Ενεργό συνδρομή της ΕΕ στο κυπριακό ζητά ο Πρ. της Βουλής

Η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να δημιουργήσει προοπτική λύσης, χωρίς η δημιουργός του κυπριακού προβλήματος, που είναι η Τουρκία, να εγκαταλείψει τη διαχρονική αδιαλλαξία της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι 41 χρόνια στρατιωτικής κατοχής του 37% εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλουν στην Τουρκία να πάρει επιτέλους αποφάσεις.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του American Hellenic

Institute, ο κ. Ομήρου είπε ότι “η παραβίαση ρητών κανόνων του διεθνούς δικαίου, η περιφρόνηση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η άρνηση εκπλήρωσης υποχρεώσεων που έχουν ανατεθεί στην Τουρκία από πλευράς ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζεται”.

“Για τη συμβατότητα της λύσης με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό επιβάλλεται η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήλθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά η ενεργός επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως σημείωσε, “το Κυπριακό είναι ασφαλώς διεθνές πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ”, ωστόσο, συμπλήρωσε πως “από το 2004, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το Κυπριακό είναι και πρόβλημα ευρωπαϊκό”.

Είπε ακόμα πως θα πρέπει να απαιτηθεί από την ΕΕ η παρουσία Ειδικού Απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις συνομιλίες, προκειμένου να ελέγχει ότι οι πρόνοιες της λύσης, που θα συζητούνται, είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να ζητηθεί από μια προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε η λύση να είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας.

Επιπλέον, είπε πως θα πρέπει να ενεργήσουμε έγκαιρα, ώστε να αποκλειστεί η υιοθέτηση της όποιας λύσης, ως πρωτογενούς δικαίου, όπως απαιτεί η Τουρκία.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα