Ενίσχυση βρετανικής οικονομίας παρά το Brexit

Το Brexit δεν φαίνεται να επηρέασε στον βαθμό που αναμενόταν τη βρετανική οικονομία, αφού παρά το ότι αυξήθηκε κατά 0,5% το ΑΕΠ της χώρας, οι προβλέψεις αναλυτών κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,3%.

Κατά 0,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, που ακολούθησε την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα

της 23ης Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS) διαψεύδουν τους φόβους περί άμεσου αρνητικού οικονομικού αντίκτυπου του δημοψηφίσματος, επισημαίνεται ότι κατά το προηγούμενο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υψηλότερος, στο 0,7%.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, κάτι που δείχνει πως η βρετανική οικονομία δεν έχει επηρεαστεί όσο αναμενόταν από την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.

«Υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις απτού αντίκτυπου στον άμεσο απόηχο της ψήφου», ανακοίνωσε το ONS.

Ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ χαιρέτισε τα στοιχεία, λέγοντας ότι «τα θεμέλια της βρετανικής οικονομίας είναι ισχυρά και τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία είναι ανθεκτική».

Η επίδοση της οικονομίας της Βρετανίας αποδίδεται βασικά στον ισχυρό τομέα των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η σημερινή είναι η πρώτη εκτίμηση του ONS και βασίζεται σε λιγότερα από τα μισά στοιχεία που θα διαμορφώσουν τον τελικό υπολογισμό για τον ρυθμό ανάπτυξης του τριμήνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα