε τουρκικά χωριά στη Ρωμυλία και εγκατέστησε Τουρκμενικές οικογένειες που μετανάστευσαν από την Ανατολία σε αυτά τα χωριά.

Η κατάκτηση της Ρωμυλίας έχει σημαντική θέση όχι μόνο στην οθωμανική αλλά και στη βυζαντινή ιστορία. Μετά από αυτή την κατάκτηση το Βυζάντιο σταδιακά θα εξαφανιζόταν.

Keywords
Τυχαία Θέματα