Ενώπιον της Κομισιόν το «πάρτι» στην Παναγία Σουμελά - Τι λέει ο τούρκος DJ

Ευρωπαϊκή διάσταση στο θέμα της βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα με τη σύμφωνη γνώμη (και την άδεια) των τουρκικών Αρχών, δίνει η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν.

Όπως σημειώνει, για άλλη μία φορά, όπως έγινε με την Αγια-Σοφιά και τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχει αλλοίωση του χαρακτήρα των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν ερωτάται ποιες ενέργειες θα κάνει και ποια μέτρα προτίθεται

να λάβει ώστε να προστατευθούν τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι έδωσαν άδεια για να γυριστεί βίντεο-κλιπ στην Παναγία Σουμελά (vid)

Τι υποστηρίζει ο DJ Αχμέτ Σεντέρζι

Η μετατροπή του ιστορικού μοναστηριού και υποψήφιου προς ένταξη στην UNESCO μνημείου σε κλαμπ με ηλεκτρονική μουσική για τις ανάγκες διαφημιστικού –και ενώ παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω εργασιών– προκάλεσε και την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών· την παρέμβαση της κυβέρνησης είχαν ζητήσει με ανακοινώσεις τους οι ομοσπονδίες των Ποντίων. Ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Αντιδράσεις υπήρξαν από την πρώτη στιγμή και από φορείς της Τραπεζούντας. Η Παναγία Σουμελά είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς, κάτι που σημαίνει απώλεια τουριστικών εσόδων από το παρατεταμένο κλείσιμο για εργασίες και για λόγους ασφαλείας.

Έτσι, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ταξιδιωτικών Γραφείων δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να ανοίγει για τους DJ και για ομάδα 30 ατόμων.

Sümela'da Tanıtım Adı Altında Müzik Frekansı ile Marduk Ayini
TRABZON'da yamaç ıslahı ve restorasyon için ziyarete kapalı olan Sümela Manastırı'na özel izinle giren DJ Ahmet Şenterzi, Volkan Gündüz ve Cengiz Can Atasoy, 30 kişilik ekiple tanıtım filmi çekti. pic.twitter.com/GaWB2tjjkG

— Parlamento Haber (@parlamentohaber) February 6, 2022

Από την πλευρά του ο διοργανωτής, DJ Αχμέτ Σεντέρζι, είπε ότι όλα έγιναν νόμιμα και υποστήριξε ότι ο ήχος ήταν σε τέτοια ένταση που δεν προκάλεσε ζημιές στο μνημείο, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν να δοθεί μία διαφορετική οπτική μέσω της μουσικής.

Επίσης είπε ότι αντίστοιχα βίντεο έχουν γυριστεί και αλλού, στην Τουρκία και στο εξωτερικό, και ότι το βίντεο από την Καππαδοκία είχε πάνω από 20 εκατ. προβολές. Μάλιστα προανήγγειλε ότι έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες δράσεις σε Κοτύωρα, Κερασούντα, Ρίζαιο και Άρτβίν.

Keywords
Τυχαία Θέματα